caixa popular

El Botànic sortejarà al Constitucional sobre la sanitat universal

La reforma de la llei de Salut arriba aquesta setmana a les Corts Valencianes i inclou la sanitat universal i la gestió directa com a eixos fonamentals

El Botànic sortejarà al Constitucional sobre la sanitat universal
03/04/2018 -

Fa tres mesos aproximadament que el Tribunal Constitucional va tombar del decrete llei de la Generalitat Valenciana que permetia l’accés universal a la sanitat pública. Aleshores, els grups que formen el Botànic ja van anunciar que trobarien altres fórmules per a sortejar aquesta decisió, la qual cosa s’ha traduït en una reforma de la Llei de Salut de 2014 que arriba al ple de les Corts Valencianes aquesta setmana.

El nou text s’ha redactat a partir de dos preceptes irrenunciables: la universalitat de l’atenció sanitària i la gestió directa dels centres de salut. I és que no s’entén una mesura sense l’altra, perquè segons resa la reforma, la gestió directa “es considera que és el sistema que dóna major garantia d’universalitat, d’accessibilitat, d’equitat, de no discriminació”.

L’article 7.3 arreplega, en aqueix sentit, que l’atenció sanitària es durà a terme “preferentment” mitjançant gestió directa i de caràcter públic. Curiosament, es votarà la setmana posterior a la reversió del departament de salut de la Ribera, que fa dos dies va passar d’estar gestionat per l’empresa Ribera Salud a incloure’s dins del sistema públic de salut valencià, dependent de la Conselleria.

Carmen Montón, consellera de Sanidad | P. Plaza

Precisament una de les esmenes de Compromís que va aprovar la comissió limita el control per part de companyies privades en les concessions sanitàries com la qual existia en La Ribera i segueixen existint a Torrevella, Denia i Elx. “Cap persona física o jurídica podrà ostentar” directa o indirectament “més del 40% de les participacions” en les concessions, diu el text. D’aprovar-se, llavors, Ribera Salud posseiria una “posició dominant” més alta de l’establit.

Encara que la universalització de la sanitat ja estava arreplegada en el text aprovat en 2014, els grups que formen el Botànic van més enllà i inclouen un nou article que obliga a la Generalitat Valenciana a establir “les víes i mecanismes necessaris per a garantir les prestacions sanitàries i de salut pública en tota la població, sense que es produïsquen discriminacions per cap motiu”. I sobre la no discriminació, la nova llei s’expressa en els mateixos termes.

Salut mental

Encara que menys mediàtica, la incorporació de la salut mental a la nova norma mereix especial atenció. Sobre aquest assumpte, s’aborden punts relatius a la coordinació entre les diferents conselleries relacionades, com la de Sanitat i la d’Igualtat i Polítiques Inclusives, per a oferir una atenció completa i integral als pacients. Aquestes teràpies comptaran amb programes transversals que resolguen els problemes d’eficiència i d’indefinició que fins al moment patien els afectats. En aqueix sentit, també s’inclou un capítol nou sobre “atenció farmacoterapéutica integral” per a assegurar que totes les persones reben aquesta atenció de forma contínua, eficient i en totes les etapes del procés.

La reforma tirarà endavant amb els vots a favor del bipartit PSPV-Compromís i els de Podemos. Aquest últim grup va presentar mig centenar d’esmenes en la tramitació de la reforma, totes elles aprovades en comissió. Aquesta setmana, donarà el seu últim pas en el ple abans d’entrar en vigor.

Etiquetes

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × tres =

mancomunidad horta sud
sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
Semana mobilidad Valencia 2018
decidim vlc
festes xirivella 2018