L'Ajuntament de Burjassot engega la campanya de l'ADN caní. A partir de setembre, la ciutadania rebrà en els seus domicilis la campanya i informació detallada en la qual des de l'Ajuntament s'instarà a les i els veïns a donar d'alta als seus gossos en el sistema d'identificació d'ADN, amb l'objectiu de contribuir a la reducció d'abandó dels animals i al mateix temps, reduir de forma dràstica la presència d'excrements en les vies públiques.
"Fer compatible la convivència entre els nostres animals de companyia i els ciutadans en l'ús d'espais públics o privats, així com salvaguardar i protegir la seua vida és un dels nostres objectius com a Ajuntament. La identificació mitjançant ADN aconsegueix ambdues coses de forma conjunta, i sabem que comptarem amb la col·laboració de totes i tots, perquè aquesta mesura ajuda i molt al fet que tots dos propòsits es complisquen. Comptem amb una societat ja molt conscienciada en la retirada de femta en la via pública i en el no abandó d'animals, però cal aprofundir en aquesta conscienciació, i anem a treballar amb aquesta meta" ha declarat Rafa García, alcalde de Burjassot.
"Per a això, durant tres mesos, des de setembre fins a desembre, l'Ajuntament permetrà registrar de forma gratuïta als animals en el cens de l'ADN caní, serà un inici voluntari i gratuït, en el qual el responsable de l'animal no haurà d'abonar gens per aquest procés, i una vegada finalitzat el mateix, sí que entrarà ja en marxa l'obligatorietat mitjançant el pagament de la taxa d'identificació mitjançant ADN. Sé que les nostres i els nostres veïns van a col·laborar de forma àmplia en aquest nou projecte, i a partir d'ací, podrem actuar i treballar en la conscienciació cívica i en el compliment d'aquesta nova normativa que redundarà en la salubritat de la nostra ciutat", matisa García.
Amb la identificació mitjançant ADN es redueixen dràsticament la presència d'excrements en les vies públiques i la col·laboració ciutadana augmenta i es veu beneficiada amb aquest sistema de detecció. L'experiència d'altres municipis en el sistema d'identificació mitjançant ADN permet afirmar que aquesta reducció de femta en les vies públiques pot ser superior al 70%, al fet quesí apostar per aquesta via és apostar també per la sostenibilitat, la neteja, la conscienciació i civisme per part de tots.
Una vegada ja estiga el cens realitzat i el període voluntari d'inscripció finalitzat, la normativa permetrà sancionar a aquelles persones que no retiren els excrements dels seus animals dels espais públics, carrers, places, avingudes, etc., i identificar també de forma aproximada, les zones o àrees en les quals acudisquen animals no identificats en el cens, amb la qual cosa, la labor de vigilància serà molt més efectiva gràcies a les dades que reportaran les anàlisis elaborades.