Com funciona Aula Segura? La web aclareix tots els dubtes sobre l'inici del curs

Ja està disponible el portal que intenta transmetre seguretat als pares, alumnes i professors en aquesta tornada a escola tan atípica

Guardar

colegio covid
colegio covid

Alumnes d'infantil, primària, secundària, universitats, formació professional, màsters... En pocs dies començarà a moure's una gran quantitat d'alumnes per a començar els seus cursos, i amb això, la incertesa creix i es generen dubtes, pors, que fan que la volta a l'escolarització enguany es convertisca en una cosa extremadament atípica. On més crispació s'està generant és en els cursos més primerencs, doncs, des del govern, ja s'ha avançat que s'impartiran classes completament presencials. A causa de l'augment progressiu de rebrots que s'estan produint a la Comunitat Valenciana, molts pares dubten de la seguretat en els centres. Com saber quines mesures s'estan adoptant?, com actuar? La Conselleria d'Educació Cultura i Esport  ha llançat una web que respon a totes aquestes preguntes per a la tranquil·litat tant de pares com d'alumnes.

La Conselleria ha posat a la disposició de la comunitat educativa valenciana el portal Aula Segura amb tota la informació sobre el retorn a les aules procurant mantindre unes condicions de màxima seguretat per a docents, escolars i famílies. Encara que el "risc zero" no existeix, els protocols de seguretat i actuació intenten minimitzar el risc, però perquè siguen efectius els han de posar en pràctica tots els assistents. En la web estan tots els procediments que cuiden les mesures de seguretat, higiene i protecció establides en els centres educatius per a fer front a la Covid-19, és a dir, els protocols de prevenció.

Com actuar en cas que hi haja un positiu a les aules? En la web està tot explicat. El procediment a seguir en cas de detecció de contagis posseeix un apartat per a respondre a les preguntes freqüents que suscita la volta a classe. Entre la informació que recull aulasegura.es està l'obligatorietat del professorat i de l'alumnat de portar mascareta tant en els espais comuns com a les aules.

Quant a l'organització de l'alumnat, en la web destaquen que des d'Infantil fins a segon de Primària s'establiran grups de convivència estables de màxim 20 alumnes com a norma general. Són grups d'alumnes que, per la seua edat, a l'aula, al pati i en el menjador no guardaran entre ells la distància interpersonal d'1,5 metres, encara que a partir dels sis anys sí que portaran mascareta. La reducció de la ràtio d'alumnat per aula per a crear els grups bambolla pretenen que en cas de detectar un positiu s'hagen de rastrejar només a 21 persones.

En la resta de cursos de Primària, el centre pot haver organitzat als alumnes en grups de convivència estables o fer grups mantenint la distància de seguretat de metre i mig entre alumnes. En la resta d'etapes educatives, l'alumnat està separat a l'aula a un metre i mig de distància entre companys. En les etapes d'ESO, Batxillerat i FP en la majoria de casos assisteixen cada dia a classe, però, en cas que no càpia tot l'alumnat de l'aula amb la distància interpersonal requerida, hauran d'anar en el centre en dies alterns i compaginar-lo amb l'ensenyament telemàtic.

Informació útil a la web

En l'apartat de "relació segura" dins de la pàgina d'inici es troben directrius molt simples amb informació sobre els procediments que no tinguen a veure amb les aules sinò amb les situacions que es puguen atribuir d'elles. Per exemple, es pot trobar aquestes informacions que tots els pares i alumnes han de conéixer:

  • En la web es troba un document en el qual s'indiquen els procediments a seguir en cas de detecció de possibles casos de contagi.
  • El professorat, l'alumnat i el personal del centre educatiu es prenguen la temperatura a casa i si presenten febre és important que no acudisquen al centre educatiu i es contacten amb el telèfon d'atenció COVID-19 (900 300 555).
  • Cada centre educatiu compta amb una persona responsable que té contacte directe amb una responsable del centre de salut de referència de la seua zona per a qualsevol consulta.
  • En cas de detecció d'un possible cas de contagi, les autoritats sanitàries establiran les indicacions específiques i els dispositius en cada cas concret de prevenció i detecció de casos.
A més, el pla de ruta marcat per la Comunitat Valenciana per a la tornada a escola inclou, entre altres mesures, la flexibilització de l'hora d'entrada i eixida dels centres educatius perquè siga escalonada i oferir una major seguretat. De moment, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ja ha anunciat que Sanitat posarà a la disposició dels pares i mares i professionals un call center per a resoldre totes les inquietuds que sorgisquen davant la imminent tornada al col·legi.

Encara no s'ha activat aquest call center, però és qüestió de dies. De fet, tenint en compte que les classes arrancaran la setmana que ve, és molt probable que a meitat setmana la ciutadania ja puga comptar amb aquest servei d'informació directa que resoldrà els principals dubtes sobre les mesures de seguretat i el protocol que la Comunitat Valenciana ha marcat per a aquest inici de curs, encara que ja poden consultar la web.

Destacats