25n
25N
25N

L'esbós de la Falla Municipal 2020 mostra un monument "que gira amb el Planeta Terra"

Els artistes fallers i el regidor de festes, Pere Fuset, han presentat els esbossos de la Falla Municipal gran i infantil que, asseguren, no deixaran a ningú indiferent

L'esbós de la Falla Municipal 2020 mostra un monument "que gira amb el Planeta Terra"
05/06/2019 -

El Centre del Carme ha sigut el primer epicentre de les Falles de València 2020 a encara nou mesos de l’inici oficial. Des de hui, ja es pot conéixer una aproximació, encara que detallada, a les quals seran els monuments comuns de tots els ciutadans del Cap i Casal. Això és gràcies a l’esbós de la Falla Municipal 2020 gran i infantil, que els artistes fallers han presentat al costat del regidor de festes, Pere Fuset.

Les falles municipals del següent any acumulen reptes. Ja l’any passat s’avançava la “dificultat” de superar o igualar la repercussió que va acollir la Falla Municipal 2018 de l’artista Okuda. Cosa que va aconseguir gràcies a la nova falla “Procés Creatiu”, realitzada pels artistes fallers Latorre i Sanz, al costat del duo valencià d’artistes grafiters Pichiavo, format per Juan Antonio Sánchez i Álvaro Hernández. Una molt bon acolliment que també va tindre la Falla Municipal Infantil, la “Paradeta de flors número 14”; tenia fins i tot banda sonora pròpia.

Esbós de la Falla Municipal 2020

Enguany, de nou, l”art de carrer’ es cola en la falla, aquesta vegada de mà de l’artista Escif. Els artistes fallers Manolo Martín i José Ramón, en declaracions a València Extra, ja van anunciar que es van presentar amb “un projecte molt potent” en el qual, van assegurar, hi haurà elements “que mai s’han vist en la Plaça de l’Ajuntament”. Ara, ja pot veure’s una aproximació d'”Això també passarà”, encara que caldrà esperar fins a la Cavalcada del Ninot 2020 per a veure les primeres peces arribar al centre del Cap i Casal.

Sobre dos faristols, amb alt nivell de detall, es mostren els esbossos de les falles municipals infantil i gran. “Això també passarà” destaca per la seua evident novetat.

Escif ha sigut el primer a parlar. El grafiter ho resumeix en tres conceptes: consciència, vida i moviment. “Una dona meditant”, assenyala sobre el que serà la falla municipal. Mostra una dona “apoderada, impassible”, però que en mirar-la “sembla que es mou”. La falla, en efecte, es mourà: un mecanisme que es mourà igual que ho fa la translació del nostre planeta: “Es mourà al ritme de la terra i ens mourà una realitat efímera”. Tot canvia, tot passa “com en les falles”, assegura, i aquesta falla ho simbolitza.

Una dona, meditant, que girarà i mirarà cap a una zona de la plaça segons l’hora que es visite. “Una falla universal, que farà història per moure’s íntegrament, revolucionària per incidir a allunyar-nos de l’ornament per l’ornament, de l’espectacle per l’espectacle. Proposem una falla descentralitzada, amb una figura central i 9 figures externes que simbolitzaren coses com el medi ambient o el turisme”. Figures que estaran disposades fora del comú: des de la font fins damunt d’un semàfor.

Els artistes fallers han destacat la seua admiració prèvia cap al grafiter, i que és gràcies a un amic comú que ha arribat aquesta “obra comuna”. La idea presentada per Escif, asseguren, els “va fascinar” i els ha portat a ficar-se en aquesta aventura. Han destacat la postura de l’Ajuntament i el jurat en triar aquesta falla, doncs “encara que totes són genials”, permet un avanç en tècniques i discursos.

Esbós de la Falla Municipal Infantil 2020

Els reconeguts artistes fallers José Luís Ceballos García i Francisco Sanabria Casado, coneguts com a Ceballos i Sanabria, són els encarregats de plantar la Falla Municipal Infantil 2020 enfront de l’Ajuntament de València. Amb el lema “Saps qui sóc?”, des del 14 d’abril, a penes un mes després de finalitzar les Falles 2019, es va saber que serien els nous encarregats. Nous respecte a l’any anterior, perquè la seua habilitat els ha servit per a muntar la falla per desena vegada. En una entrevista amb València Extra, van assegurar afrontar el repte amb “molta il·lusió” i la seua aposta per “falles didàctiques amb les quals aprendre jugant”.

“Són personatges il·lustres valencians, part de la identitat de la ciutat”, han explicat Ceballos i Sanabria. Fidels a la seua línia, la falla té una línia pedagògica: conta als més xicotets part de la història de la ciutat a través de diferents personatges. I ho fa, a més, des de la igualtat: “Hi haurà tantes dones com homes”, han detallat.

Han volgut destacar la incorporació de grans figures femenines, moltes vegades silenciades en la història, des de l’època romana de Valentia fins a temps moderns, com la pianista Iturbi o Carmen Alborch.

L’escenografia que acompanyarà a aquests personatges és també ‘història’; diferents punts emblemàtics i històrics de la ciutat. “Tenim la Ciutat de les Arts i les Ciències, però el rei sempre serà el Micalet”, asseguren els artistes. Així, el Micalet tindrà un bessó en la plaça de l’ajuntament, que serà el centre de la falla infantil.

Calendari de Falles 2020

Encara queden mesos per a l’inici de la pròxima festa gran dels valencians, però els preparatius ocupen gran part de l’any. Abans d’arribar a la Crida 2020, que caurà el diumenge 23 de febrer i marca el punt d’eixida -encara que és l’1 de març quan comencen les mascletaes-, falles i ajuntament tenen molt a fer: des del procés d’elecció de les Falleres Majors fins a la disposició i corts de les mateixes falles.

Les dates en l’edició de 2019 no van ser les més desitjades, amb la Cremà entre setmana, alguna cosa que limita la visita de turistes i la participació dels valencians que treballen l’endemà. De nou, el 19 caurà fora del cap de setmana, el dijous 19 de març. La plantà serà el cap de setmana anterior i, per tant, el primer cap de setmana previ a les falles, que concentra les primeres grans festes en carpes i revetles, cau del 6 al 8 de març. Si es mantenen les condicions del bàndol de 2019, significaria un tall de carrers allargat a quasi tres setmanes.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos + 12 =

Informacion coronavirus
escalante
Informacion coronavirus