25n
25N
25N

Arcadi España: "La llei hauria de considerar que els ports amb beneficis destinen un percentatge a inversions sostenibles"

Arcadi España: "La llei hauria de considerar que els ports amb beneficis destinen un percentatge a inversions sostenibles"
26/02/2020 -

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha considerat que en la Llei de Ports s’establisca que “aquells ports que tenen beneficis derivats de la seua activitat, tinguen l’obligació de destinar un percentatge dels mateixos a inversions sostenibles en la seua àrea d’influència”. Així ho ha defensat durant la seua intervenció en el Desdejuni Informatiu ‘Fòrum Europa. Tribuna Mediterrània’.

En aquest context, España ha afegit que la Generalitat està treballant amb experiències en el Port de València “per a ajudar els camions a modernitzar la seua flota de manera progressiva seguint els paràmetres de transició ecològica, imprescindible i inevitable en aquests temps d’emergència climàtica”.

Per al conseller, l’Administració Pública ha de ser exemplaritzant i ha anunciat que el seu departament impulsarà un projecte pilot en les carreteres de la Generalitat “per a provar un asfalt innovador que permet absorbir gasos contaminants que emeten els vehicles i reduir la temperatura ambiental i de la superfície del sòl”.

Després d’aquest projecte pilot, es realitzarà una anàlisi dels nivells de contaminació amb la finalitat de conéixer fins a on es podria millorar la qualitat de l’aire emprant aquests materials en lloc d’altres convencionals.

D’aquesta manera, “l’impuls del transport públic -ha afegit- és una de les solucions més efectives per a aconseguir aquest canvi de paradigma”.

Tal és el cas d’FGV que, des de l’any 2018, consumeix energia procedent de fonts renovables i ha instal·lat panells solars fotovoltaics en les cobertes de tots els seus tallers. És la major instal·lació de plaques fotovoltaiques situades en cobertes industrials en la Comunitat i una de les majors d’Espanya de caràcter públic.

De fet, entre 2017 i 2018, FGV ha reduït les emissions de CO₂ en un 94% i les mesures que s’han pres han suposat un estalvi net de més de 104.000 tones de CO₂.

Segons Arcadi España, la transició ecològica és “imprescindible i inevitable”, per la qual cosa des de la Generalitat s’impulsarà un Comité d’Experts, al costat de l’Agència Valenciana d’Innovació, per a explorar les oportunitats d’innovació en matèria de transports, mobilitat i ordenació del territori.

Emergència climàtica

D’altra banda, el conseller ha defensat que per a consolidar un canvi de model fa falta que aquest s’integre en l’imaginari col·lectiu i que tots els sectors econòmics i socials s’impliquen de ple per a aconseguir una transició ecològica i social justa. “Necessitem un nou contracte social verd perquè el canvi climàtic ha deixat de ser una creença per a ser una evidència i la Comunitat Valenciana és la zona zero del canvi climàtic”.

En aquest sentit, Espanya ha puntualitzat que la Comunitat és un territori tan “formidable com fràgil”, perquè el 12% del nostre territori està afectat pel risc d’inundació i 600.000 persones viuen en zones inundables.

Per aquesta raó, el conseller ha assegurat que és fonamental impulsar dos instruments essencials com el PATRICOVA i el PATIVEL, que van ser durament criticats en el seu moment, i que ara reforçarem perquè “són més necessaris que mai”.

A més, “les desigualtats geogràfiques sostingudes en el temps també ens han portat a una situació de concentració de la població a les ciutats, que en el cas de la Comunitat abasten el 80% del total de la població”, ha indicat Espanya.

Cal no oblidar que les ciutats concentren les majors oportunitats, però també les majors cotes de contaminació. Per això, “hem de situar a les persones en el centre de gravetat de les ciutats”, i sobretot, convertir-les en espais resilients, reptes que s’impulsaran amb l’Agenda Urbana Valenciana, que s’està redactant, i que “gira entorn del concepte de dret a la ciutat i una ordenació urbana amb criteris de justícia social i ambiental”.

