25n
25N
25N

Consum continua potenciant el seu compromís social i mediambiental amb importants inversions

Consum va facturar 2.935 milions d’euros en 2019, la qual cosa suposa un increment del 7,4% respecte a l’exercici anterior

consum.es

Consum continua potenciant el seu compromís social i mediambiental amb importants inversions
09/07/2020 -

Consum va facturar 2.935 milions d’euros en 2019, la qual cosa suposa un increment del 7,4% respecte a l’exercici anterior”. Així ho ha detallat el Director General de Consum, Juan Luís Durich, durant la presentació de resultats de 2019. La Cooperativa, a més, no sols ha aconseguit els 135,7 milions d’euros en inversions per a l’ampliació i adequació de la xarxa de botigues per a “millorar l’experiència del client incorporant nous processos de digitalització”, sinó que ha aconseguit reduir el deute en un 70% en només un any.

Així mateix, en 2019, Consum va ampliar la seua xarxa comercial amb l’obertura de 41 nous supermercats – 13 propis i 28 franquícies Charter –, i va dur a terme 43 reformes i 11 ampliacions. Així, per a 2020, “encara que s’han retardat els nous projectes, mantenim l’objectiu d’obrir 40 nous supermercats – 11 propis i 29 Charter –“. D’aquesta manera, Consum se situa en el mercat amb un total de 755 establiments – 456 propis i 299 Charter –, situats a la Comunitat Valenciana, Catalunya, Castella-la Manxa, Múrcia, Andalusia i Aragó.

A més, tal com ha explicat Juan Luís Durich, “estrenem, a Benicàssim (Castelló), un nou model de botiga ecoeficient on prima l’experiència del client, s’ha reforçat la secció de frescos i s’ha apostat per la sostenibilitat i l’accessibilitat per a fer més còmoda l’experiència de compra”.

La Cooperativa ocupa el 6é lloc del rànquing nacional d’empreses de distribució, pujant un 0,1% la seua quota per superfície, fins al 4,3% del mercat nacional, mentre que la seua quota de mercat per vendes en la seua àrea d’influència se situa en el 13,3%. A més, en 2019, les vendes de la botiga online es van incrementar un 49%, fins a superar els 28,2 milions d’euros, mentre que el creixement a superfície constant va ser del 4,8% arribant als 54,6 milions d’euros en vendes – un 4,7% més respecte a 2018 –.

Però en Consum no s’obliden de les persones. “Junts és Cooperativa és el nou claim que volem llançar perquè, en aquests moments, tots hem remat en la mateixa direcció i hem posat en relleu els valors que representen a la cooperativa Consum”. En aquest sentit, en 2019, Consum va aplicar un augment salarial del 2%, ascendint la remuneració mitjana del personal operatiu soci a 1.582,44 euros bruts mensuals.

A aquesta dada cal afegir que es van crear 668 nous llocs de treball fins a aconseguir una plantilla de 16.031 persones treballadores, de les quals el 72% són dones, i es van crear 35.800 ocupacions indirectes. Del total de la plantilla, el 95% són personal fix o soci, beneficiant-se d’un repartiment de beneficis que, en 2019, va aconseguir els 27,9 milions d’euros – 1.934 euros de mitjana –.

Consum, a més, forma part de la Xarxa d’Empreses amb Distintiu d’Igualtat en l’Empresa del Ministeri d’Igualtat, en la qual es reafirma la implicació de la Cooperativa amb la igualtat efectiva de dones i homes. Així, no sols el 60% dels llocs de direcció estan ocupats per dones, sinó que la Cooperativa va invertir, en 2019, 21,3 milions d’euros en conciliació.

Els treballadors de Consum poden continuar beneficiant-se de dues setmanes més de permís de paternitat del que marca la llei, que va ser de 12 setmanes durant 2019 i aconseguint ja les 14 setmanes de permís retribuït, des de l’1 de gener de 2020. Així mateix, va tornar a obtenir el certificat Top Employers, per seté any consecutiu, com una de les millors empreses per a treballar a Espanya i és l’única empresa de distribució amb el certificat d’Empresa Familiarment Responsable, en el qual a més ha obtingut en 2019, la qualificació d’Excel·lència. En 2019, el 80% de la plantilla vivia a menys de 10 km del seu lloc de treball.

