El Ple de l'Ajuntament de Sagunt ha aprovat, amb els vots a favor de PSOE, IU, PP, IP i Compromís, i el vot en contra de VOX, una moció proposada per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional de l'eliminació de la violència contra la dona.
Amb esta aprovació, l'Ajuntament de Sagunt manifesta unir-se a la declaració de la FEMP i donar suport a totes les iniciatives encaminades a un futur sense violència contra les dones i reiterar la tolerància zero davant qualsevol acció violenta contra les dones, independentment de la seua intensitat.
Així mateix, el consistori reafirma el compromís amb el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, i, una vegada avaluada l'aplicació del Pacte d'Estat, instar la seua renovació en la seu parlamentària conforme al compromís aconseguit en la XIV Legislatura.
La declaració institucional continua amb els compromisos de continuar desenvolupant programes de conscienciació i educació a les escoles per a previndre la violència de gènere, així com en els centres de majors; reconéixer la importància de la coordinació de tots els actors involucrats en la lluita contra la violència de gènere per a brindar una resposta integral a les víctimes; i exigir la implementació de projectes i programes locals que promoguen la inserció laboral de les víctimes de violència de gènere. Finalment, assumir el compromís d'avaluar l'eficàcia de les mesures posades en marxa, en un procés de millora contínua per a assegurar la seua adequació a l'increment de l'atenció i la recuperació de les dones.
Amb esta moció es pretén recordar amb emoció i afecte a totes i cadascuna de les dones víctimes, als seus fills i filles, tan víctimes com elles, i a les seues famílies. Des de 2003 ja són 1236 dones assassinades, 51 en el que portem d'any. A això, se li afig els 428 xiquets i xiquetes que han quedat orfes per esta causa. «També hui, i tots els dies de l'any, des de l'Ajuntament de Sagunt, manifestem la nostra condemna absoluta davant la violència de gènere, perquè els maltractadors no tenen cabuda» com exposa el text de la moció.
Només s'acabarà amb esta mena de violència treballant units: totes les Administracions, el Poder Legislatiu, el Judicial i la Fiscalia General de l'Estat, les Forces i Cossos de Seguretat, les organitzacions socials especialitzades en violència de gènere, els mitjans de comunicació i el conjunt de la societat. És un problema d'Estat que ha de tindre una resposta d'Estat.
Des de fa anys, Espanya ha vingut fent importants passos per a doblegar la violència masclista de manera ferma i amb polítiques d'Estat. Així va ser possible la ratificació en 2014 del Conveni d'Istanbul i el gran acord que va suposar el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere en 2017. L'experiència confirma que, com més pròxima és l'Administració, més eficaces són les mesures de sensibilització, d'educació o de detecció precoç, i millor és la resposta d'urgència o el seguiment dels servicis.