Societat descarbonitzada

En la seua intervenció, el conseller ha informat que el transport suposa el 27% de les emissions de CO₂ a l’atmosfera.

Es tracta d’un dels sectors amb major petjada ecològica, “però hi ha marge per a combatre-ho. Per a això, hem de transitar d’una societat intensiva en CO₂, a una altra nova descarbonitzada”.

El desafiament suposa un repte, però també moltes oportunitats econòmiques, socials i mediambientals, per la qual cosa es fa precís un canvi de paradigma a favor de la mobilitat sostenible.

En definitiva, “hem de redefinir les bases d’una societat descarbonitzada, amb una visió integral i integradora i ací – ha defensat- l’Administració Pública ha de ser exemplaritzant”.

Més dones en el sector del transport

En un altre moment de la seua intervenció, Arcadi España ha subratllat que la Generalitat ha de ser un agent actiu per a “impulsar la presència de dones en el sector del transport”.

Per això, des de 2018, FGV és una de les entitats que donen suport al projecte TinnGo de la Unió Europea, que té com a objectiu promoure la participació de la dona en el sector del Transport i contempla la creació d’un Observatori de Gènere per a la Innovació en el Transport.

A més, FGV va crear en 2016 un servei específic d’Igualtat de Gènere, i, actualment, està negociant el nou Pla d’Igualtat d’Oportunitats que inclou mesures com fomentar accions per a l’orientació de més dones a categories on són minoria; la revisió de tots els complements salarials per a garantir la igualtat retributiva per acompliment de treballs d’igual valor; accions formatives en material d’igualtat a tot el personal de la plantilla; mecanismes per a ajudar a treballadores víctimes de violència de gènere; i un protocol per a casos d’assetjament sexual o raó de gènere, incloent-hi també un protocol contra l’assetjament a persones LGTBI.

Segons les estadístiques, les dones són els qui estan liderant el canvi de mobilitat cap a unes pautes més sostenibles, amb un total del 48% dels seus desplaçaments en maneres sostenibles enfront del 35% dels homes. Per tant, “l’aposta per la mobilitat sostenible ha de tindre en compte els patrons de mobilitat de la important proporció de la població que representen les dones”.

Per això, “desenvoluparem un pla de mobilitat d’FGV – ha continuat el conseller- des de la perspectiva de gènere, que incorporarem al pla d’igualtat aprovat el novembre de 2019”.

Cohesió territorial

Respecte al territori, Arcadi España ha dit que hem de “repensar el nostre model aprofitant els punts forts de cada territori i respectant la diversitat i singularitat de cadascun d’ells perquè les regions que estan fent front de manera eficaç als grans reptes del nostre temps són les que estan més cohesionades i tenen un desenvolupament equilibrat al llarg del territori”.

Així, la cohesió territorial pot convertir-se en una vertadera estratègia per a la competitivitat incorporant en el nostre imaginari col·lectiu el lema Europeu “Unida en la diversitat”.

Agilitar llicències

Finalment, en matèria d’urbanisme, ha assenyalat el conseller que el seu departament està tramitant el projecte de decret que regularà les Entitats Col·laboradores de l’Administració en la Verificació de les actuacions urbanístiques (ECUV) per a agilitar la tramitació de llicències d’obra i facilitar les inversions i la implantació de noves activitats productives.

A més, s’ha modificat la Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge de la Comunitat Valenciana (LOTUP) per a eximir de la Declaració d’Interés Comunitari a les instal·lacions generadores d’energia solar fotovoltaica i a diverses activitats econòmiques en el mitjà agrícola i rural, fomentant la creació d’ocupació en zones rurals.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre + 10 =

Informacion coronavirus
diputacion covid19
Informacion coronavirus
mancomunidad horta sud
diputacion covid19
informacion coronavirus