25n
25N
25N

Barceló: “En una negociació ha d'existir voluntat d'arribar a acords per totes dues parts”

El 70% de les reivindicacions dels MIR ja estan reconegudes i s’estan aplicant en la Comunitat Valenciana

Arxiu

Barceló: “En una negociació ha d'existir voluntat d'arribar a acords per totes dues parts”
18/09/2020 -

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha manifestat des d’un primer moment la seua voluntat d’aconseguir acords amb el comité de vaga dels Metges Interns Residents en formació. “L’objectiu sempre ha sigut el d’obrir un espai de diàleg que, sempre continuarà obert, i dirigir les reivindicacions que plantejaven cap a un marc legal que oferira seguretat jurídica”, ha assenyalat la consellera, Ana Barceló.

La titular de Sanitat ha manifestat també que “en una negociació ha d’existir voluntat d’arribar a acords per totes dues parts. Des d’aquesta conselleria sempre s’han tingut en compte les reivindicacions dels metges residents, ja que no són el futur, sinó part ja del sistema públic sanitari. Ho demostra el fet que moltes de les seues reivindicacions ja s’aplicaven en la Comunitat Valenciana”.

En la Comunitat Valenciana, el 70% de les reivindicacions que ha plantejat el comité de vaga, ja estan reconegudes i s’estan aplicant. Entre elles, el descans obligatori de 36 hores després de la realització de guàrdia en dissabte i després de guàrdia de 24 hores, així com el descans mínim de 12 hores entre jornades. També la jornada laboral ordinària màxima de 37,5 hores i la cotització de les hores de guàrdies mèdiques.

D’altra banda, compten amb l’exempció o reducció de nombre de guàrdies durant 12 mesos si es té fills de menys 1 any (tant pares com mares), tal com es reconeix per al personal estatutari. A més cobren el 100% de la incapacitat temporal des del primer dia de baixa i, en cas de baixa laboral, cobren 54 hores de guàrdia en les mateixes condicions reconegudes al personal estatutari.

Els MIR sempre estan supervisats per un adjunt especialista i compten amb els materials adequats i homologats per a la correcta assistència sanitària com qualsevol empleat. També estan coberts per una assegurança de responsabilitat civil, com la resta del personal i, una baixa laboral per contagi o aïllament és considerada com a baixa per malaltia professional.
D’altra banda, en la Comunitat Valenciana està establida una ràtio màxima de 4 residents per adjunt amb un màxim d’un R1 (resident de primer any).

Reivindicacions que no són de competència autonòmica

No obstant això, en la negociació hi ha una sèrie de reivindicacions no disponibles per part de la Conselleria de Sanitat, en tractar-se de característiques o requisits que ja venen establides en l’RD 1146/2006 i, per tant, són d’àmbit estatal.

Per exemple, l’equiparació salarial amb les altres CCAA. En aquest sentit, la Comunitat Valenciana és la segona autonomia que millor retribució ofereix en el còmput total de retribucions. Ha sigut, precisament, la Comunitat Valenciana la que ha plantejat al Ministeri de Sanitat la creació d’un fòrum estatal en el qual s’aborde la millora de les retribucions de manera unificada en tota Espanya.

Tampoc competeix a l’administració autonòmica l’atorgament de Visat de Residència i Treball per compte d’altri a especialistes extracomunitaris que accedisquen a una plaça d’especialista intern resident.

Compromisos adquirits per la conselleria

Dins del marc de la negociació, la conselleria s’ha compromés a traslladar al Fòrum Autonòmic per a la seua aprovació les següents mesures:

Espais de descans dignes durant les guàrdies.
5 guàrdies obligatòries al mes, com a màxim, en qualsevol programa formatiu sense sobrepassar voluntàriament les 7 guàrdies al mes. Tot això en còmput semestral.
Màxim d’un diumenge i un dissabte per cada 7 guàrdies.
La creació d’un òrgan supervisor de les condicions de treball dels MIR.
Abonament de dietes en les guàrdies d’Atenció Primària com la resta de personal.
Dia de lliurança addicional després de la guàrdia de diumenge i festius.
Una hora de reducció de jornada per a la conciliació de la vida familiar. La Conselleria ha proposat que aquesta es realitze sense minvament retributiu

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 3 =

bombers
bombers