L'Orgull LGTBI+ marxa a València per a celebrar els avanços i "no fer ni un pas arrere"

Guardar

Manifestació pel Dia de l'Orgull a València
Manifestació pel Dia de l'Orgull a València

La manifestació de l'Orgull LGTBI+ ha omplit aquest dissabte el centre de València de carrosses, banderes amb l'arc de Sant Martí i trans gegants, balls i música per a "continuar reivindicant els drets" del col·lectiu i "celebrar els avanços que ja s'han aconseguit" i "no fer ni un pas arrere". Una convocatòria que a més ha posat el focus en les persones majors que "van fer un pas avant i es van enfrontar a un sistema que perseguia a qui era diferent".

Més de 70 organitzacions, entre entitats públiques i socials, partits polítics i sindicats, han participat en la manifestació, que té com a lema 'Férem història, farem futur: pels drets LGTB+'.

La marxa, organitzada pel col·lectiu Lambda al costat d'altres entitats LGTB+ de la Comunitat, ha partit a les 19 hores des de la Porta de la Mar, per a emprendre el seu itinerari per Colón fins a la plaça de l'Ajuntament, entre disfresses, banderes gegants i trans, batucades i carrosses amb DJ.

En un ambient festiu, els participants, al ritme de la música, han mostrat cartells amb missatges com 'Este horno no está para bollos', 'Obrirem armaris, deixem la porta oberta', 'Eixiu de l'armari que hem de ficar als intolerants' i 'El vostre odi no cap als nostres carrers'.

En el seu manifest, l'organització de la marxa es mostra "d'enhorabona" pels "grans avanços legals dins de l'àmbit autonòmic", encara que lamenta "l'aparició d'un discurs d'odi que pot impedir continuar avançant i, fins i tot, donar la volta a aquest escenari de conquesta de drets al llarg d'Espanya i del món".

En aquest sentit, Lambda posa el focus en què l'avanç de l'extrema dreta en les institucions i la seua entrada en les administracions amb "la mà estesa dels partits conservadors majoritaris" ha començat a ser un "perill real per als valors i drets fonamentals", com també per als "valors de la diversitat sexual, de gènere i familiar".

"Férem història, Els avanços conquistats pel nostre col·lectiu han sigut fonamentals per a aprofundir en la democràcia, deixem ben clar que no farem ni un pas arrere en la defensa dels nostres drets i llibertats aconseguits", subratlla.

UN HOMENATGE A LES PERSONES MAJORS

Enguany es compleixen 40 anys de la primera concentració i mobilització per la defensa de l'alliberament sexual en la Comunitat Valenciana i 50 anys de les revoltes de Stonewall a Nova York. Per això, enguany la manifestació homenatja a totes les persones majors LGTB+ i commemora la memòria històrica del col·lectiu. A més, la convocatòria de l'Orgull LGTB+ honra la memòria de l'activista Fernando Lumbreras.

La manifestació presenta dues novetats rellevants. D'una banda Lambda, amb el seu equip de futbol de dones Las Heidis, el Club Esportiu LGTB+ Samarucs València i la Penya LGTBI VCF, han creat una Comitiva Esportiva per a visibilitzar el treball que encara queda per fer per a aconseguir un esport divers i inclusiu. I d'altra banda, ha comptat amb la Comitiva Accessible, un espai destinat a persones amb discapacitat, mobilitat reduïda o diversitat funcional.

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha participat en la mobilització i ha destacat, en declaracions als mitjans, que l'Orgull és una "festa" per a celebrar que Espanya té "unes lleis de les millors del món". No obstant això, ha subratllat que cal "continuar defensant els drets de totes les persones LGTBI perquè hi ha sectors de la societat que continuen no acceptant-los i volent que tornem al passat".

En la mateixa línia s'ha pronunciat la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, que ha fet valdre l'aprovació de la llei trans i la llei d'igualtat LGTBI en la passada legislatura, al mateix temps que ha assegurat que "queda molt camí perquè la igualtat siga de debò". Ha desitjat que s'instal·le la diversitat com una riquesa de la nostra societat" i ha defensat la importància que "no governen aquells que volen retornar a la gent a l'armari".

El síndic de Ciutadans en Les Corts, Toni Cantó, ha defensat que "cal estar orgullosos perquè Espanya és un dels països més avançats del món en polítiques LGTBI". "Hem avançat moltíssim però cal estar al seu costat perquè encara queda molt per fer", ha afegit. Quan es disposava a atendre els mitjans, un grup de persones ha increpat a Cantó al crit de "fóra feixistes" i "barrut".

Des del PSPV, la portaveu a l'Ajuntament de València, Sandra Gómez, ha posat l'accent que la capital del Túria "torna a demostrar que és una ciutat alegre, oberta, diversa i inclusiva, enfront d'eixe model que volia imposar-se d'una València rància, tancada i excloent". "Ha triomfat la llibertat", ha assegurat.

FESTA DESPRÉS DE LA MANIFESTACIÓ

Després de recórrer el centre de la ciutat, la manifestació ha finalitzat en la plaça de l'Ajuntament on, després de la lectura del manifest, s'inicia la Festa de l'Orgull LGTB+.

El cartell de la Festa de l'Orgull LGTB+ està compost per una selecció d'artistes i dj locals, nacionals i internacionals, entre els quals estaran: Supremme Deluxe, Rocío Chillers DJ Set, Miss Deep'In, DJ Rafa Star, Diva Houston, Lara Sajén, Krystal Forever o Oscar Liv. Les mestres de cerimònia seran Mir Blacsmith i Tracy Pop. Tot en una nova distribució amb un gran escenari ple d'efectes de llum, efectes especials i molta música per a tots els públics.

Arxivat a:

Destacats