25n
25N
25N

En 2019 es van reciclar a València més de 47.500 automòbils i furgonetes

Els Centres Autoritzats de Tractament de Vehicles (CATVs) de la Comunitat Valenciana van recuperar 92.514 vehicles en 2019. Un total de 47.590 es van reciclar en els desballestaments de València, la qual cosa suposa un 5´8% dels vehicles tractats a Espanya durant l’any passat.

En 2019 es van reciclar a València més de 47.500 automòbils i furgonetes
12/11/2020 -

Els vehicles, igual que molts altres productes o béns de consum, han de rebre un tractament específic una vegada aconsegueixen el final de la seua vida útil. Aquest tractament mediambiental, està regulat per Llei i ha de dur-se a terme en instal·lacions degudament condicionades per a aquest fi, els Centres Autoritzats de Tractament de Vehicles (CATVs) o més comunament coneguts com a desballestaments, els qui vetlen pel compliment de la legislació vigent en matèria de recuperació i reciclatge de vehicles.

Segons dades aportades per Sigrauto i reflectits també en el portal estadístic de la Direcció General de Trànsit (DGT), des d’on es comptabilitzen les baixes definitives voluntàries que es tramiten en el Registre de Vehicles, en 2019 es van reciclar en els CATVs espanyols un total de 813.768 vehicles, la qual cosa va suposar un increment del 8% respecte a l’any anterior, on van rebre tractament 748.603 unitats. Els vehicles inclosos en les anteriors xifres són els afectats pel Reial decret 20/2017 sobre els vehicles al final de la seua vida útil i que es corresponen amb les categories de turisme, tot terreny i industrials lleugers de menys de 3.500 Kg.

Durant 2019 es van recuperar a la Comunitat Valenciana un total de 92.514 vehicles, que al seu torn van ser també donats de baixa definitiva en la DGT, tràmit que des de l’Orde INT/624/2008 on es regula la baixa electrònica dels vehicles que són descontaminats al final de la seua vida útil, es realitza únicament i directament des dels CATVs. Aquesta xifra, en comparació amb les dades registrades durant l’anterior any 2018, suposa un increment del 8% en el nombre de vehicles que es van reciclar en els desballestaments de la regió. Les dades relatives a la província de València mostren que l’any passat es van donar de baixa definitiva en els desballestaments un total de 47.590, significant un 5´8% del total de vehicles que es van tractar en el territori nacional en 2019.

En total, al llarg de l’any anterior es van enviar als desballestaments de València per a ser reciclats un total de 41.175 turismes, 813 tot terrenys i 5.602 vehicles industrials amb MMA inferior a 3.500 Kg. Aquestes dades, suposen un 51´7% dels turismes que van ser tractats en els CATVs de la Comunitat Valenciana, el 47´48% dels tot terreny i el 50´26% dels industrials lleugers.

D’acord amb les dades registrades des de RO-DES, Xarxa Operativa de Desballestaments Espanyols, la tendència en el nombre de vehicles que s’envien anualment als CATVs per a ser reciclats i donats de baixa definitiva ha sigut a l’alça en els últims 5 anys i això, segons declaracions d’Antonio Fernández, tècnic especialista en taxació de vehicles i atenció al client dins del departament de baixes de vehicles, té molt a veure amb l’augment de l’antiguitat mitjana que tenen els vehicles entregats en les instal·lacions de tractament, que en 2019 es va situar en els 18´65 anys i en 2014, tan sols 5 anys abans, era de 16´57 anys, per la qual cosa hauria augmentat quasi 2 anys en un període de temps relativament curt.

El parc automobilístic espanyol està molt envellit i la falta de plans per a la renovació de vehicles, fins a la recent posada en marxa del Pla RENOVE 2020, que servisquen veritablement per a incentivar la compra de models més eficients i que no excloguen als models de combustió moderns, que simplement pel seu preu són bastant més accessibles que els elèctrics, han provocat que els propietaris dels vehicles més antics continuen allargant la vida d’aquests, augmentant l’antiguitat mitjana del parc i, per tant, incrementant al seu torn el nombre de vehicles que es reben anualment en els desballestaments ja que a més antiguitat, majors són les possibilitats que el vehicle aconseguisca el final de la seua vida útil i que el seu propietari opte, en lloc d’intentar reparar-ho, per entregar-ho en el CATV i donar-ho de baixa definitiva en la DGT.

Actualment al nostre país, es pot afirmar que pràcticament tots els vehicles que aconsegueixen el final de la seua vida útil reben el tractament adequat per part del sector legal, garantint que el procediment mediambiental de descontaminació es realitze en instal·lacions degudament condicionades. No obstant això, segons les últimes dades de la Comissió Europea sobre la reutilització, el reciclatge i la recuperació, total dels VFU (Vehicles Fora d’Ús), a Espanya el percentatge de reutilització i reciclatge és del 85´9%, mentre que el de reutilització total és del 92´6%, la qual cosa ens situa per davall de la mitjana en el continent europeu i deixa una clara evidència que encara queden alguns punts a millorar, com per exemple la valorització energètica dels combustibles que es deriven de les operacions de fragmentació i posfragmentació o, a causa de la seua elevada antiguitat, l’escàs potencial de recuperació de components que tenen gran part dels vehicles rebuts en els desballestaments.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × dos =