La corporació aprova per unanimitat l'ordenança municipal del servici de teleassistència

El Ple ha aprovat també la creació del Consell Municipal de les Persones amb Discapacitat/Diversitat funcional, i l'estatut del/de la defensor/a de les Persones amb Discapacitat

Guardar

pleno extraordinario emt
pleno extraordinario emt

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat per unanimitat, de manera inicial, l'Ordenança Municipal del Servici de Teleassistència Domiciliària de l'Ajuntament de València, una iniciativa de la Regidoria de Benestar Social que la Junta de Govern Local va aprovar el mes de setembre passat. Tal com ha explicat la regidora de Benestar Social, Isabel Lozano, la nova eina suposa «una garantia per als drets de les persones en situació de vulnerabilitat i una millora en les polítiques de transparència».

Tots els partits de l'Oposició han manifestat el seu suport a esta iniciativa, que suposa una garantia als drets d'accessibilitat i suposa un servici fonamental en la labor d'atenció social per part dels servicis municipals. A partir d'ara podran ser destinatàries del servici de teleassistència, a més de les persones majors de 65 anys, les persones amb diversitat funcional de 18 anys o, empadronades a València que, fins i tot amb les seues necessitats bàsiques d'habitatge, alimentació, higiene personal i domicili cobertes, visquen soles o amb altres persones d'idèntiques característiques d'edat o diversitat funcional.

Es tracta d'una prestació tècnica d'atenció, suport personalitzat i intervenció social, que funciona a través de la línia telefònica, amb un equip de comunicació i informàtic específic situat en un centre d'atenció social i en el domicili dels beneficiaris. Les persones usuàries poden entrar en contacte verbal immediatament amb una persona professional, amb assistència ininterrompuda i permanent 24 hores al dia 365 dies de l'any. A més, la nova ordenança amplia les prestacions del cobertes, amb el que la teleassistència de València se situa en l'avantguarda de la resta d'Espanya, en allunyar-se de l'anterior model, de telealarma, i instaurar una teleassistència avançada que compta amb dispositius tecnològics com ara detectors de caigudes, de fugues de gas, d'aigua, de fum, de foc, d'inactivitat o d'inundació; sensor de temperatures extremes, i camí de llums.

En este context, la Coporación ha aprovat també la creació del Consell Municipal de les Persones amb Discapacitat/Diversitat funcional, i el reglament del Consell i l'estatut del/de la defensor/a de les Persones amb Discapacitat. La proposta ha sigut aprovada també per unanimitat i, tal com ha destacat la regidora Isabel Lozano, des d'ara este col·lectiu disposarà d'un fòrum i una eina on participar, i manifestar i aportar les seues propostes de manera directa i amb influència efectiva sobre les polítiques municipals.

APROVADES LES TARIFES DE L'EMT PER A 2020

Durant la sessió s'han aprovat també les tarifes de l'Empresa Municipal de Transports, EMT, per a l'any 2020, encara que en este cas únicament amb el suport del Govern Municipal, atés que els grups d'Oposició s'han abstingut en la votació. En el cas del PP per entendre, en paraules del seu regidor Carlos Mundina, que «falten informes jurídics, per la qual cosa no hi ha suficients garanties jurídiques per a donar suport a la proposta». El regidor de Ciutadans Narciso Estellés ha afirmat que, «l'actual situació de l'empresa ens impedix tindre un debat sobre el marc tarifari de l'EMT com tocaria». I el regidor de Vox Vicente Montáñez ha acusat el delegat de Mobilitat de «no gestionar el compte de resultats».

El delegat, Giuseppe Grezzi, ha defensat la gestió del Govern Municipal sobre l'Empresa Municipal de Transports, i ha recordat que, segons l'informe del Servici Econòmic Pressupostari «no s'aprecien objeccions a les tarifes» proposades per a l'any que ve. A més, l'edil ha subratllat que el transport públic és, en estos moments, «el servici millor valorat per la ciutadania», i ha destacat els nous títols que amplien els drets d'accés al transport públic als menors de 14 anys, joves fins a 30 anys i dones víctimes de la violència masclista, entre altres.

RECONEIXEMENT A LA PROFESSIÓ D'ARTISTA FALLER

Durant el debat plenari, la Corporació ha votat unànimement el reconeixement a la singularitat de la professió de l'artista faller. El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha agraït la implicació de tots els grups polítics municipals, i ha explicat que des de l'Ajuntament de València es demana al Ministeri d'Educació la inclusió de la professió d'artista faller en el Catàleg Nacional Qualificacions Professionals.

PLA DE COOPERACIÓ PER A L'ADEQUACIÓ DE CENTRES DOCENTS PÚBLICS

Abans de passar a l'apartat de mocions i propostes d'acord, el Ple ha votat sol·licitar l'ampliació de termini de la delegació de competències i reajustament d'anualitats del Pla de Cooperació per a l'Adequació de Centres Docents Públics, l'anomenat Pla Edificant. Tal com ha explicat la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, «es tracta d'una nova actuació de caràcter administratiu fruit de les tramitacions derivades d'un projecte col·laboratiu entre dos administracions, Conselleria i Ajuntament, com és el Pla Edificant».

Malgrat això, els portaveus de l'Oposició han reiterat les seues crítiques al Govern Municipal al qual han titllat de «lent» i de «actuar sempre amb retard» en este àmbit. La regidora del grup popular Julia Climent ha denunciat que, de totes les actuacions previstes a la ciutat de València, «només s'han escomés les de caràcter menor», i ha assegurat que el Pla suposa «traslladar als ajuntaments la responsabilitat de la Conselleria». Per la seua part el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha demanat la memòria del projecte del col·legi Carles Salvador, i ha assegurat que Educació ja ha delegat 529 reformes a 253 ajuntaments de la Comunitat Valenciana, per import de 750 milions d'euros.

La delegada de Gestió de Recursos, Luisa Notario, ha lamentat que cada vegada que cal efectuar alguna de les tramitacions, «l'Oposició torne amb la seua rebequeria de cada mes a criticar i a intoxicar amb informacions falses». Notario ha recordat que ja estan acabades totalment les obres en set centres escolars, dos més estaran concloses este mateix mes, i altres tres entre gener i febrer pròxims.

L'estat dels processos tramitats amb procediments oberts simplificats, amb intervencions de millores són, tal com ha exposat la regidora davant el Ple, els següents: CEIP Ausias March (obra acabada), CEIP Artista Faller (obra en marxa); CEIP Bartolomé Cossío (obra acabada); CEIP Luis de Santàngel (obra acabada); CEIP Eliseo Vidal (inici d'obra previst al gener); CEIP Castellar-Oliveral (obra acabada); CEIP Miquel Aldert i Noguerol (obra en marxa; finalització prevista este mes); CEIP Pare Catalá (obra acabada); CEIP Vicente Gaos (finalització imminent); CEIP El Grau (obra acabada); CEIP Cervantes (obra en marxa; finalització al gener de 2020); i CEIP Rodríguez Fornos (obra acabada).

Arxivat a:

Destacats