caixa popular

José Francisco Cervera: 'Un 30% de la població necessitarà els serveis d'un logopeda en algun moment de la seua vida'

El Col·legi de Logopedes de la Comunitat llança la campanya ‘T’ajudem a millorar. Tens dret a logopèdia’

José Francisco Cervera: 'Un 30% de la població necessitarà els serveis d'un logopeda en algun moment de la seua vida'
25/09/2017 -

El Col·legi Oficial de Logopedes de la Comunitat Valenciana ha llançat la campanya ‘T’ajudem a millorar. Tens dret a logopèdia’, amb l’objectiu de donar a conéixer el treball que realitzen aquests professionals per a millorar la qualitat de vida de diferents col·lectius, com a xiquets, persones majors o persones amb lesions cerebrals o que han patit accidents de trànsit.

Recuperar la veu, perdre la por a engolir o millorar la capacitat de comunicació són alguns dels àmbits abastables per la logopèdia. Així, gràcies a aquesta campanya, es consciencia sobre la importància de prevenir, avaluar, diagnosticar i recuperar aquests trastorns. València Extra ha parlat amb José Francisco Cervera, Degà del Col·legi Oficial de Logopedes de la Comunitat Valenciana, que ha aprofundit en la labor que exerceixen aquests professionals.

El Col·legi Oficial de Logopedes de la Comunitat Valenciana llança la campanya ‘T’ajudem a millorar. Tens dret a logopèdia’, Quins són els seus objectius?

Volem que la societat valenciana tinga més informació sobre com els logopedes poden ajudar a millorar la qualitat de vida de moltes persones.

Quin col·lectiu necessita logopèdia?

Qualsevol persona pot requerir els serveis d’un logopeda en algun moment de la seua vida: com a conseqüència de malalties que afecten les capacitats per a la comunicació, tant per a l’emissió de la veu i la parla, com per a la comprensió del llenguatge, a causa de dany cerebral sobrevingut o altres condicions sensorials, motores i cognitives.

Els estudis ens diuen que aproximadament un 30% de la població necessitarà els serveis d’un logopeda en algun moment de la seua vida, fins al 50% en alguns sectors com el de docents a causa de la patologia de veu o fins al 70% en el cas d’ancians amb dificultats per a engolir i per a prevenir la mort per pneumònia.

Existeixen grups, col·lectius o perfils concrets de persones més propensos a aquestes patologies?

Algunes de les condicions on els logopedes poden ajudar es manifesten des de l’inici del desenvolupament com els Trastorns de l’Espectre Autista (TEA) o els Trastorns Específics del llenguatge (TEL) així com les dificultats per al desenvolupament del llenguatge en xiquets amb diversitat funcional a causa de Paràlisi Cerebral Infantil o síndromes que comporten discapacitat cognitiva. Altres vegades la dificultat per al llenguatge apareix en la infància com la quequesa o la dislèxia. La dificultat per a l’audició, tant la precoç com la de l’ancià també planteja conseqüències que es poden afrontar des de la logopèdia igual que el dany cerebral sobrevingut i les malalties neurodegeneratives pròpies de l’edat adulta.

Considera que és la logopèdia una professió poc reconeguda?

Sabem que la població general coneix que existeixen els professionals de la logopèdia, però estem segurs que hi ha desconeixement de la gran varietat de serveis que oferim i que en la majoria dels casos aconseguim millorar de debò la qualitat de vida de les persones, quan no rehabilitar totalment les funcions afectades.

Es parla de la logopèdia com una de les professions sanitàries amb major grau d’intrusisme… Quines actuacions desenvolupa el Col·legi Professional en aquest sentit?

Els usuaris tenen dret a rebre les millors prestacions, amb condicions de seguretat i de garantia. Únicament els logopedes són els professionals formats exclusivament per a proporcionar serveis de rehabilitació dels trastorns de la comunicació, del llenguatge, de la parla, la veu i la deglució. Qualsevol ciutadà pot consultar en la web del col·legi per un professional de la logopèdia o denunciar l’intrusisme.

Creu que les Administracions Públiques donen suport a la labor dels professionals de la logopèdia?

No prou. En el sector sanitari és imprescindible augmentar la quantitat de professionals i les prestacions. No pot ser que hi haja districtes que s’atenen en precari o a través de concerts insuficients i de mala qualitat amb empreses externes.

Tampoc en el sector sociosanitari. És ridícul que en les plantilles dels centres d’Atenció Primerenca solament es contemple mitja jornada de logopeda quan la demanda de serveis de comunicació, llenguatge i deglució és majoritària. És una vergonya que no existisca obligatorietat de contractació de logopedes en centres de majors amb diversitat funcional.

Pitjor és encara en educació. Els logopedes han d’estar en les escoles, al costat d’altres professionals, atenent xiquets que necessiten logopèdia. És veritat que les Corts va demanar recentment al Consell açò mateix exactament. Estem a l’espera que es complisca aquesta proposició no de llei.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un + disset =

viva gym canovas
exposicion caps tallats