25n
25N
25N

L'Ajuntament recupera la memòria de l'alcalde Vicent Alfaro

L'Ajuntament recupera la memòria de l'alcalde Vicent Alfaro
03/12/2019 -

Quan es compleixen dos anys des que el govern municipal va saldar un deute històric en penjar junts al Museu Històric el retrat del qual fóra alcalde de València entre 1931 i 1932, Vicent Alfaro, aquest matí s’ha presentat en l’Hemicicle municipal un llibre dedicat a aquest valencià que va estar al capdavant de la ciutat amb només 29 anys, que va ser precursor de l’animalisme i, després de la guerra civil, va ser condemnat a mort. En la presentació d’aquesta obra, la portada de la qual és precisament el retrat realitzat per Adrià Pina per a honrar la seua memòria en l’edifici de l’Ajuntament, han intervingut la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, i l’autor de Vicent Alfaro. Alcalde de València, Néstor Morente i Martín.

En la seua evocació de la figura de Vicent Alfaro, l’alcalde de València en l’inici de la II República, Glòria Tello ha ressaltat la intenció de l’Ajuntament de «recuperar la figura d’un alcalde injustament maltractat per la història. Tant el quadre com aquest volum formen part d’eixa voluntat de recuperació». Ha ressaltat Tello que «el llibre no sols es dedica al nostre alcalde republicà, sinó que afig al repàs per la seua geografia i la seua acció política un profund estudi de les al·legories de la II República i de València realitzades pels artistes Vicent Beltrán i Lluís Dubón, tan simbòliques i tan arrelades en la cultura popular de València».

Glòria Tello, també regidora de Benestar Animal, ha destacat igualment la condició de precursor del col·lectiu animalista que va tindre Vicent Alfaro «Cal reconéixer el llegat que ens ha deixat, el seu excel·lent fer i la seua grandesa humana, també com a precursor del moviment de les persones que anteposen la defensa dels animals a qualsevol altra consideració». Com a alcalde i abans de ser-ho, Alfaro va advocar per la prohibició de les corregudes de bous.

La regidora s’ha referit també a l’estreta relació d’Alfaro amb Vicente Blasco Ibáñez, «que va ser el seu mentor i també va morir en l’exili». Ha dit que «l’un i l’altre van ajudar a impulsar una València moderna i progressista que desgraciadament va tardar més de quatre dècades a arribar». Tello ha agraït a Nèstor Morente, «el seu minuciós treball que il·lumina l’etapa fundacional de la II República a València».

UNA CIUTAT MÉS JUSTA, LLIURE I MODERNA

L’autor de l’obra, Néstor Morente, ha agraït la seua col·laboració a Isolda Alfaro, filla de Vicent Alfaro «que m’ha ensenyat a valorar la llibertat com el do més preuat». També a l’Ajuntament de València i a la regidora Glòria Tello «pel seu autèntic compromís amb la memòria històrica per editar un llibre que ret homenatge a qui va dedicar la seua vida a fer de València una ciutat més lliure, més justa i més moderna», i a l’alcalde, Joan Ribó, per la seua sincera atenció i interés per recuperar la memòria d’Alfaro. «Mai oblidaré la seua commoguda expressió en mostrar-li el document en el qual es justificava la condemna de mort imposada a Alfaro».

Néstor Morente ha qualificat d’«encert» la decisió d’haver triat com a portada per al llibre el quadre de Vicente Alfaro que va realitzar Adrià Pina. «També vull ressaltar l’emoció que sent en presentar el meu llibre en la mateixa tribuna i en la mateixa taula des de la qual Alfaro va governar amb modernitat aquesta ciutat i des de la qual el president Manuel Azaña va saludar a València com a nova capital de la República».

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 − huit =

lleida 2020
activem alfafar