25n
25N
25N

El Botànic celebra el pla per a reduir llistes d'espera

Compromís demana auditar els departaments privatitzats per a veure si tenen “una fórmula màgica” i el PP insta a no posar en dubte dades

El Botànic celebra el pla per a reduir llistes d'espera
13/02/2020 -

Els tres partits que donen suport al Consell del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) han valorat aquest dijous el Pla per a l’Optimització de Temps i Millora de l’Atenció (Òptima) anunciat per la Conselleria de Sanitat per a reduir les llistes d’espera quirúrgica, mentre des de l’oposició Ciutadans ha destacat que les dades oferides sobre les llistes actuals “no són reals” i el PP creu que “no hi ha cap novetat” i és hora que la responsable, Ana Barceló, deixe el càrrec.

Així ho han assenyalat responsables de sanitat dels grups parlamentaris amb relació al pla, presentat en roda de premsa per Barceló, amb el qual Sanitat vol reduir el nombre de pacients en espera quirúrgica un 25% i la demora mitjana a 70 dies al final de la legislatura, amb una inversió aquest any de 35,2 milions.

José Juan Zaplana (PP) ha sigut especialment crític amb l’anunci, ja que el pla no inclou, al seu judici, “res nou” perquè “inclou tres parts: la contractació de personal, com cada vegada que falten professionals; l’autoconcert, per al qual sempre hi ha hagut una línia, i el pla de xoc, que sempre ha estat”.

Per això, creu que “se’ls han acabat les idees” i ja “ha arribat l’hora d’ensenyar-li la porta d’eixida perquè deixe el càrrec” per “no tindre idea de gestió sanitària” i ser “incapaç de solucionar els problemes dels professionals sanitaris i dels pacients”.

“Juga a l’amagatall amb les llistes d’espera i els pacients. Ahir va consumar el seu costat al pas fosc del Consell en ocultar a 9.000 pacients en els calaixos per a no computar-los”, ha agregat el diputat ‘popular’, que ha recordat que “en 2019, en el primer i segon trimestre no va donar explicacions de les llistes d’espera perquè deia que hi havia convocatòries electorals i no hi havia temps”.

En el tercer trimestre, ha prosseguit, “va publicar les dades en la web de la conselleria i ningú va donar explicacions i en el quart va tardar dos mesos a donar els resultats”. “Ara diu que els vol donar de manera mensual i caldrà veure’ls bé, perquè si estan esbiaixats, no es podran comparar amb altres mesos”, ha advertit.

Així mateix, s’ha referit a la col·laboració publicoprivada i ha destacat que “és curiós trobar com tres dels hospitals del model concertat són els que rebaixen la mitjana de llistes d’espera a Barceló en quatre dies” quan “l’esquerra ha demonitzat el model”, ha assenyalat.

Ha posat com a exemple que el departament de salut de la Ribera, “un dels hospitals de referència en la Comunitat Valenciana, sempre estava en el podi dels centres amb menys llesta d’espera” però “any i mig després de la reversió potinera que va fer Montón i ha consolidat Barceló, la prestació sanitària ha caigut en picat i està en el lloc 16 de 25”.

“En 2015, últim any del PPCV, la col·laboració publicoprivada va aconseguir els 8 milions d’euros. Ara el Botànic, que tant ha criticat el model, destina 14. Són les mateixes empreses a les quals acusaven de fer negoci amb la salut dels valencians. Han estat cinc anys criticant aquest model i han acabat destinant més recursos”, ha qüestionat.

La socialista Carmen Martínez ha assegurat que estan acostumats a les crítiques del PP i al fet que presente aquesta qüestió com “l’apocalipsi” quan “van deixar en herència llistes d’espera poc transparents, que estaven en els calaixos, i poca inversió”.

Al seu judici, el Pla Òptima és “una aposta decidida, eficaç” per a millorar les llistes d’espera, alguna cosa que “no és fàcil” perquè són resultat també en part de l’augment de l’esperança de vida. “”És una qüestió que no se soluciona ràpidament, però sí que s’està fent una inversió”, ha dit, posant en valor la transparència de mostrar dades per departaments i especialitats cada mes.

“És alguna cosa que venia demandant el PP i no ho feia, es farà aqueixa aposta, amb el risc que comporta, perquè donarà pàbul a les crítiques d’alguns partits que no van ser capaços de solucionar aquest problema”, ha agregat.

Des de Compromís, el diputat Carles Esteve ha celebrat que la reducció dels dies d’espera en l’últim mes “és una bona notícia” que ha de ser, al seu torn, “un incentiu per a continuar millorant”.

Ha mostrat el seu suport al pla que proposa Sanitat, especialment a les contractacions de professionals, i ha valorat els “nous criteris de transparència”. Sobre aquest tema, ha proposat que “s’audite especialment als departaments que trauen les millors xifres, que sembla seran els que estan privatitzats”.

“O bé està la capacitat de fer màgia perquè semble que ho estem fent molt bé o bé aquests departaments tenen alguna fórmula màgica que fa que estiguen funcionant molt millor que la resta: cal posar la lupa ací i veure exactament què és el que està passant”, ha insistit.

Sobre aquest tema, el ‘popular’ José Juan Zaplana ha replicat que el model de col·laboració públic-privada “funciona” i “si algú dubte de les dades que estan transmetent aqueixos hospitals la consellera té unes persones nomenades a dit en cada departament que es diuen comissionats, que informen si són veraços o no, no els posem en dubte”.

La diputada de Unides Podem Irene Gómez ha lamentat, per part seua, que el PP use aquest tema com a “arma llancívola” i ha afirmat que aquest pla “ha arribat a temps, és ambiciós, necessari” i tindrà el suport del seu grup.

La diputada de Cs Yaneth Giraldo ha criticat que Barceló presentara el pla “en una compareixença a la seua mesura, sense les preguntes incòmodes de l’oposició i donant les dades com a ella li interessa”, i ha assenyalat que aqueixes xifres “no són reals”.

“Esperem que almenys es complisca la meitat de la meitat d’aqueix pla tan meravellós, pel bé de tots els valencians que estan esperant més de 180 dies o fins i tot un any per a poder ser atesos quirúrgicament”, ha dit, encara que “vista la trajectòria durant cinc anys” ha mostrat els seus dubtes.

Vicente Roglá (Vox) ha valorat l’augment de la inversió, però ha demanat una comissió de seguiment per a avaluar i controlar les llistes d’espera perquè “s’ha augmentat el pressupost però les llistes han continuat creixent”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × un =

Informacion coronavirus
Informacion coronavirus
informacion coronavirus