25n
25N
25N

L'Ajuntament demana poder decretar zones saturades d'establiments de joc

L'Ajuntament demana poder decretar zones saturades d'establiments de joc
31/01/2019 -

L’Ajuntament instarà tots els grups parlamentaris perquè aproven la Llei del Joc, que hui, al contrari, ha sigut objecte d’una esmena a la totalitat per part del Grup Popular a Les Corts. A més, l’Equip de Govern, que s’ha compromés a continuar amb les campanyes de prevenció com ara el programa «Ludens» per prevenir l’addicció al joc, ha demanat que l’esmentada llei incloga que els ajuntaments puguen decretar zones saturades d’establiments de joc o d’especial protecció de població vulnerable que, a més, determine distàncies mínimes d’aquest tipus d’establiments dels centres educatius i altres espais de població vulnerable com ara residències de persones majors.

Aquestes propostes de l’equip de govern, que han sigut presentades pel regidor d’Espai Públic, Carlos Galiana, han comptat amb el vot de la regidora no adscrita María Dolores Jiménez. Per contra, el Partit Popular i Ciutadans no han donat suport a aquest acord alternatiu a la moció sobre la prohibició de l’obertura de cases d’apostes i llocs a les proximitats dels centres escolars liderada per Ciutadans.

Concretament el regidor d’aquest grup Manuel Camarasa ha argumentat «que es deuen extremar les precaucions per evitar conductes addictives entre la joventut», ha parlat de la responsabilitat de l’Ajuntament al respecte i ha demanat campanyes de prevenció.

La regidora no adscrita, María Dolores Jiménez, que també ha donat el seu suport a aquesta moció, ha afegit «que qualsevol mesura per incrementar la prevenció és benvinguda, tot i que ja s’estan desenvolupant iniciatives». Per la seua banda, la regidora popular Lourdes Bernal ha reiterat la idea que «el problema de la joventut del segle XXI és el joc», i ha recordat: «per això, l’anterior Equip de Govern ja va desenvolupar moltes campanyes de prevenció, inclús va destinar un equipament per tractar amb la joventut aquest tema», en al·lusió a l’Alqueria Solache. En la seua intervenció també ha sol·licitat que la Conselleria de Sanitat done cobertura a aquesta addicció.

QUALITAT DE L’AIRE

D’altra banda, el Ple, ha aprovat continuar amb l’impuls i col·laboració de l’Ajuntament amb la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi climàtic per a l’ampliació de la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la contaminació atmosfèrica, així com la revisió dels emplaçaments existents, i potenciar les polítiques de mobilitat encaminades a reduir la intensitat del trànsit, utilitzar mitjans de transport menys contaminants i formes de desplaçament no motoritzades.

Aquesta proposta s’ha aprovat com a alternativa a la presentada pel regidor de Ciutadans José María Bravo «per dotar a la ciutat d’una xarxa d’estacions de mesurament de contaminació atmosfèrica pròpia i suficient», i per a demanar «l’elaboració d’un pla de ciutat i el marc oportú per redactar una Ordenança de Qualitat de l’Aire que reculla els protocols per a casos d’alta contaminació».

La popular Lourdes Bernal, que ha donat suport a l’elaboració d’un pla estratègic per tractar la qualitat de l’aire, ha puntualitzat «que abans d’arribar el Govern de la Nau a l’Ajuntament ja hi havia més estacions que les que marca la llei, tot i que, atés que la competència és de la Generalitat, aquestes instal·lacions haurien de ser finançades per l’administració autonòmica».

La regidora de Medi Ambient, Pilar Soriano s’ha fet ressò «de la preocupació de l’equip de govern per la qualitat de l’aire» i, de fet, ha anunciat que hi ha previsió d’instal·lar tres estacions noves, que s’afegiran a les set existents al terme municipal.

A més, ha conclòs, «per combatre la contaminació atmosfèrica el control és important però haurem d’actuar contra aquest fenomen i hem de treballar amb un pla de mobilitat per incidir en eixa contaminació, amb mesures com l’impuls de la bicicleta o la millora dels recorreguts de vianants, amb polítiques per millorar la qualitat de l’aire, que dins d’un parell d’anys ens donaran la raó».

