La ciutat de Montcada s'ha convertit durant esta setmana en un referent lingüístic i cultural gràcies a la celebració de la II Setmana de la Llengua, que ha tingut lloc del 15 al 24 de novembre. Malgrat les dificultats derivades de la DANA, que han obligat a reduir el format inicial i a prescindir de la Plaça del Llibre, la programació ha estat intensa, variada i de qualitat, amb activitats que han destacat la necessitat de promoure l’ús del valencià com a element essencial de la identitat i la cultura dels valencians.
Este matí, la regidora de Promoció Lingüística, Anna Gascó, ha expressat la seua satisfacció pel desenvolupament de la setmana i per la resposta del públic. "És un luxe poder comptar a Montcada amb activitats d'este nivell. Tot i haver reduït el format, hem mantingut una programació valenta i completa. Hem comptat amb figures destacades, amb activitats de qualitat i un públic compromés amb la defensa de la nostra llengua que han convertit Montcada en un epicentre lingüístic i cultural i que hem volgut dedicar-la als afectats per la DANA, germans de llengua". "En un moment en què el valencià es veu amenaçat per polítiques que intenten minimitzar-ne l'ús, és més necessari que mai programar iniciatives valentes que demostren el nostre compromís amb la llengua pròpia dels valencians", sosté.
La setmana ha inclòs una gran varietat d’activitats que han posat de manifest el potencial del valencià com a eina de cohesió social i cultural. Entre els actes més destacats, s'han programat conferències de figures de primer nivell com Alfons Esteve, director del Servei de Llengües i Política Lingüística de la Universitat de València, i Miquel Àngel Pradilla, catedràtic de sociolingüística, que han abordat qüestions clau com les polítiques lingüístiques, la vitalitat del valencià en l’actual context de conflicte sociocultural i la necessitat de revitalitzar-ne l’ús.
Un dels moments més destacats de la setmana ha estat la signatura del conveni de col·laboració entre l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i l'Ajuntament de Montcada, amb la presència de la presidenta de l’AVL, Verónica Cantó. Este acord representa un avanç en la promoció i defensa de la llengua, enfortint els llaços institucionals per impulsar iniciatives futures.
El públic també ha pogut gaudir de propostes culturals molt variades, com la representació teatral d’Els Villalonga, interpretada per Alfred Picó, Lucia Poveda i Bruno Tamarit, i la projecció de la pel·lícula Les vacances de Mara, dirigida per Elena Escura. A més, la programació ha inclòs una taula redona participativa amb representants de Plataforma per la Llengua, Escola Valenciana i creadors de contingut en valencià com ara Cristian Llorens, on s’han debatut les estratègies de futur per al foment del valencià en diferents àmbits socials. També hi ha hagut la projecció del documental La Fifla i l’espectacle Cabaret Estellés, ja que l’objectiu és la presència transversal del valencià en tots els àmbits, també el cultural i audiovisual.
Com a colofó, la Setmana de la Llengua ha dedicat un espai especial a homenatjar dos figures rellevants: el poeta Vicent Andrés Estellés, ja que és l’any del seu centenari i l’escriptor i professor vinculat a Montcada, Vicent Escrivà. Este homenatge, celebrat al Claustre del Convent de les Franciscanes, ha comptat amb l’actuació del Cor de l’Eliana, que ha posat música a una cloenda plena d’emoció.
Des de l’Ajuntament de Montcada, s’ha volgut agrair la implicació de totes les persones i entitats que han fet possible esta iniciativa, així com la participació activa de la ciutadania. La II Setmana de la Llengua no només ha servit per a reivindicar el valencià i el seu ús, sinó també per recordar la seua importància com a element de cohesió i motor cultural. Montcada es consolida així com un exemple de compromís ferm amb la llengua i la cultura pròpies.