25n
25N
25N

L'aigua pujarà en la majoria de les cases menys de 1,29€, no "una mitjana del 105%" com diu el PP

Els populars, en la seua campanya contra el “impuestazo de Ribó”, descontextualitzen una xicoteta part de la factura com si fóra el total

L'aigua pujarà en la majoria de les cases menys de 1,29€, no "una mitjana del 105%" com diu el PP
02/10/2019 -

“El rebut de l’Aigua pujarà, de mitjana, un 105%”, va assegurar el dilluns María José Català, líder del PP a València. Forma part de la campanya dels populars per a denunciar la pujada d’impostos aprovada en el passat ple pel Rialto, que han batejat com el “Impuestazo de Ribó“. No obstant això, el percentatge al qual fan al·lusió es refereix a una part concreta de la factura, no al global; l’augment final de la factura per a la majoria de llars no superarà els 1,29 euros.

En anunciar un gran “tasazo” en l’aigua, s’han descontextualitzat les taxes que sí que augmenten la seua quantia, la qual cosa deforma la visió de l’augment. L’Ajuntament va aprovar el passat ple una pujada de diversos impostos, que arribarà en 2020. Quant a l’aigua, la taxa de clavegueram va passar del fix de 0,3€ a variar segons el calibre de la presa d’aigua, de 15 a 200mm. la pràctica totalitat de les cases, segons apunten des del Cicle Integral de l’Aigua, tenen instal·lada aquesta presa mínima de 15mm, que es tradueix en 1,203€. Una pujada que suposa una suma xicoteta, 90 cèntims, però que en nivells relatius sembla molt elevada; un 301%.

També el preu relatiu al consum real d’aigua passaran de fix a variable. Així, els 0,303 cèntims per metre cúbic actuals dependran del consum d’aigua realitzat; a més consum, més elevat el preu del metre cúbic. És aquesta la taxa que més pot incrementar la factura amb consums elevats, i principal crítica de l’oposició. No obstant això, des de la Regidoria assenyalen que la majoria de les preses d’aigua, un 89,24%, es troben en els dos primers trams de consum; de 0,279 i 0,335 euros. Un descens en el cas del primer tram del 7,9%, i augment del 10,6% en el segon.

Així, la majoria dels habitatges veuran incrementat el consum en aquesta part de la factura fins a un màxim de 1,29€. És en preses més elevades i consums majors on la diferència s’accentua; 12,75 i 25,32 euros, encara que en aquests casos se sol tractar a usos diferents de llars -indústria-, i també tenen una presa de major calibre.

L’augment dels ingressos relatius a la factura de l’aigua, segons va avisar el Regidor d’Hisenda, Ramón Vilar, aniran destinats a invertir en la xarxa de clavegueram. Una infraestructura “vella”, que s’ha vist col·lapsada anteriorment per milers de tones de tovalloletes higièniques.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

set − 1 =