25n
25N
25N

Arranca el segon projecte més gran de millora de l'enllumenat de la ciutat

Arranca el segon projecte més gran de millora de l'enllumenat de la ciutat
23/09/2019 -

L’Ajuntament de València ja ha començat la implementació del Pla d’Intervenció en Enllumenat Públic IDAE II, la segona actuació més important en els darrers anys a la nostra ciutat. En total s’intervindrà en 11.438 fanals distribuïts per tots els districtes de la ciutat per a, pràcticament en tots ells, substituir les lluminàries per tecnologia LED. Aquest pla està íntegrament finançat per fons FEDER.

La regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, ha explicat que aquesta intervenció “és molt important perquè ens permetrà arribar ja al 50 per cent de l’enllumenat públic de la nostra ciutat”, el que significarà que “la meitat de tota la instal·lació pública s’haurà millorat i ja disposarà d’una tecnologia eficient i més respectuosa amb el medi ambient”. A més, ha destacat que amb el primer IDAE i aquest segon “continuarem no sols reduint el consum energètic sinó també estalviant recursos públics com hem fet fins ara, perquè la millora de la il·luminació a la nostra ciutat ens ha permés estalviar més de 15,4 milions d’euros, el que demostra que el govern de Joan Ribó també és eficient en l’ús dels recursos públics i aconsegueix resultats que permeten reinvertir-los en més eficiència, més recursos i més sostenibilitat”.

El projecte IDAE II té un import de 3.999.999,87 euros, i es finança íntegrament amb fons FEDER. “Les condicions són molt favorables per a l’Ajuntament de València perquè el finançament és amb un interés al 0%, a retornar en 10 anys i amb el primer any de mancança, sense haver d’amortitzar capital, amb la qual cosa a partir del segon any l’Ajuntament pot retornar el préstec a partir dels estalvis que ja haja generat la inversió”, ha explicat la regidora.

L’objectiu de la Regidoria de Gestió de Recursos és transformar una instal·lació de 107.000 punts de llum, que inicialment tenia de l’ordre de 25 Mw instal·lats, a una que no sobrepasse els 7-8 Mw, de manera que els costos recurrents de la factura del rebut d’energia es reduïsquen notablement.

Les intervencions, al detall

En concret, l’IDAE II té previstes dues intervencions en funció dels fanals sobre els quals s’actua. D’una banda, se substituiran tots els fanals model València, mantenint la corona com a part ornamental del fanal. Se’n desmuntaran 312 i per als altres 5.844 s’adquiriran lluminàries de font lluminosa led càlid, de potència variable segons càlculs, que serà principalment de 51 a 75 W i temperatura de color correlacionada TCC 2700ºK. Es tracta de lluminàries d’elevades prestacions fotomètriques, una tipologia de led més càlida del convencional, amb una reduïda component de llum blava, la qual cosa ofereix una il·luminació més agradable, més confortable i més respectuosa amb les persones i amb el medi ambient.

Notario ha explicat, a més, que dins de l’estratègia global de Smart City que en l’actualitat està seguint la ciutat, en atenció al paper vertebrador que en eixa estratègia pot tindre la instal·lació d’enllumenat, i donada la implantació massiva d’aquests fanals en les principals rondes de la ciutat (primer i segon cinturó i Grans Vies, Regne de València, Blasco Ibáñez, etc.), en aquest projecte està prevista la telegestió pel que fa al punt de llum de l’ordre de 4.000 unitats, equipant-les amb les últimes tecnologies de Smart Lighting, la qual cosa permetrà el control d’aquests fanals quant a punt de llum i capacitat d’interacció quant a lluminària. “Amb aquestes tecnologies, a més d’habilitar la possibilitat d’expansió de Smart City en la ciutat, la seua implantació ens permetrà realitzar un manteniment més eficient i ens dotarà d’una major agilitat en les diferents necessitats de gestió que sobrevinguen (apagats per castells, modificacions en Falles, esdeveniments esportius, actes en Torres dels Serrans, etc.)”, ha destacat la regidora.

D’altra banda, s’intervindrà també en 5.282 fanals model Ferran VII, eliminant la totalitat d’aquells que tinguen instal·lades llums de 400 W (807 unitats), la gran majoria de les que tinguen llums de 250 W i altres unitats de 150 W. Se substituirà el llum, els equips i el bloc òptic, instal·lant un dispositiu de LED càlid (placa horitzontal de LED), d’idèntiques prestacions que una lluminària de LED. A més, es canviaran els cristalls, que actualment són translúcids, per uns totalment transparents, de menor absorció del flux lluminós i de millor resultat luminotècnic.

“Amb l’IDAE II arribarem de nou a tots els districtes de la ciutat per millorar la il·luminació dels seus carrers i places i, alhora, reduir la potència instal·lada [de 4.011,24 Kw a 539,88 Kw] un 87,82 per cent i estalviar 1,45 milions d’euros a l’any”, ha conclòs Notario.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

16 + 6 =