25n
25N
25N

L'Audiència Nacional confirma les condemnes per la caixa 'b' del PP valencià

Ratifica 4 anys de presó per a Ricardo Costa, que podrà substituir-la per multa i treball comunitari per col·laborar amb la Justícia

L'Audiència Nacional confirma les condemnes per la caixa 'b' del PP valencià
18/06/2019 -

La Secció Segona de la Sala penal de l’Audiència Nacional ha confirmat les penes imposades a 18 persones pel Jutjat Central penal del mateix òrgan judicial, José María Vázquez Honrubia, a penes d’entre quatre i sis anys i nou mesos de presó en considerar acreditada la seua participació en el finançament irregular del PP de la Comunitat Valenciana (PPCV) de les campanyes electorals de 2007 i 2008 que van organitzar les empreses de la trama Gürtel.

Els magistrats confirmen les penes imposades fa un any per tres peces de la branca valenciana de la Gürtel que es van jutjar en l’Audiència Nacional, en la qual, a més diversos acusats, entre ells l’ex-secretari general del PP valencià Ricardo Costa, els líders de la trama i nou empresaris van reconéixer que les campanyes per a les eleccions municipals i autonòmiques del 2007 i les generals de 2008 van ser pagades amb diners negres.

Per aquestes declaracions, el titular del Jutjat Central penal de l’Audiència Nacional va afirmar en la seua sentència, que ara ha sigut ratificada, que el Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV) es va finançar de manera “tan absolutament irregular” durant aquests processos electorals.

Entre els 18 condemnats es troben el líder de la trama Gürtel, Francisco Correa, a qui li van imposar cinc anys i tres mesos de presó; el ‘número dos’ de la xarxa corrupta, Pablo Crespo, penat amb cinc anys de presó; i el responsable de l’empresa Orange Market, Álvaro Pérez ‘el Bigotes’, condemnat a sis anys i nou mesos per girar factures falses perquè altres empresaris sufragaren il·lícitament part dels actes electorals dels ‘populars’.

Aquestes penes s’acumulen a les imposades ja per les irregularitats en Fitur –l’única sentència ferma pel Tribunal Suprem–; per la primera època de la trama Gürtel –en aquesta última ‘El Bigotes’ va resultar absolt– i per les irregularitats dels contractes amb empresa pública Aena.

El magistrat Vázquez Honrubia també va considerar culpable l’ex-secretari general del PPCV Ricardo Costa, que podrà eludir la seua condemna de quatre anys de presó a canvi d’una multa de 192.000 euros i 365 hores de treball comunitari gràcies a la col·laboració que està prestant per a aclarir determinades peces del ‘cas Gürtel’ i de la presumpta ‘caixa b’ del PP. El jutge Vázquez Honrubia ho va dictaminar així, d’acord amb la Fiscalia Anticorrupció, el març passat, quan va emetre una interlocutòria en la qual va elogiar la col·laboració “excepcional” de l’exdirigent ‘popular’.

CONFESSIÓ DE COSTA

En el juí en l’Audiència Nacional, Costa va fer una declaració sorprenent, confessant que el PP valencià que ell dirigia juntament amb Francisco Camps s’havia finançat amb diners negres i que ell ho va saber des del principi i no va fer res per a evitar-ho. Aquesta revelació va suposar la reobertura d’una de les peces de la trama Gürtel, la relativa a l’expositor de la Comunitat Valenciana en la Fira Internacional de Turisme (Fitur), per la qual l’expresident valencià es troba processat i per la qual Anticorrupció sol·licita dos anys i mig de presó.

Dels 18 acusats, només Correa, Crespo, ‘el Bigots’ i el considerat ‘cervell’ financer de la xarxa corrupta, Ramón Blanco Balín –condemnat a 3 anys de presó– van recórrer aquesta sentència, però els magistrats només han estimat parcialment el recurs del líder de la Gürtel en el sentit de modificar les quanties de les multes imposades per delictes contra la Hisenda Pública per les quals va ser condemnat.

La resolució que s’ha donat a conéixer aquest dimarts confirma que Orange Market, empresa que va organitzar els esdeveniments i actes electorals, i el PPCV no van respectar els límits quantitatius i requisits a la formació per les lleis de règim electoral i de finançament de partits polítics.

VAN DEPASSAR ELS LÍMITS LEGALS

Així mateix, subratlla que els responsables del PP valencià condemnats van depassar completament els límits legals del partit i van idear un sistema de manera que l’empresa de Correa cobrara els servicis prestats a través d’empresaris simpatitzants i beneficiaris d’adjudicacions d’obra pública, que “van acceptar eixe acord amb l’esperança d’obtindre una posició avantatjosa en futures adjudicacions”.

A més de Costa, el titular del Jutjat Central penal va condemnar l’exgerent del partit Cristina Ibáñez, a tres anys i quatre mesos de presó; l’exsecretari David Serra, a tres anys i quatre mesos de presó; i l’extresorera Yolanda García, a només quatre mesos. Si bé, va absoldre l’ex-vicepresident Vicente Rambla.

La Sala explica en la seua resolució que el ‘modus operandi’ va ser el disseny d’un sistema que consistia en el pagament de quantitats en metàl·lic i en diners negres i en el pagament de quantitats que es justificaven amb unes factures que no responien la realitat, perquè el servici reflectit en les mateixes no havia sigut prestat al destinatari de la factura, sinó al PPCV.

Al seu torn, afirmen els magistrats, els ingressos que els responsables i socis d’Orange Market obtenien per aquesta “singular” forma de cobrar els seus servicis no eren transparents per a la Hisenda pública, per la qual cosa diversos acusats han sigut condemnats també per delictes fiscals per impagament de l’impost de societats, de l’IVA i fins i tot de l’IRPF.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze − cinc =

caixaontinyent
ruta massamagrell