25n
25N
25N

L'únic Betlem vertical d'Europa està a València

L'únic Betlem vertical d'Europa està a València
18/12/2018 -

La parròquia de Sant Nicolau de València ha instal·lat un pesebre “molt peculiar, únic a Europa en les seues dimensions, que disposa les seues figures de manera vertical, quedant així representada la variada orografia del naixement i del mateix poble”.

Amb més de cent figures humanes, aquest naixement, obra de Pedro Ródenas, combina “la plasticitat i la il·luminació per a dotar l’escena dels efectes òptics i l’espectacularitat necessària als seus cinc metres i mig d’altura”, destaca la parròquia a través d’un comunicat.

El pesebre es pot veure en Sant Nicolás durant l’horari de visita cultural al temple, és a dir, tots els dies de la setmana a excepció del dilluns.

El betlemista ha comptat amb el treball de l’artista Daniel Alcántara en l’execució de les figures centrals, les del naixement i els Reis Mags, i amb el treball de José Luis Mayo en la resta de les peces.

Segons ha assenyalat Ródenas, “és un pesebre complex, perquè compta amb unes mesures grans i moltes peces, però tenim l’avantatge que s’ha aprofitat la disposició de la mateixa capella on s’ha muntat, que posseeix les característiques necessàries per a estructurar-ho tot en el seu interior”. “Compta amb una fornícula que ha permés la disposició vertical que es requeria i, així, tot el Belém queda integrat en la capella”, afig.

L’inici de la narració del conjunt comença en la part alta, on es representa el Palau d’Herodes i l’empadronament de José i María; la següent escena succeeix als carrers de Belém, on van buscant posada; apareix un mercat i l’estable on es quedaran finalment; finalment, està l’escena de la caravana dels Reis Mags.

Les figures, fetes amb suro blanc i massilla, compten amb diferents dimensions, n’hi ha de 30, 24, 19 i 16 centímetres, i són aquestes diferències les que permeten a l’espectador tindre perspectiva. S’ha disposat, a més, vegetació tant natural com artificial.

El pesebre d’enguany és de mesures encara més grans que el que es va fer l’any passat per a Sant Nicolás, segons ha explicat Pedro Ródenas, “ja que naix del sòl, amb una base de quatre metres, i ocupa tota la capella del Beat Gaspar Bono en una altura de 5.50 metres”. La il·luminació, finalment, marca el to de tot el conjunt artístic.

La brillant ‘Fanfare en Re Major’ de J. C. Bridge, un compositor anglés del segle XIX, interpretada per la Capella Musical de Sant Nicolás solemnitzarà la benedicció del Belém, que tindrà lloc el diumenge 23 després del Concert de Nadal.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × un =

torrent