25n
25N
25N

Botànic i Cs demanen que la UE accepte la mutualització del deute com a "mesura irrenunciable"

Botànic i Cs demanen que la UE accepte la mutualització del deute com a "mesura irrenunciable"
25/05/2020 -

Els grups del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) i Cs han donat suport a una proposta en Les Corts perquè el pla europeu de reconstrucció incloga com a “mesura irrenunciable” una política de mutualització del deute a través d”eurobons’.

La petició, impulsada conjuntament pel Botànic i rebutjada per PP i Vox, insta al Consell que emplace al Govern d’Espanya a defensar aquesta postura davant la UE. La seua votació tindrà lloc en la sessió del ple d’aquest dijous després del recurs de Vox contra el vot ponderat.

Aquesta proposició no de llei (PNL) també demana inversions “massives” per a reactivar sectors productius a partir de la transició ecològica. I defensa que “en cap cas” el pla europeu d’eixida a la crisi del coronavirus supose una reducció de la inversió pública a llarg termini.

Cs ha afegit una sèrie de punts, acceptats pel Botànic: que el paquet es desemborse mitjançant préstecs, subvencions i pagaments directes, que es gestione directament per la Comissió Europea i que “no supose una càrrega addicional per a les hisendes públiques”. També que estiga operatiu al més prompte possible i que el Consell destine recursos perquè arribe a la Comunitat.

En el debat, el PSPV ha defensat que la pandèmia obri la porta a “una Europa radicalment diferent” basada en la despesa social. “La Covid ha acabat amb el neoliberalisme. Thatcher, Reagan i els seus ideòlegs estan liquidats”, ha asseverat el síndic socialista, Manolo Mata.

Compromís ha coincidit que la UE “ha de decidir quin camí prendre: tornar a cometre errors o construir una alternativa” cap a la unió fiscal, amb transferències asimètriques i plans per a “economies perifèriques com la valenciana”. “Una oportunitat de regeneració ambiciosa que s’allunye de l’Europa de guanyadors i perdedors”, ha reivindicat la seua portaveu adjunta, Aitana Mas.

Davant la “ficció hipòcrita de separar la política fiscal i la monetària”, Podem ha posat l’accent a no parlar del fons europeu “com una ajuda que calga mendigar”. Una Europa al servei de 450 milions en lloc del projecte actual “en estand-by”, ha exposat el diputat Ferran Martínez.

Cs s’ha sumat a la proposta amb la seua esmena però ha advertit que estava “desfasada” des que el Botànic la va presentar a mitjan abril, després que “Europa fera història amb majúscules” en anunciar el fons de reconstrucció.

En clau nacional, ha urgit al Govern al fet que no elimine el diàleg social després de l’acord entre PSOE, Podemos i EH Bildu, “els hereus de la banda terrorista”, per a derogar la reforma laboral de 2012: “Europa necessita diàleg social”, ha asseverat el diputat ‘taronja’ Carlos Gracia.

A l’espera de la votació del dijous, el PP ha enlletgit a Cs que “s’unisca a la festa del Botànic en acceptar la mutualittzació que va rebutjar en l’Europarlament”. Una proposta “absurda” amb la qual el ‘popular’ Felipe Carrasco creu que “Compromís i Podem han portat a l’hort al PSPV”.

Vox també ha rebutjat la proposta, preguntant-se “per a què volen fons si no saben gestionar”. “No facen demagògia amb ajudar als espanyols”, ha advertit David García, per a defensar les protestes que impulsa diàriament el seu partit contra el govern de Pedro Sánchez.

En nom del Botànic, el síndic socialista ha valorat que “Ciutadans s’adapta al mitjà” en sumar-se a la petició, mentre ha retret l'”oposició miserable” del Partit Popular i Vox.

MÉS LLIBERTAT PER ALS AJUNTAMENTS

D’altra banda, el PP ha presentat una iniciativa per a instar al Govern a flexibilitzar el finançament dels ajuntaments durant la crisi. No ha acceptat l’esmena del Botànic per a prorrogar o suspendre els plans economicofinancers locals perquè “suposaria disparar de nou el dèficit”. Tant Cs com Vox han avançat el seu suport a aquesta PNL que també es votarà el dijous.

La ‘popular’ Mª José Catalá ha sostingut que “és moment de defensar als alcaldes” i ha exigit coherència al Botànic per a respectar l’autonomia municipal. Mentrestant, el socialista Ernest Blanch ha qüestionat la credibilitat del PP i s’ha preguntat si “el millor exemple de gestió és deixar el deute de Torrent en 60 milions”, localitat on va ser alcaldessa Catalá.

Compromís ha recordat que una petició similar va passar fa dues setmanes per la comissió de Justícia, que va acordar una reforma estructural del finançament local, i Podem ha posat en valor les “acrobàcies” que han de fer els ajuntaments per a complir la regla de despesa de la “llei Montoro”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

sis + 19 =