25n
25N
25N

Art urbà per la igualtat a les parets de Paiporta

Art urbà per la igualtat a les parets de Paiporta
24/11/2020 -

Amb la tècnica artística de l’estencil, també anomenat estergit, la joventut paiportina ha decorat alguns carrers i indrets de la localitat amb lemes en favor de la igualtat, el respecte i contra la discriminació i la violència masclista, en un taller plantejat de manera conjunta entre les regidories d’Igualtat i Joventut i Esports. Els missatges clamen pel respecte i per la lluita de les dones en favor de la igualtat, quan se celebra el 25 de novembre, Dia Internacional Contra la Violència Masclista.

El taller s’ha perllongat durant les últimes setmanes, i les persones participants han pogut aprendre a realitzar aquesta tècnica artística mitjançant les plantilles, així com a elaborar imatges i lemes d’acord amb la data de commemoració d’aquest dimecres, al mateix temps que han repassat i debatut sobre les diferents figures històriques en la lluita feminista i pels drets de les persones del col·lectiu LGTBI.

L’alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín, que va participar en l’última jornada del taller junt amb la regidora d’Igualtat, Esther Coronado, ha agraït «la creativitat i el compromís de les persones participants, que han posat el seu talent al servei de la difusió de missatges que encara són necessaris, malgrat la llarga lluita de les dones per la igualtat».

Per a la dirigent paiportina, «en aquest 25N, renovem l’energia del govern de Paiporta en el combat enfront de la violència masclista com la xacra social més perillosa de l’actualitat, que cada dia suposa una amenaça real per a milers de dones».

La regidora d’Igualtat, Esther Coronado, ha explicat que «amb el taller hem treballat la creativitat de les alumnes alhora que les hem convidat a investigar i estudiar un dels vessants artístics dels moviments socials, perquè el feminisme i la lluita LGTBI han estat històricament lligades a l’expressió al carrer. Així, l’art de guerrilla transforma els espais urbans amb xicotetes intervencions que sorprenen, a vegades incomoden i, en general, conviden a la ciutadania a la reflexió».

L’estèncil o estergit com a expressió artística s’utilitza des dels temps de l’Imperi Romà, tot i que el més antic del qual es té constància data de 7.350 anys abans de la nostra era, i està situat a Argentina. La tècnica va arribar a la seua màxima cota de popularitat als anys 60, als Estats Units, com a mode d’expressió d’artistes que el feien servir als carrers de les ciutats en el naixement dels moviments pels drets civils o del feminisme.

La tècnica consisteix a dibuixar la forma desitjada i retallar-la sobre paper dur, creant així una plantilla. Posteriorment, s’aplica el model sobre la paret o la superfície a decorar, i s’ompli el buit amb esprai. Mitjançant la superposició de diferents plantilles, es poden acolorir elements diversos del dibuix.

Entre els lemes reproduïts en les parets de Paiporta, n’hi ha que clamen pel simple ‘Respecte’, hi ha jocs visuals entre figures històriques revolucionàries amb el lema ‘Fins a la igualtat sempre’, i homenatges a diferents figures clau de la història del feminisme i la lluita per la igualtat, així com del moviment LGTBI.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

12 − set =