25n
25N
25N

La FFAA lamenta que Cabanyal, Natzaret, Velluters, Malva-rosa o Fuensanta acaben 2018 sense millores substancials

E.P

La FFAA lamenta que Cabanyal, Natzaret, Velluters, Malva-rosa o Fuensanta acaben 2018 sense millores substancials
02/01/2019 -

La Federació d’Associacions de Veïns de València ha fet balanç aquest dimecres de 2018, un any que lamenta que ha acabat sense que s’haja notat “millores substancials” en barris com el Cabanyal, Natzaret, Velluters, Malva-rosa o la Fuensanta, que segueixen amb problemes endèmics” de “degradació i seguretat”.

L’entitat presidida per María José Broseta ha reconegut i aplaudit avanços socials “importants” posats en marxa per Generalitat i Ajuntament com, per exemple, la renda valenciana d’inclusió, els bons socials de l’EMT o les ajudes d’emergència a persones que pateixen pobresa energètica.

No obstant això, segons Broseta, “per a transformar un barri fa falta molt més que això o que construir un jardí o un carril bici; suposa convertir una zona abandonada i degradada en una zona urbanísticament habitable, viva, dinàmica i segura, alguna cosa que sabem que és costós i requereix temps i treball”.

Per això, ha demanat als responsables polítics “que no facen afirmacions a la lleugera quan veiem el poc que s’ha avançat en barris com el Cabanyal, Natzaret, la Malva-rosa, el Grau, Velluters, la Fuensanta, Benicalap o Torrefiel” i encara que “qualsevol equipament nou és benvingut i contribueix a millorar”, ha advertit que transformar és “alguna cosa que va molt més enllà”.

En el Cabanyal, ha subratllat que els veïns “continuen denunciant greus problemes de seguretat i de convivència vinculats al tràfic de drogues i l’ocupació il·legal d’habitatges”; a Natzaret, segueixen sense començar les obres del parc de desembocadura, persisteixen les males olors i s’observa “amb preocupació” el projecte de la nova terminal de creuers del port.

En Velluters i la Malva-rosa, denúncia que s’han incrementat els problemes de tràfic de drogues, mentre aquest últim barri continua sent l’únic que manca de biblioteca i que té un gran nombre de solars en situació d’abandó, el mateix que en Torrefiel, en el Grau, o en Benicalap. També en Fuensanta “porten anys reclamant millores en la gran quantitat de solars en els quals es desenvolupen fogueres, festes i tota mena d’activitats molestes i il·legals”.

MOBILITAT

La Federació veïnal qualifica de un dels fenòmens de 2018 la irrupció del patinet elèctric com a mitjà de desplaçament i ha avisat que, si no es regula d’una “forma clara”, “poden donar-se problemes de convivència amb els vianants”.

En aqueix sentit, ha anunciat que al·legarà a l’ordenança de Mobilitat perquè en carrers i places per als vianants no puguen circular patinets elèctrics i ciclistes a bord deels seus vehicles. “Entenem que aquestes zones, on ja per si mateix existeixen problemes per a la mobilitat per als vianants per l’excés de terrasses, mobiliari de diferents comerços i fins i tot top manta, han de ser d’ús exclusiu per a vianants i persones amb mobilitat reduïda”, ha explicat Broseta.

Quant al transport públic, l’entitat ha exigit que s’acabe amb la “retallada de servei” que tant l’EMT com FGV apliquen al juliol i agost, i que en el metre i el tramvia s’han repetit aquest Nadal, “la qual cosa unida a la vaga està suposant un minvament important en el servei”.

A més, ha demanat “major coordinació” entre totes dues empreses públiques des de l’Autoritat Metropolitana per a cobrir grans esdeveniments com a concerts, Falles o els actes més multitudinaris de la Gran Fira.

L’entitat ha criticat que tampoc té informació sobre com es gestionaran les cambres de lectura de matrícules instal·lades en el centre històric, “ni molt menys de quan començaran a funcionar, la qual cosa ha creat molta preocupació entre els veïns i veïnes de la zona”.

Quant als processos participatius, lamenta que “continuen deixant molt a desitjar, especialment la consulta sobre els pressupostos”; que la tramitació i execució dels projectes és “excessivament lenta, la qual cosa desincentiva la participació”, i ha denunciat que s’inclouen propostes que no responen a peticions veïnals, sinó que són iniciativa del Govern municipal, “i en moltes ocasions afecten a tota la ciutat com la reurbanització de la plaça de l’Ajuntament o recentment de l’Albereda”.

BOTELLÓ

L’entitat també critica que els problemes de convivència provocats per la “invasió” de terrasses i el ‘botelló’ “segueixen sense solució, incrementats per la proliferació d’apartaments turístics il·legals”, que continuen funcionant pese al nou marc legal.

La Federació acusa l’alcalde, Joan Ribó, de “desentendre’s” del problema de les terrasses en negar-se a reunir-se amb els veïns per a proposar una taula d’oci i convivència similar a la que funciona a Madrid. “Entenem que per a regular part d’aquestes qüestions, especialment referent a les terrasses, és important que d’una vegada per sempre es tire avant la nova Ordenança Reguladora de l’Ocupació del Domini Públic Municipal, així com la de Convivència que pretén frenar el botelló”, ha defensat Broseta.

ZAS DEL CARME

Quant a aspectes positius, la Federació ha destacat l’aprovació de la Zona Acústicament Saturada (ZAS) del Carme, una reivindicació “històrica” dels veïns motivada per una sentència judicial i l’objectiu de la qual és “reduir la contaminació acústica i afavorir el dret al descans”.

Sobre aquest tema, Broseta ha demanat a Ribó que “no cedisca davant les pressions que d’aquells que no entenen que és necessària una convivència en harmonia i un oci amb una oferta ordenada i dimensionada”. En aquest sentit, explica que no està en contra dels locals d’oci, “sinó de la massificació que s’ha generat en diverses zones afectant la qualitat de vida”.

La Federació també considera positiva per a la mobilitat i l’accessibilitat al centre històric l’obertura de l’aparcament de la plaça de Bruixes, la posada en servei del 40 per cent del Parc Central, la condonació del deute de la Marina i el reinici d’obres de la línia T10 en una sola fase entre el carrer Alacant i Natzaret.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

7 + 15 =

Valencia activa
bombers
CCCC
Valencia activa