Finalment, el pagament mitjà a proveïdors es va situar en 42 dies, sent “una de les organitzacions amb menor termini de pagament”.

La proximitat, un senyal d’identitat de Consum

Consum continua apostant per l’economia local. De fet, tal com ha explicat Juan Luís Durich, “el 99% dels nostres proveïdors són nacionals i el 66% pertanyen a les comunitats autònomes on som presents“.

Però, a més, en 2019, l’assortiment global de producte va superar les 15.000 referències, de les quals el 88% són marques líders. Consum ha continuat ampliant els productes ecològics en totes les seccions, així com de la seua marca Consum ECO, fins a aconseguir les 239 referències. També ha continuat ampliant el seu MDD i reformulant la seua composició per a reduir greixos, sal i sucres, així com apostant per certificats en matèria de sostenibilitat i per la incorporació de noves referències sense glútens i sense lactosa.

Finalment, els socis-clients de Consum van poder beneficiar-se de descomptes en les seues compres per valor de 45,4 milions d’euros – un 11,5% més que l’exercici anterior –; mentre que es va afermar el compromís social de la Cooperativa. D’aquesta manera, a través del Programa Profit, es va evitar el desaprofitament alimentari de més de 6.900 tones d’aliments, que es van repartir entre més de 50.000 persones.

I és que Consum ha continuat col·laborant amb més de 450 projectes socials en totes les comunitats on és present, aconseguint més de 194.000 persones, amb un valor de 18,2 milions d’euros en projectes de col·laboració solidària, un 9% més que l’exercici anterior, dins de la seua política de responsabilitat social.

Compromís mediambiental

Consum ha reduït, des de 2015, la seua petjada de carboni en un 83,6%, i va invertir, en 2019, 13,9 milions d’euros en inversions ambientals. Així, la Cooperativa ja compta amb el 100% de supermercats ecoeficients, 319 vehicles ecoeficients, que arribaran al 100% al llarg de 2020, i amb una reutilització dels seus residus del 99%.

De fet, Consum és l’única empresa del sector de la distribució alimentària que ha obtingut el segell “Reduïsc” del Ministeri per a la Transició Ecològica (MITERD), així com la certificació “Residu Zero” d’AENOR, que acredita que més del 99% de les deixalles d’embalatges, contenidors, palets i altres residus de les seues sis plataformes logístiques i la seu es valoren.

Finalment, al llarg de 2019 s’han continuat introduint noves mesures enfocades a la reducció de plàstics. A l’abril es van substituir les bosses porta-compra convencionals per altres amb més del 70% de plàstic reciclat. Des de 2020, aquestes bosses s’elaboren amb els mateixos plàstics recuperats per la Cooperativa, un projecte d’economia circular. Consum ofereix també, des d’octubre de 2019, bosses reutilitzables, fetes de plàstic 100% reciclatge, reciclables i fabricades a Espanya i bosses de paper 100% reciclatge.

La salut de les persones treballadores durant la pandèmia

Consum ha garantit, des del primer moment, la seguretat dels i les treballadores. Així, s’ha invertit 12 milions d’euros en la compra d’equips de protecció individual, i es va aprovar una gratificació per l’esforç i dedicació realitzat pels treballadors de botigues i de plataformes logístiques, per un import de 3,8 milions d’euros, que va suposar una compensació econòmica de 283 euros de mitjana per persona.

A més, Consum va donar aliments per valor de 2,7 milions d’euros des que va començar el confinament a diferents entitats socials, ONGs i menjadors socials, així com un pla social juntament amb els bancs d’aliments de les províncies en les quals opera amb una dotació de 150.000 euros per a l’emissió de vals.

“2019 ha sigut un bon exercici i, encara que 2020 siga molt incert, estem segurs que junts el capejarem”, ha conclòs Juan Luís Durich, Director General de Consum.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

10 − 7 =