25n
25N
25N

Baldoví aconsegueix que els PGE per a 2021 compten amb més d'un 10% d'inversió per al territori valencià

Així, el diputat de Compromís al Congrés ha arrancat al Govern inversions en rodalia, l’ampliació del pagament a la dependència i l’assumpció del deute de la Marina de València

Baldoví aconsegueix que els PGE per a 2021 compten amb més d'un 10% d'inversió per al territori valencià
28/10/2020 -

El portaveu i diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, després d’haver-se reunit amb els responsables d’Hisenda d’acord amb la presentació i debat que es portarà demà al Congrés dels Diputats respecte als Pressupostos de 2021, ha anunciat que els acords aconseguits entre la formació valenciana i el Govern que es materialitzaran als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) comportaran una pujada de les inversions superior al 10% en la Comunitat Valenciana. D’aquesta manera, els Pressupostos Generals de l’Estat s’ajustaran al pes poblacional del País Valencià, tal com estableix l’Estatut. Entre les mesures que més destaquen estan les inversions en el servei de rodalies, l’ampliació del pagament a dependència que arribaria fins al 50% -actualment es troba al 12%- i a més, el Govern central assumirà el deute de la Marina de València així com finalment no implementarà cap mena de peatge a l’AP-7, autopista que el primer dia de gener de 2020 va ser alliberada.

‘Uns PGE que compliran “en un alt grau” el seu acord d’investidura’

Baldoví ha explicat que, després de les negociacions amb el ministeri d’Hisenda, els pròxims PGE compliran “en un alt grau” el seu acord d’investidura i que, malgrat que la negociació continua en marxa, ja s’han aconseguit 8 punts, que sense Compromís no estarien en el pressupost.

D’aquesta manera, aquests huit punts clau que han arribat a un l’acord amb el Govern central començarien amb unes inversions territorialitzades per tal que aquestes s’acosten al pes demogràfic, seguirien amb una major inversió en el servei ferroviari de rodalia d’Alacant, València i Castelló -una de les reivindicacions més pronunciades per la formació taronja- així com un augment significatiu de l’aportació de l’Estat al pagament de la dependència, que durant la legislatura passaran del 12% fins al 50%.

A més, el Govern ha acceptat l’assumpció íntegra del deute del Consorci de la Marina de València, inclosos els costos de reposició, fet que suposaria un estalvi de pagament al voltant dels 373 milions d’euros. Per altra part, el Govern destinarà altres inversions a les infraestructures hídriques, en concret amb el col·lector oest del Parc natural de l’Albufera, un augment del pressupost destinat a combatre plagues a les quals s’enfronta l’agricultura com la Xylella, així com s’augmentarà la partida als serveis públics que presta el Govern valencià. Paral·lelament, l’autopista AP-7 no s’implementarà cap mena de peatge en la carretera i es construiran nous enllaços perquè siga més útil per a la ciutadania.

D’aquesta manera, l’acord de les inversions territorialitzades respecte al pes poblacional del territori valencià suposaria un augment en relació amb els pressupostos del Partit Popular, amb Montoro, que amb el vot a favor de Ciutadans i el PP se’ns van fixar unes inversions del 6-7%, i ara “el que estem negociant, és que les inversions sobrepassen el 10% i s’equiparen al pes poblacional”, assegura Baldoví.í.

‘Volem llegir la lletra xicoteta’

La formació valenciana continua negociant perquè qualsevol fons que es transferisca a les comunitats autònomes prevalguen els criteris de població real i perquè s’augmente la inversió en matèria cultural al País Valencià, una reivindicació de Compromís des de fa anys per l’infrafinançament estatal a espais i programes culturals valencians. No obstant això, Baldoví assegura que “volem posar blanc sobre negre” i “volem llegir la lletra xicoteta”, ja que “són molts anys de promeses en els quals han tingut a les seues mans els pressupostos”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × 5 =