L'Ajuntament de València detecta un intent d'estafa que suplantava la identitat de l'edil Luisa Notario

L'anterior estafa que va detectar el consistori va ocasionar una pèrdua de 4 milions d'euros i la suplantació de l'identitat de l'edil de Compromís, Giuseppe Grezzi

Guardar

La regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario
La regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario

L'Ajuntament de València ha detectat un intent d'estafa en els serveis relacionats amb la contractació pública a partir d'un correu electrònic en el qual se suplantava la identitat de la regidora de Serveis Centrals Tècnics i de Contractació, Luisa Notario, i per mitjà del qual se sol·licitaven les factures relacionades amb les obres d'execució del projecte 'Corredor Verd-Blau Grow Green, segons han confirmat a Europa Press fonts municipals.

El missatge, datat el 8 de desembre passat, va ser detectat per una cap de servei que va dubtar d'ell i va preguntar a Notario sobre aquest tema. El correu, procedent de "gerència de projectes", indicava al seu destinatari que comunicava amb la "institució de part de Regidoria Delegada de Contractació de l'Ajuntament de València" i en relació amb un contracte, del qual donava número d'expedient i precisava l'objecte.

Aquest últim al·ludia al contracte "obres d'execució del projecte denominat 'Corredor Verd-Blau Grow Green' redactat en el marc del conveni europeu Grant Agreement".

A l'email, al final del qual donava les gràcies l'edil Luis Notario com a responsable de la "Regidoria Delegada de Contractació de l'Ajuntament de València", s'exposava que es necessitava "rebre, en format pdf, "la(s) factura (s) relacionada amb aquest contracte, abans d'enviar-lo a través de FACe, per a revisió" i amb la finalitat d'assegurar-se "que tots els possibles errors s'eliminen des del principi". Així mateix, apuntava que si la factura reclamada ja havia estat enviada, que s'inclogués "justificant en pdf".

La detecció d'aquest intent d'estafa a l'Ajuntament de València ha tingut lloc després que a la fi de l'estiu de 2019 es cometés un frau, que s'està investigant judicialment, en l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València, dependent d'aquest consistori, amb el qual es van extreure d'aquesta entitat 4 milions d'euros, una quantitat que no s'ha recuperat de moment. Aquesta estafa es va dur a terme a partir de correus electrònics que suplantaven la identitat del president de la companyia i edil de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi.

A partir de la detecció del missatge demanant factures del 'Corredor Verd-Blau Grow Green' i d'una comunicació publicada pel Ministeri d'Hisenda a través de la Plataforma de Contractació del Sector Públic (PLACSP) per a advertir de la recepció per part dels candidats i licitadors dels contractes públics, l'Ajuntament de València va emetre aquest dimecres, des de la Sotssecretaria General, una "circular interna" per a alertar d'aquests intents.

Per mitjà d'aquest escrit s'ha avisat als diferents "serveis municipals relacionats amb la contractació" de "correus electrònics fraudulents en l'àmbit de les licitacions de la contractació pública".

Així, aquesta administració local explica en aquest escrit que "la Plataforma de Contractació del Sector Públic ha publicat, des de fa diverses setmanes, un avís important per als i les candidats/as i licitadors/as i per als òrgans de contractació" en el qual indica que aquests primers "reben correus electrònics fraudulents en els quals se suplanta, bé la identitat de la Plataforma de Contractació del Sector públic" o "bé la de la persona Responsable de l'Òrgan de Contractació(ROC)".

Igualment, es precisa que l'objecte era "que l'empresa adjudicatària ingresse la garantia definitiva en un compte corrent o emeta la corresponent factura i l'envie al ROC per a ser objecte de revisió".

Referent a això, la circular precisa que "l'última casuística de la qual tenen constància és la suplantació de la PLACSP mitjançant un correu de suposada reactivació de compte d'usuari registrat amb destinació a operadors econòmics" i "amb la finalitat que premen un enllaç per a concloure el procés".

"FER EXTENSIU" L'AVÍS

"Per això, volem fer extensiu aquest avís als serveis gestors, perquè al seu torn ho compartisquen amb les empreses amb les quals tenen contractes en vigor", apunta l'administració municipal en el seu escrit, alhora que recorda que la PLACSP només envia correus a operadors econòmics des de determinats comptes" que facilita i ressalta que "les persones responsables dels Òrgans de Contractació de l'Ajuntament de València" el fan des d'unes altres que també cita.

Amb tot, en la circular es recorda que "sempre ha de tenir-se la cautela més gran possible abans de respondre a qualsevol correu" i "informar el Sertic -- Servei Tecnologies Informació i Comunicacions-- sobre qualsevol sospita de correu fraudulent" que es tinga.

"Hem considerat necessari que el personal municipal estiga assabentat i tinga tota la informació sobre els intents d'estafa que s'estan produint en algunes administracions públiques, inclòs el mateix Ajuntament --de València--, i sobre l'alerta que en aquest sentit ha llançat la Plataforma de Contractació del Sector Públic perquè intensifiquen, si és necessari, la vigilància", ha manifestat Luisa Notario.

"DESVIAR ELS INGRESSOS"

L'edil ha afegit que s'ha de tenir en compte que "el modus operandi d'aquestes màfies inclou la suplantació de la identitat de la persona responsable de l'òrgan de contractació o de la mateixa plataforma per a desviar els ingressos dels pagaments a les empreses que treballen amb l'administració".

La titular de Serveis Centrals Tècnics ha asseverat que el consistori ha demanat també al personal dels citats serveis "que faça la informació extensiva a les empreses amb contractes en vigor" amb l'administració local.

Destacats