25n
25N
25N

L'Associació Veïnal de Patraix, 40 anys de lluita i reivindicació

En els seus inicis, aquesta associació rebia el nom de ‘Cabeza de padres de familia’

L'Associació Veïnal de Patraix, 40 anys de lluita i reivindicació
04/01/2018 -

És molt fàcil deixar-te portar pels carrers de Patraix, un barri valencià que encara conserva l’essència del poble que un dia va ser. Un barri amb molta història, que compta amb uns veïns que lluiten i treballen, cada dia, per millorar les condicions de Patraix. Així, des de l’Associació Veïnal del barri han reivindicat la promoció de la seua cultura i la seua història, han organitzat esdeveniments per al gaudi de tots els ciutadans, encara que sempre amb un caràcter solidari, com les Festes Populars o en Nadal Solidari i, al llarg de tots aquests anys, també han aconseguit assoliments importants per als veïns d’aquest barri, com la construcció d’un Centre Social o el nomenament de Patraix com a Zona d’Especial Protecció Arqueològica, entre altres. Uns assoliments que, sens dubte, no hagueren sigut possible sense la unió dels veïns per a crear un barri de qualitat.

I enguany, l’Associació Veïnal de Patraix compleix, oficialment, 40 anys. Un tremend orgull per a tots els seus components, si es té en compte que aquesta associació ja existia en la clandestinitat, fins i tot abans que arribara al nostre país la democràcia. Un moviment veïnal que, des dels seus orígens, ha lluitat per aconseguir major llibertat, qualitat de vida i igualtat. I així, a través de manifestacions, escrits i diverses accions van aconseguir paralitzar projectes urbanístics que implicaven la desaparició dels senyals d’identitat de Patraix. Per tot això, per a l’Associació Veïnal de Patraix, el 2018 serà un any de celebració.

València Extra ha parlat amb Toni Pla, President de l’associació, que ens ha comptat amb més detall com ha evolucionat aquest moviment ciutadà. ‘El 12 de març de 1978 es va reconéixer oficialment a l’Associació Veïnal de Patraix. No obstant això, extraoficialment ja portem al voltant de 50 anys de moviment veïnal, abans fins i tot que arribara la democràcia i se signara la Constitució. Durant la dictadura de Franco, aquesta associació va adoptar el nom de ‘Cabeza de padres de familia’, i els seus membres ja treballaven per les llibertats, l’educació igualitària, la igualtat entre homes i dones…No obstant això, els membres de totes aquestes associacions van anar nodrint els partits polítics que van començar a sorgir, i van deixar orfes els moviments ciutadans. Pensaven que ja no feia falta, però el temps ha demostrat que no és així. Ens han deixat fora de la Constitució o dels Estatuts d’Autonomia, que ha suposat una falta de cobertura. Així i tot, ha quedat demostrat que el moviment veïnal és necessari, doncs hi ha al voltant de 17 federacions i més de 400 associacions veïnals a la Comunitat Valenciana. No hi ha cap col·lectiu ciutadà igual per a defensar els valors, els drets i les llibertats dels veïns de cada barri’.

Amb la tradicional festa de Nit de cap d’any, aquesta associació ja ha començat a celebrar el seu quaranta aniversari. Tanmateix, asseguren que realitzaran més actes al llarg de l’any. En aquest sentit, Toni Pla ha explicat que ‘tots els actes que organitzen intenten recuperar les tradicions, la cultura i la història de Patraix. Recuperar l’essència de l’antic poblet on es van asseure les tropes de Jaume I, i en el qual s’han trobat restes romans i islàmics. Però tot això no seria possible sense els veïns que, cada any, ens secunden i comparteixen els mateixos valors de convivència i solidaritat, així com l’interés per mantenir els nostres costums i les nostres festes’.

Fent un balanç de tots aquests anys, per al President de l’Associació Veïnal de Patraix, el major assoliment ha sigut ‘situar el nostre barri en el mapa de la ciutat, que Patraix no es considere de la perifèria, sinó un baluard de cultura i solidaritat. Així i tot, encara queden moltes reivindicacions urbanístiques, socials i històriques, així com que des de l’Ajuntament de València també es promocione les nostres festes i, per què no, inverteixen una mica més en els recursos necessaris per a dur-los a terme. Per posar-te un exemple, aquesta Nit de cap d’any, els voluntaris de l’associació ens hem fet càrrec de repartir el cava i els raïms, de la neteja de la plaça o de posar a punt el rellotge de la parròquia perquè tot isquera a la perfecció. Són 40 anys, però encara queda molt per reivindicar. Seguirem treballant amb la col·laboració dels veïns per a portar avant propostes innovadores, que posen en relleu la cultura i la tradició de Patraix’.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre + quinze =

bombers
CCCC
bombers
Valencia activa