Les associacions cíviques intervenen al Debat sobre l'estat de la ciutat

Les associacions cíviques intervenen al Debat sobre l'estat de la ciutat
17/10/2018 -

Un total de nou associacions ciutadanes, entitats cíviques i agrupacions amb diferents interessos han tingut, de nou, l’oportunitat de prendre la paraula en el Debat sobre l’estat de la ciutat. En esta, la tercera ocasió que ho han fet, el temps de la seua intervenció s’ha incrementat fins a 5 minuts, tal com ordena el nou Reglament del Ple, aprovat pel Govern de la Nau, el passat mes d’abril, «amb la intenció d’impulsar i augmentar la participació ciutadana a la gestió pública».

Concretament, han intervingut 4 associacions de veïns (Polo i Peirolón/Poetes Units, Cabanyal-Canyamelar, Malva-rosa, i Aiora), a més de la Federació d’Associacions de Veïns. També han pres la paraula representants de l’Associació Cultural El Carpesano Penya Taurina, València Acull, Salvem el Cabanyal- Canyamelar, i CERMI (Organització d’assistència i servicis per a persones amb discapacitat).

Segons l’ordre previst, en concloure la intervenció de l’alcalde Joan Ribó, «amb un balanç clarament positiu de l’actuació del Govern de la Nau i un compromís de continuar amb el canvi encetat l’any 2015», s’ha obert el torn de paraula de la ciutadania.

La primera a intervenir ha sigut la representant de l’Associació de Veïns i Veïnes Polo i Peirolón / Poetes Units, Adelaida Milla, qui s’ha dirigit als responsables de l’Ajuntament, «que és la casa de tots», per preguntar, entre altres qüestions, «per què hi ha tant de jardí si no es cuiden com toca». Al seu parlament, ha instat els polítics «perquè s’acosten als carrers del seu barri i comproven el que ha manifestat, i altres problemàtiques que cal resoldre com, per exemple, el botelló que es fa a la seua zona».

Seguidament, en nom de l’Associació Cultural El Carpesano Penya Taurina, Víctor Pons, ha lamentat «que l’equip de govern no complisca allò que proclama: Que entre tots fem poble». Segons aquest representant de l’esmentada entitat, «les coses a València es fan com vol l’alcalde, tot i que ell reivindica la llibertat i la igualtat, que per a la ciutadania no és tal». Finalment, a la a seua al·locució ha asseverat «que mai una prohibició ha eliminat una tradició». I ha reivindicat: «Als pobles de València tornarem a embolar».
En nom de l’Associació València Acull, que treballa per ajudar a les persones migrants, ha participat Eva Climente per expressar «el malestar generat per la pujada del preu dels habitatges que no és paral·lel als salaris, una condició que, a més, s’agreuja per a les esmentades persones que no troben el suport necessari de les administracions públiques». En alertar «de la manca de places d’acollida per a famílies migrants i de recursos de transició per a joves», ha proposat, entre altres mesures, «l’elaboració de campanyes de sensibilització».

D’altra banda, també amb reivindicacions ciutadanes ha participat en el Debat de l’Estat de la Ciutat i en nom de l’Associació de Veïns i Veïnes del Cabanyal-Canyamelar, Empar Alberto, qui ha assegurat que resulta «patètica l’actitud dels regidors del Partit Popular que mai han fet res per aquest barri i ara critiquen els avanços». «El veïnat valora, per exemple, el pla de neteja, així com el de reurbanització, tot i que porta un retràs considerable», ha afegit en lamentar, per contra, «el fet que el patrimoni de l’Ajuntament és el que està pitjor cuidat i la manca d’un programa d’atenció per a les persones que viuen aïllades a les seues cases»

També amb l’objecte de parlar d’aquest barri, ha intervingut, en representació de Salvem Cabanyal-Canyamelar, Faustí Villora, qui «a més d’agrair l’increment del temps d’intervenció al Debat de l’estat de la ciutat, així com el canvi polític viscut a l’Ajuntament que ha afavorit el barri», ha parlat de la «millora de la neteja, de les rehabilitacions impulsades pel conveni signat per a gestionar les actuacions de l’Àrea de Regeneració i Renovació Urbana (ARRU)». Al mateix temps, Villora, que també ha qüestionat «l’estat dels immobles municipals» i ha demanat «celeritat pels canvis reivindicats», ha conclòs la seua intervenció explicant «que el Cabanyal necessita recobrar la seua ànima».

Per part de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de València, María José Broseta, ha recordat la «voluntat col·laborativa» de l’entitat que representa i també ha recordat el seu «esperit reivindicatiu». Per això, ha demanat «mesures que afecten el transport i que es van anunciar i no s’han materialitzat encara, així com inspeccions, sancions i tancament de locals d’oci i apartaments turístics que afecten la tranquil·litat del veïnat». «Continua sent insuficient la dotació per a la gestió de residus, els pal·liatius de la contaminació acústica, o l’ocupació il·legal de la via pública i celebrem, entre altres accions, el reinici de les obres de la T2 o l’apertura de la plaça de Bruges» ha ressaltat com balanç final.

El ‘Comité Español de Representantes de Personas con Discapacidad’, més conegut per les seues sigles, CERMI, ha estat representat a l’Hemicicle per José Mario Puerta, qui ha parlat «de les barreres de la ciutat que limiten la vida de les persones amb mobilitat reduïda». Per això, ha sol·licitat, «totes les accions administratives s’han de desenvolupar amb una mirada sense barreres». En aquest sentit, ha celebrat que el consistori haja destinat 7 milions d’euros «per a afavorir l’accessibilitat».

L’Associació de Veïns i Veïnes de la Malva-rosa també ha fet escoltar la seua veu. Manuela Pascual ha sigut l’encarregada d’agrair aquest gest i de proposar la corporació abordar qualsevol acció al seu barri amb polítiques integradores. «Volem un model de participació en què el més important siga la veu de la ciutadania. Propose la reforma de la Junta de Districte per donar més espai al veïnat i donar-li més tems d’intervenció», ha explicat.

Per últim, en nom de l’Associació de Veïns i Veïnes d’Aiora, Pilar Játiva, que ha parlat del seu barri «multicultural en què conviuen totes les capes socials amb respecte», ha lamentat que l’acció de la regidoria de Migració que ha trencat la pau de la zona en inserir a la zona un centre d’acollida de migrants, en un edifici que no reuneix les condicions adequades, una actuació que s’ha encetat sense escoltar al veïnat i sense donar raons del projecte».

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 + dinou =

sagunt a escena 2019
turismo salou