25n
Orgull
Orgull

Bravo insta el conjunt d'operadors jurídics a sol·licitar més informes de valoració forense per a protegir millor les víctimes de violència de gènere

La consellera presenta la ‘Guia d’actuació de les dotze unitats de valoració integral’ amb les quals compten els jutjats valencians

Bravo insta el conjunt d'operadors jurídics a sol·licitar més informes de valoració forense per a protegir millor les víctimes de violència de gènere
17/06/2021 -

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha instat el col·lectiu d’operadors jurídics (jutges, jutgesses, fiscals, advocats i advocades) a sol·licitar més informes urgents de valoració forense integral per a protegir millor les víctimes de violència de gènere. Així ho ha sol·licitat en la presentació de la ‘Guia d’actuació de les unitats de valoració forense integral’, que s’ha dut a terme a la Ciutat de la Justícia de València.

Aquesta guia ha sigut elaborada per Purificació Beltrán, María Carmen Doménech, Mar Pastor, María Francisca Savall i Julia Ródenas (mèdica forense, psicòloga i treballadores socials, respectivament) i en ella es defineixen les funcions específiques, la metodologia i el protocol d’actuació de cadascuna de les tres professionals que integren les unitats (forense, psicòloga i treballadora social) per a realitzar un bon informe i diagnòstic del context de violència de manera integral. Per això, unifica criteris, detalls del procediment extern i intern de comunicació amb els òrgans judicials.

A més de l’atenció a les dones, la guia detalla com realitzar les exploracions i avaluacions als menors. Finalment, el manual aclareix aspectes fonamentals per a avaluar les valoracions de risc de reincidència del presumpte agressor, ja que pot donar-se el cas que, sense ser sol·licitada la valoració pel jutjat, es considere pertinent la seua realització i així es comunique al jutge perquè prenga la decisió oportuna.

Segons ha explicat la consellera, la guia “està dissenyada per a oferir un cap de bestiar-posat especialitzat i multidisciplinari que permeta abordar la Violència de Gènere des de totes les seues variants amb la immediatesa que es requereix per a adoptar les ordres de protecció que s’han d’adoptar en 72 hores, així com altres decisions el llarg de tot el procés d’instrucció”.

La consellera ha explicat que, l’any passat, a Espanya es van sol·licitar 25.289 ordres de protecció, però es van rebutjar el 40%. En la Comunitat Valenciana la xifra es redueix al 12%, és a dir que es concedeixen el 88% d’aquesta mena de mesures que se sol·liciten als jutges.

“Encara que la xifra és alta, -ha dit Gabriela Bravo- no podem oblidar que en el primer trimestre d’aquest 2021, el sistema VioGen comptabilitzava entre les tres pro-vincias, un total de 9.810 casos”. D’ells, 1.075 eren de risc mitjà, 136 de risc alt; 136 molt alt i 2 de risc extrem. A això cal sumar els 72 menors inclosos, 7 en risc alt i la resta en risc mitjà.

La inclusió d’una víctima en el sistema VioGen és fruit d’una diligència policial que se sol realitzar en una comissaria i que pot resultar insuficient donat l’estat psicològic de la dona que, finalment, acudeix a denunciar la seua situació. A més, aquests atestats no contemplen una valoració integral de les condicions socioeconòmiques de les víctimes.

En aquest sentit, la consellera ha recordat que “en massa ocasions, els jutges han d’actuar ràpidament en casos de violència de gènere amb poc més que les declaracions de la víctima i del presumpte agressor i, a vegades, un comunicat de lesions. I amb tan pocs elements de judici és molt difícil detectar riscos”.

“Precisament per a això -ha continuat la consellera- estan les 12 Unitats de Valoració Integral Forense, nou comarcals i tres provincials, que des de 2019 estan operatives i que han convertit a la Valenciana en l’única comunitat que té aquest servei que, a més, és el que compta amb major nombre de professionals especialitzat en violència de gènere”.

Des de la seua posada en marxa, s’han valorat els danys físics, psicològics i socials de 1.700 dones i 101 menors. També s’han avaluat a 306 presumptes agressors. No obstant això, els jutjats només han sol·licitat 507 informes de valoració de risc urgent per violència de gènere i, per a Bravo “podien haver sigut, al meu entendre, molts més per a benefici de tots”.

“Hui hem sabut que hi ha hagut més assassinats masclistes en 30 dies que en 4 mesos. Aquesta realitat, aquesta infàmia, ens obliga a treballar més i millor en eines, recursos i coordinació per a evitar possibles fallades. I aquesta guia és, sobretot, una aposta per la coordinació perquè els recursos que destinem a lluitar contra el terrorisme masclista no es malmeten”, ha conclòs Gabriela Bravo.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou − deu =