25n
25N
25N

El Botànic i Cs donen llum verda al pla de treball de la comissió per a la reconstrucció

El Botànic i Cs donen llum verda al pla de treball de la comissió per a la reconstrucció
22/05/2020 -

La comissió de les Corts per a la reconstrucció social, econòmica i sanitària de la Comunitat Valenciana després de la pandèmia de coronavirus ha donat llum verda al pla de treball a seguir durant els pròxims mesos que havien presentat conjuntament els grups del Botànic II (PSPV, Compromís i Unides Podem), que ha rebut també el suport de Ciutadans (Cs), enfront de l’abstenció del PP i el rebuig de Vox.

Encara que en el pla, com en l’acord en ple, figura el 20 de juliol com a data límit per a la finalització dels treballs, Cs havia sol·licitat poder ampliar-los fins al dia 26, alguna cosa que des del Botànic ha sigut recollit amb bons ulls, acceptant també com demanaven els ‘taronges’ que si finalment s’allarga puguen comparéixer experts plantejats per la resta de grups en funció de la seua representativitat. Un gest que ha sigut valorat per Cs i ha fet que retiraren de la votació el seu propi pla per a donar suport al del Botànic.

En aquest pla s’especifica que els objectius de la comissió seran l’enfortiment de la sanitat pública i la modernització del model productiu, l’enfortiment dels sistemes de protecció social, de les cures i la millora del sistema fiscal, així com determinar la posició de la Comunitat Valenciana en el Govern central, la resta d’administracions i la Unió Europea.

Per a això proposa una trentena de compareixences i es permet la seua modificació si així ho acorda la majoria dels membres de la comissió durant el transcurs d’aquesta. A més, contempla la col·laboració amb les comissions permanents, que podran realitzar reunions de treball, amb compareixences induïdes, sobre el seu àmbit concret en relació amb als objectius de la comissió de reconstrucció i remetre després documents, aportacions i propostes a aquestes.

En el llistat de compareixences figuren representants dels sindicats UGT PV, CCOO PV, la CEV, la Va unir de Llauradors, Ava Asaja, Gestha, Hosbec, Ecologistes en Acció, ATTAC, Anecoop, Aerte, CERMI, el Consell Autonòmic de Col·legis de Metges, l’Institut Cavanilles de biodiversitat, les Kellys, Plataforma per la Infància, la FVMP, la comissió d’experts sobre el finançament, el Cecova, l’Associació Ciutadana per a la Promoció i Defensa de la Salut. No figura en el pla la confederació de cooperatives Concoval per una “errata” en transcriure els noms, però el Botànic ha demanat que s’incloga en el llistat.

Entre els experts a convocar es proposa a la comissionada de la Generalitat per a l’Estratègia de la Intel·ligència Artificial, Nuria Oliver; el representant de l’Associació Espanyola de Psicologia Clínica i Salut Mental Roger Muñoz; la doctora en Economia Carmen Castro; els catedràtics de Geografia Humana i Economia Joan Romero i Josep Antoni Ybarra; l’advocat i expert en dret hipotecari Óscar Bolivar; i el doctor en Treball Social Víctor Giménez.

El socialista Manolo Mata ha destacat les coincidències quant als compareixents proposats pels grups i ha admés que són “molts els anomenats i pocs els triats”, per la qual cosa ha defensat poder ampliar el treball una setmana per a donar cabuda a més veus.

També ha explicat que la seua proposta de col·laborar amb les comissions permanents de sanitat, educació o política social, per exemple, permetria que allí foren citats experts que no tenen cabuda per les limitacions temporals en aquesta comissió per a la reconstrucció i pogueren informar a aquesta després amb les seues aportacions.

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha coincidit que “no estan tots els que són” i a ells també els haguera agradat que passara més gent per la comissió, al mateix temps que ha posat l’accent que sense un finançament just no podrà haver-hi eines per a eixir d’aquestes crisis: “Siga com siga la nostra visió en tots els aspectes, sense un finançament just no hi haurà res a fer”.

Així mateix, ha destacat a no es posa límit a la petició de documentació i es posarà en marxa una bústia en el qual ciutadans, entitats públiques i experts podran fer les seues aportacions.

Naiara Davó (Unides Podem) ha demanat als diputats que estiguen “a l’altura” en aquesta crisi que ha demostrat que “les velles fórmules no sempre funcionen” i “el fracàs de la privatització, sobretot de serveis bàsics”. “És moment de passar del sostre de despesa al sòl d’ingressos, de l’economia al servei de la vida”, ha dit, perquè no hi ha reconstrucció possible sense ella.

El ‘popular’ Rubén Ibáñez ha defensat la necessitat de donar una resposta “ràpida i amb tota la força possible”, després de 69 dies en estat d’alarma en el qual “l’única cosa que ha passat és el temps, que ha fet empitjorar la situació de milers de valencians”. Per això, ha rebutjat l’ampliació del termini de la comissió, advocant per incrementar el treball dins del temps previst amb fins a tres reunions setmanals.

El PP, segons ha explicat, proposava 35 compareixents que comptaren les seues vivències i explicaren el que han passat i estan passant, com la plataforma d’afectats per Covid, i no fer de la comissió una “passarel·la de currículums” i analitzar dades, alguna cosa que al seu judici ja hauria d’estar fet. “Ignorar la veu dels qui en primera persona han estat passant aquest calvari és fer un mal servei a les solucions”, ha advertit.

Fernando Llopis (Cs) ha alertat que els valencians estan ara “sols com després de la batalla d’Almansa” i no poden esperar res del Govern central, i ha instat que en cada subàrea de treball de la comissió es facen propostes “realitzables” i avaluables en el temps, en comptes de “manuscrits irrealitzables”.

També ha demanat que es pogueren afegir nous compareixents en el transcurs de la comissió i que els diputats vulguen “proposar solucions, no fer declaracions”. Parafrasejant a Mecano, ha dit, “a veure si per una vegada els valencians fem una cosa alhora” perquè si no, estaran condemnats a “tornar a Almansa una vegada i una altra”.

Respecte a la documentació que es demanarà, ha instat a consensuar-la perquè cal saber quants informes poden processar els diputats correctament en aquest temps. Sobre els compareixents, ha reclamat al Botànic que també l’oposició poguera designar compareixents segons la seua representativitat: “Al final tots som persones assenyades que volem el millor, no pensem que Vox portarà a Hitler i vostés a Stalin”.

Des de Vox, José María Llanos ha posat l’accent que aquesta ha de ser una comissió d’experts i no de polítics, i el treball no va per a defensar a cap govern, sinó per a “buscar solucions per als valencians”. Ha tornat a insistir també en la necessitat de reduir despeses suprimint conselleries o mesures fiscals que afavorisquen la tirada avant dels sectors productius.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

12 − 11 =

caixaontinyent
paterna
ruta massamagrell