En 2019 es van tramitar a València 1470 noves ordres de protecció a dones i es van denunciar 26 agressions sexuals

Guardar

0220 Cano Gama (2)
0220 Cano Gama (2)

Durant l'any 2019 es van tramitar a València 1470 ordres de protecció per part dels diferents cossos policials, de les quals en el 73 per cent dels casos van ser a víctimes de violència de gènere. A més, les denúncies per agressions sexuals van augmentar quasi el 100 % en passar de 14 en 2018 a 26 en 2019. Aquest dades han sigut facilitades pel regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, en una roda de premsa en la qual ha informat sobre el balanç estadístic de les actuacions del Grup GAMMA de la Policia Local, que supervisa el compliment de 636 ordres d'allunyament, enfront de 476 en 2015 o 579 en 2018.

El regidor Aarón Cano ha qualificat aquestes dades d'«aclaparadors», i la situació respecte a l'augment de la violència de gènere d'«alerta absoluta» i «emergència social». Cano ha informat que «el mes de gener la Policia Local de València va dur a terme 38 detencions per delictes de violència de gènere, més d'un al dia, de les quals en 7 cas van ser per trencament de l'ordre d'allunyament. I Fins al 15 de febrer ja portem 14 detencions».

El regidor la de Protecció Ciutadana ha remarcat que la violència de gènere «afecta a tots els barris i districtes de la ciutat de València i a totes les capes socials», per a afegir que «és un problema que se soluciona socialment, no policialment» i revelar que també en el grup d'edat comprés entre els 16 i els 30 anys, «persones joves educades en el segle XXI», es va registrar un augment d'aproximadament el 5 %.

El 46 per cent de les víctimes de violència de gènere no treballa, per la qual cosa són dependents econòmicament del seu agressor i tenen menys capacitat d'eixir del domicili comú, que és on es produeix el 43 per cent dels casos. El segon lloc és la via pública, ha explicat Cano, qui ha criticat als grups polítics que neguen la violència de gènere amb l'argument que és alguna cosa que es produeix en l'esfera privada. «Amb la violència de gènere es demostra que el privat és públic i el públic és privat».

També ha arremés contra l'argument de les denúncies falses. «És una bola que s'inventa la ultradreta. Les denúncies falses a penes suposen l'0,01 %, mentre que el 99,9 % són vertaderes». Per al responsable de Protecció ciutadana «el nombre de dones que reben protecció per violència de gènere a València, una part per la Policia Local i una altra per la Policia Nacional, és una xifra democràticament inassumible que atempta contra la llibertat i la igualtat de més de la meitat de la població. És un problema greu, pròxim i quotidià i hem de posar-li solució amb el consens i el suport de tota la ciutadania».

Ha fet una especial referència a la incidència d'aquesta mena de delictes en el món de la prostitució, «l'espai on més casos de violència de gènere es donen», i també al positiu resultat de l'esforç policial per a erradicar-la. «Estem treballant en la bona direcció per a poder acabar amb els focus de prostitució que hi ha en el barri de Velluters».

Destacats