L'Ajuntament inicia els passos per a cobrar taxes al lloguer de vehicles compartits

Guardar

patinetes_valencia_ep
patinetes_valencia_ep

L'Ajuntament de València ha iniciat els tràmits per a crear una nova ordenança que regule l'activitat a la ciutat del servei de lloguer compartit de vehicles ('sharing') i així poder cobrar a les empreses que els gestionen una taxa per ocupació de la via pública, com ha anunciat aquest dilluns el regidor d'Hisenda, Ramón Vilar.

Vilar, que s'ha pronunciat d'aquesta manera en la roda de premsa posterior a la Comissió d'Hisenda celebrada en el consistori, ha assenyalat que la nova normativa municipal plantejada "no és una ordenança recaptatòria" sinó "d'ordenació", per a "ajudar a regular el sector".

"No serà una taxa amb caràcter recaptatori. Ha de servir per a saber el que està passant al carrer. Es tracta de regular un nou mitjà de transport, un nou tipus de negoci", ha apuntat.

L'edil ha comentat que el lloguer de vehicles compartits "és un fenomen que ha vingut per a quedar-se" i ha considerat que "evolucionarà amb rapidesa", per la qual cosa ha indicat que l'administració ha de tindre'l en compte. "L'administració és lenta però necessita posar-se les piles quan sorgeixen nous model de mobilitat urbana. Entenem que cal donar resposta a aquest nou fenomen", ha exposat.

En aquest sentit, Ramón Vilar ha defensat la iniciativa adoptada pel seu departament d'"iniciar la tramitació d'una ordenança fiscal" destinada "al lloguer de vehicles compartits en la via pública" que possibilite el cobrament d'una taxa per això, igual que "als bars se'ls exigeix per ocupació de carrer amb taules i cadires, als bancs pels caixers automàtics i als guals per metre lineal". "Aquest és un nou format que cal regular", ha subratllat.

El regidor ha explicat que la Regidoria d'Hisenda "ja disposa d'estudis d'ocupació de metre quadrat de via pública" per part de les empreses de 'sharing' de vehicles de lloguer. Ha comentat que no creu que la nova ordenança es puga aprovar abans que acabe l'actual mandat, el mes vinent de maig, però ha valorat que es pot començar a treballar ja en la proposta i a tindre els informes necessaris per a poder aprovar-la i aplicar-la més endavant.

"Així el treball ja estarà fet", ha dit referent a això. "No esperarem. Treballem ja per a posar en itinerari la taxa, que entrarà en vigor quan es regule l'ordenança", ha insistit el responsable municipal.

"SET COMPANYIES DE MOTOS"

Vilar ha destacat que de moment l'Ajuntament de València ha detectat "set companyies de motos i motocicletes de 'sharing' amb més de 3.000 unitats als carrers" de la ciutat i ha dit que manquen de regulació i de cens amb nombre d'operadors.

El regidor ha manifestat que la pretensió del consistori és dur a terme "la regulació de totes les fórmules emergents i no emergents" d'aquest tipus de lloguer de vehicles. Així, ha avançat que l'ordenança en la qual es treballa "abasta un ampli espectre" atés que regularà bicicletes elèctriques, ciclomotors i motos elèctriques, patinets elèctrics i cotxes.

El titular d'Hisenda ha ressaltat que com a "marc comú" s'exigirà que aquests vehicles de lloguer compartit tinguen "emissions zero, no contaminants per a contribuir a la reducció de la contaminació.

Igualment, ha asseverat que a això contribuirà el fet que el 'sharing' comporta "la disminució del nombre de vehicles al carrer" --ha comentat que la taxa de substitució s'estima en 1-3 i en 1-5 en el cinqué any de funcionament d'aquest servei--.

Ramón Vilar ha indicat que fins al moment s'ha reunit "amb més de 30 companyies interessades a operar" en aquest àmbit i ha afirmat que "cap d'elles s'ha mostrat contrària a la taxa", ja que "totes entenen que és necessària una regulació".

"UNA TAXA RAONABLE"

L'edil ha assegurat que en tot cas s'aplicarà a aquestes empreses "una taxa raonable" i ha avançat que encara que no hi ha preus tancats es pot avançar alguna quantia. Referent a això, ha apuntat que els segway podrien pagar entre 35 i 40 euros per unitat a l'any; els patinets elèctrics lleugers uns 60 euros anuals; les bicicletes elèctriques entorn dels 70 euros a l'any i els ciclomotors elèctrics uns 76 euros.

De la mateixa manera, ha avançat que les motocicletes elèctriques pagarien al voltant de 82 euros i els turismes elèctrics, 960 euros a l'any, en el cas que paguen ORA, i 720 euros anuals en el cas que no paguen ORA.

Destacats