25n
Orgull
Orgull

L'Ajuntament demanarà al nou Govern d'Espanya que es mantinga la inversió dels 174 milions en els serveis de rodalia de Renfe

L'Ajuntament demanarà al nou Govern d'Espanya que es mantinga la inversió dels 174 milions en els serveis de rodalia de Renfe
28/03/2019 -

El Ple de l’Ajuntament corresponent al mes de març ha aprovat en el seu tram final una proposta subscrita pel regidor de mobilitat sostenible, Giuseppe Grezzi, reclamant una millora del servici de rodalies de Renfe i instant al pròxim govern de l’Estat que isca de les urnes al fet que mantinga la partida de 174 milions d’euros per a «Rodalies València» que contemplava el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per a 2019 «per a recuperar les inversions que s’han anat escatimant durant anys». També s’han aprovat tres declaracions institucionals, una d’elles, amb motiu del Dia d’Europa, per a donar suport a les iniciatives que reforcen la unió entre els Estats membres i la cohesió europea, i altres dos d’adhesió i suport exprés de l’Ajuntament a les candidatures de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana i el Col·legi de Niños Huérfanos Sant Vicent Ferrer als Premis Princesa d’Astúries.

«És imprescindible una millora de les rodalies de Renfe quan sabem que Metrovalència i EMT estan creixent en nombre d’usuaris i, per contra, els servicis de rodalia estan decreixent d’una forma considerable perquè el seu rendiment i funcionament és cada vegada pitjor», ha manifestat l’alcalde de València, Joan Ribó, abans del debat d’aquesta moció en la qual es ressalta «la greu deterioració» dels servicis de transport de viatgers que presta Rodalies Renfe i es reclamen inversions i mesures per a millorar-ho.

«Per això volem plantejar, en primer lloc, que és necessari integrar en el futur el Servici de Rodalies en el transport de l’àrea metropolitana per a anar a un model d’una targeta única que és imprescindible», ha afegit Joan Ribó abans d’assenyalar que ««a València cada mes veiem com està baixant el nombre de persones que utilitzen el transport privat -les dades ens el confirmen-, mentrestant, per contra, en les entrades i les eixides de la ciutat està augmentant. Per tant tenim una contradicció que impedeix que disminuïsca l’ús del cotxe privat, amb la qual cosa disminuiríem problemes de congestió i de contaminació. Tot això depén en aquests moments de tindre unes rodalia adequades».

Retards, cancel·lacions, supressió d’unitats, falta d’accessos adaptats a persones amb diversitat funcional, absència de lloc per a deixar bicicletes i aglomeracions i preus poc econòmics són alguns dels aspectes que es destaquen en el cos d’aquesta moció, en la proposta de la qual per a millorar el servici se sol·licita que el Ministeri de Foment prioritze les inversions i reduïsca el preu de tots els títols de transport, entre altres aspectes.

Abans de l’inici del debat de la moció, finalment aprovada amb l’única abstenció dels regidors i regidores del Partit Popular, ha intervingut des de la tribuna Rafael Villalba, d’Acció Ecologista-Agró. Seguidament ha pres la paraula el regidor Grezzi qui ha assenyalat que els servicis de rodalia «s’han anat degradant any rere any i no poden donar un servici de qualitat». Ha afegit que la seua moció no anava «contra ningú sinó a favor de donar un servici de qualitat, encara que finalment ha accedit a eliminar del text un paràgraf que feia referència als treballadors de Renfe i ADIF.

Sandra Gómez ha recordat que el govern presidit per Pedro Sánchez havia pressupostat no solament els 174 milions d’euros per a Rodalies València sinó també una partida de 3.000 milions d’euros per a renovar el parc de trens. Estellés, de Ciutadans, ha rebutjat el que ha qualificat d’«al·lusions ofensives a Renfe i els seus treballadors», però el seu grup ha votat afirmativament en ser retirat un paràgraf de l’exposició de motius. S’ha abstingut finalment el Grup Popular malgrat que el seu regidor Alberto Mendoza ha reiterat que estaven d’acord amb la petició d’inversions per a millorar el servici de rodalia i al fet que Grezzi haja accedit a retirar el paràgraf abans esmentat.

DIA D’EUROPA

Posteriorment s’ha aprovat una declaració institucional de suport a la Unió Europea amb motiu de la celebració del Dia d’Europa el pròxim 9 de maig. Aquesta declaració inclou tres propostes per a donar suport totes les iniciatives dutes a terme que reforcen la Unió Europea entre els diferents Estats membres i endormisquen la cohesió europea; acostar a la ciutadania les polítiques dutes a terme per Europa «de manera que aquesta perceba les institucions europees com a pròpies», i fomentar les relacions entre diferents administracions de països pertanyents a la Unió Europea.

Finalment s’han aprovat altres dues declaracions institucionals d’adhesió i suport exprés de l’Ajuntament a les candidatures de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana i de la Fundació Col·legi Imperial de Niños Huérfanos Sant Vicent Ferrer als premis Princesa d’Astúries. En el cas de les Societats Musicals la candidatura és en la categoria d’Arts, mentre que en el del Col·legi de Niños Huérfanos Sant Vicent Ferrer se sol·licita el guardó en la categoria de Concòrdia.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

onze − 2 =