DEFENSA DEL SECTOR CITRÍCOLA

El Ple ha aprovat una moció alternativa presentada per la regidora d’Agricultura, Consol Castillo, «davant la greu situació que pateix el sector cítric valencià i en coherència amb la Proposició no de Llei aprovada per unanimitat per tots els grups polítics en la sessió plenària de les Corts Valencianes del dia d’ahir», que ha fet decaure la inicialment subscrita per la regidora del Grup Popular, Maria Angels Ramón-Llin, que ha qualificat la situació de la present campanya com a «tempesta perfecta».

En eixa moció alternativa, votada unànimement, l’Ajuntament de la ciutat de València «manifesta la necessitat de continuar treballant conjuntament amb el sector agrícola, com s’ha fet fins ara per a atendre les seues peticions».

També s’insta al Govern de la Generalitat «que duga a terme el Pla Estratègic Autonòmic en què està treballant el Consell per a protegir les produccions citrícoles valencianes», i al Govern d’Espanya «a reforçar els llocs d’inspecció fronterera per a garantir un adequat control», i a «rendir compte de resultats anòmals en els controls realitzats en frontera i la proporcionalitat dels mateixos en relació al volum de tones de cítrics importats».

En una altra de les propostes d’acord es parla de «continuar instant al Govern d’Espanya que exigisca a la Comissió Europea un seguiment directe i detallat de l’impacte que està tenint en particular l’acord de Sud-àfrica sobre el mercat de cítrics a Europa», o al fet que «sol·licite a la Comissió de la UE l’aplicació de les tres mesures que contempla l’art. 34 apartat 3 de l’Acord d’Associació Econòmica de la Unió Europea amb la Comunitat d’Estats d’Àfrica del Sud, la coneguda com a clàusula de salvaguarda, en un grau suficient per a evitar els perjudicis en el sector citrícola valencià per a enguany i els anys que siga necessari», així com «la retirada de producció per saturació dels mercats amb el consegüent pressupost per a assumir el cost».

En altres apartats es demana que se sol·licite a la Unió Europea «la revisió de l’Acord d’Associació Econòmica entre la Unió Europea i els Estats de la Comunitat per al Desenvolupament d’Àfrica Meridional, quant al sector citrícola, tan en fresc com en suc», i a «renegociar els tractats internacionals, quant a l’agricultura, per a establir en ells una reciprocitat real quant a les normatives europees en matèria fitosanitària, mediambiental i laboral».

En el debat previ a la votació, Ciutadans, a través de José María Bravo, ha acusat Ramón Llin d’«arribar tard amb aquesta moció i amb els deures sense fer, perquè degueren fer-los en 2016, quan es negociaven els acords. Vostés van obrir les portes i van generar la tempesta perfecta. Ací hi ha culpables». Per part seua, Consol Castillo, ha apuntat que la crisi citrícola és només un aspecte d’una crisi molt més àmplia relacionada amb l’alimentació, i ha qualificat d’«error garrafal ampliar el període d’importació».

URGÈNCIA REBUTJADA

El Ple, finalment, ha rebutjat la urgència del debat sobre una moció sobre l’Observatori de l’Oci de la Ciutat de valència, que la seua retirada havia anunciat el regidor Carlos Galiana. Malgrat això, la secretaria del Ple ha concedit la paraula al representant veïnal Toni Cassola, d’Amics del Carme, qui ha manifestat que «és necessari un Observatori de l’Oci i el Turisme», i que «no és lògic que un terç dels habitatges de lloguer es perda a causa dels apartaments turístics». Cassola ha assenyalat igualment que és necessari conéixer l’impacte del turisme i l’oci a la ciutat. «Creiem que l’acord és possible, i li ho demanem a tots els grups municipals perquè adquirisquen el compromís de crear aqueix observatori en aquest mandat».

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 5 =

caixaontinyent
lleida 2020
paterna
ruta massamagrell