25n
25N
25N

Ajuntament i Generalitat presentaran al Govern Central la proposta de convertir el nou llit del Túria en un corredor verd

Ajuntament i Generalitat presentaran al Govern Central la proposta de convertir el nou llit del Túria en un corredor verd
12/09/2019 -

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha presentat formalment a la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, el projecte per a convertir el nou llit del Túria en un espai natural que connectarà dos parcs: el del Túria i l’Albufera. “Es tracta d’una zona que volem renaturalitzar mitjançant actuacions que permeten el seu ús ciutadà sense menystenir els usos originaris de la infraestructura davant grans avingudes d’aigua”. Així ho ha anunciat hui l’alcalde de València al terme de la reunió amb la consellera.

Joan Ribó ha explicat que l’Ajuntament vol treballar conjuntament sobre aquest projecte amb els diferents municipis implicats: Quart, Mislata, Xirivella i, també, amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, “perquè no hem parlat encara formalment amb el Ministeri, encara en funcions, però sí que podem començar ja a treballar en aquesta direcció”.

En aquest punt, la consellera s’ha compromés “a actuar com a interlocutora amb el govern central, que té competències al respecte”, i impulsar la suma de sinergies de les administracions “per a fer viable aquest projecte que donarà vida i diversitat d’usos al nou llit del Túria”.

2 PARCEL·LES DE LA ZAL PER A LA DEPURADORA DE PINEDO

En la reunió, en la que també hi ha participat el regidor d’Ecologia Urbana i vicealcalde, Sergi Campillo, també s’ha parlat de l’ampliació de la Depuradora de Pinedo. A aquest respecte, l’alcalde ha explicat “la preocupació de l’equip de Govern pel veïnat d’aquesta zona que, des de fa anys, ha estat ‘castigat’ per l’evolució d’infraestructures desenvolupades al seu voltant”, com ara l’ampliació de la instal·lació de tractaments d’aigües. I ha exposat la proposta municipal de què dues parcel·les de la ZAL (Zona d’Actuacions Logístiques del Port), ubicades al costat de la població de la Punta, cap al Sud de la ciutat, es podrien utilitzar per a la futura ampliació de la depuradora.

“D’aquesta manera, aconseguiríem que uns terrenys d’horta que estan sempre sota l’amenaça de ser emprats en la futura ampliació de la Depuradora, foren catalogats definitivament com espai d’horta, i d’altra banda, alliberaríem al veïnat de les càrregues que tenen històricament i que fa que no puguen, per exemple, ni rehabilitar les seues cases”, ha argumentat Joan Ribó.

Mirella Mollà ha explicat que la Conselleria valorarà en l’àmbit tècnic, econòmic i jurídicament la proposta “que sembla molt interessant” i es formalitzarà “si aquesta reuneix els requisits perquè, de fet, aquesta infraestructura és necessària però la seua ampliació hauria de tindre una repercussió social positiva, lligada al veïnat del seu voltant”.

EL PORT I LES PLATGES DEL SUD DE LA CIUTAT

D’altra banda, l’alcalde ha sol·licitat hui a l’Autoritat Portuària el projecte de dragat de material per a la construcció del nou moll de contenidors del Port de València, perquè, si tal com apareix reflectit hui en alguns mitjans de comunicació, “trauen arena del fons de les platges del Sud de la ciutat, que ja estan prou castigades per la seua proximitat a l’esmentada infraestructura portuària, ens podem trobar amb una regressió que pot amenaçar fins a la mateixa Albufera”. Així ho ha anunciat també l’alcalde de València al terme de la reunió amb la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà.

Durant aquest encontre, l’alcalde ha manifestat la seua preocupació per l’esmentat dragat i ha lamentat “que, tot i que pot afectar greument a la platja del Saler, l’Autoritat Portuària no havia informat l’Ajuntament”. “Pensem que els tècnics municipals haurien d’analitzar aquest projecte i repensar-lo”, ha afegit Ribó en reiterar “que el Port és important per a l’economia de la ciutat, però ha de respectar l’entorn ambiental de la ciutat i, en aquest cas, les platges del Sud”. Així mateix, l’alcalde ha reiterat la importància de modernitzar el Port, i “fer-ho amb les millors infraestructures, que passen per la solució ferroviària, com tenen els ports punters del món, com ara el d’Hamburg”.

Per la seua banda, la consellera, que ha donat suport a la sol·licitud que ha formalitzat hui l’alcalde, ha manifestat “que les administracions i la societat en general hauríem de conéixer, avaluar i tindre en compte com l’ampliació del port afecta la ciutat, a les persones i el seu medi natural, com són les platges”. A més, ha mostrat la sol·licitud formal que va plantejar a l’Autoritat Portuària demanant el projecte d’eixa ampliació.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze − 13 =

torrent