L'Audiència Nacional condemna per blanqueig al considerat 'cervell' del cas Emarsa i a un empresari i els seus fills

Guardar

caso_emarsa
caso_emarsa

La Secció Quarta de la Sala penal de l'Audiència Nacional ha condemnat per un blanqueig de capitals al considerat com a 'cervell' financer del saqueig en els comptes de la depuradora de Pinedo (València), Jorge Ignacio Roca Samper; així com a l'empresari Vicente Gil Usedo i els seus fills Vicente i María Yolanda Gil Blay.

La sentència, a la qual ha tingut accés Europa Press, condemna a Roca Samper a una pena de sis mesos de presó, atés que concorre l'atenuant de "confessió tardana", mentre que a Gil Usedo i els seus fills se'ls condemna a un any de presó, ja que no hi ha circumstàncies modificatives de la responsabilitat criminal.

A més, els quatre acusats hauran d'indemnitzar a l'Entitat Pública de Sanejaments d'Aigües Residuals (Epsar) i l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (Emshi) amb una multa per valor de 913.568,50, així com les costes processals.

La Secció Quarta de la Sala penal de l'Audiència Nacional va jutjar al gener aquesta peça separada del 'cas Emarsa' sobre els treballs il·lícits prestats per Roca Samper a l'empresa valenciana dedicada al manteniment, explotació i conservació de la depuradora de Pinedo --on van totes les aigües residuals de València i altres ciutats i pobles limítrofs-- i el traspàs de fons entre diferents comptes per a introduir-los en el circuit econòmic legal.

En aquell moment, els acusats s'enfrontaven a una pena de fins a cinc anys de presó i una multa de prop de dos milions d'euros, així com set anys d'inhabilitació i una responsabilitat civil de quasi 700.000 euros, com demanava la Fiscalia.

MOVIMENTS DE DINERS A MALTA I ANDORRA PER A PAGAR MOSSEGADES A VALÈNCIA

La sentència acredita com provat el 'modus operandi' del cas, segons el qual, els responsables d'Emarsa, de la seua sòcia Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (Emshi), i de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana (Epsar) --que es va constituir en la seua principal font de finançament--, "van dissenyar i van executar de manera continuada un pla amb la finalitat d'obtindre tots ells un benefici patrimonial il·lícit a costa dels fons dels quals Emarsa disposava per a l'exercici de la seua activitat".

En el cas de Roca Samper, va participar en aquest pla amb quatre empreses Etwas Eigentlich SL, Erwinin SL, Zonday Investments SL i Printergreen SL. Segons recull la sentència, aquestes empreses "van ser interposades en la cadena de facturació de llots i desabastaments entre 2005 i 2010 per a incrementar artificiosament el valor dels treballs realitzats, de tal forma que Emarsa va abonar finalment a les citades empreses, per la gestió de llots i desabastaments, una xifra que en qualsevol cas superava en deu milions d'euros el que costava el servei que efectivament li era prestat".

Així mateix, les investigacions van constatar que "cap de les societats administrades per Roca Samper no va tindre mitjans, ni humans, ni materials, ni financers, per a desplegar les suposades activitats econòmiques que a les mateixes s'atribueix per tercers receptors de factures en les capçaleres de les quals es consignen els noms de les diferents entitats".

La mecànica per a realitzar el blanqueig, segons la resolució, "era sempre la mateixa": els fons públics es rebien en un compte de Printergreen SL, "aquests eren traspassats en una part molt considerable i en un interval molt curt de temps a una empresa denominada Walnut Grove LTD", constituïda per Roca Samper a Malta.

"El següent pas consistia a transferir la pràctica totalitat d'aquests fons a comptes de les quals disposava l'imputat en entitats bancàries andorranes, titularitat de dues empreses estrangeres que van ser adquirides per aquest a principis de l'any 2009, Acte SL i Hesse Darmstadt Inc", assenyala la sentència. Una vegada completat aquest pas, els diners es reintegrava en efectiu, en part a Roca Samper, i en part a Gil Usedo i els seus fills, per al seu posterior trasllat fins a la Comunitat Valenciana.

Mitjançant aquest sistema, la sentència considera provat que Roca Samper va realitzar moviments de diners públics obtinguts d'Emarsa en nou ocasions entre agost de 2009 i novembre de 2010. Tots els ingressos que rebien les empreses espanyoles de Roca Samper per part d'Emarsa superaven els 100.000 euros.

QUASI UN MILIÓ D'EUROS TORNA A les ARQUES PÚBLIQUES

D'aquesta manera, la Generalitat, a través de l'Advocacia, recupera gràcies a aquesta sentència quasi un milió d'euros dels diners saquejats en aquesta empresa pública en l'etapa anterior, que és la responsabilitat civil que hauran d'abonar l'empresari i els seus fills, i que es repartiran les dues empreses públiques de sanejament d'aigües afectades, l'Epsar, que és de la Generalitat, i l'Emshi, successora de l'antiga Emarsa, al 55% i 45%, respectivament, han destacat fonts de l'administració.

El director general de Relacions amb les Corts, Antonio Torres, de qui depén la recuperació dels diners públics de la corrupció, ha subratllat que el Consell "no desistirà de la seua batalla perquè els valencians recuperen tots els diners que es va robar en una etapa funesta i que, afortunadament, s'ha deixat ja molt arrere".

Destacats