25n
25N
25N

Arcadi España: "Protegir els nostres paisatges impulsarà la nostra economia i la creació d'ocupació"

Arcadi España: "Protegir els nostres paisatges impulsarà la nostra economia i la creació d'ocupació"
31/07/2019 -

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha informat que la Generalitat ha iniciat el procés d’informació pública perquè els ciutadans i institucions puguen aportar propostes i suggeriments al document elaborat per la Conselleria per a l’ordenació i gestió dels Paisatges de Rellevància Regional de la Comunitat. En aquest context ha defensat que en protegir ” els nostres paisatges impulsem la nostra economia i la creació d’ocupació”.

Per al conseller, es tracta d’una iniciativa que ajudarà a gestionar millor i protegir millor el paisatge de tota la Comunitat d’interés paisatgístic regional, “fonamental per a les comarques, sobretot de l’interior, perquè cuidar el paisatge és cuidar el territori i el medi ambient, com també és cuidar el creixement econòmic des del punt de vista turístic i empresarial “.

En aquest sentit, ha subratllat que la proposta que hui presenta la Conselleria als alcaldes i ciutadans de la comarca de Requena-Utiel “permetrà millorar i cuidar el paisatge, que és una forma de cuidar el nostre futur i el nostre creixement econòmic”.

Millorar la gestió dels paisatges

Arcadi España ha argumentat que, amb l’aprovació d’aquestes directrius, s’aconseguirà “una millor gestió dels paisatges de rellevància regional i una homogeneïtzació de criteris que facilitarà l’elaboració de plans i informes i es reduiran els temps administratius i càrregues burocràtiques”.

Per a això, s’establirà un marc de referència clar a l’hora d’adoptar decisions que puguen afectara la integritat dels paisatges, tant per part del sector publique com privat.

A més, la seua elaboració comptarà amb la necessària participació pública des de la primera versió del document que hui es presenta “podent millorar-se a través del procés de consulta a la ciutadania. Es tracta, en definitiva, de posar en valor els paisatges de rellevància de la Comunitat”.

El conseller, acompanyat per la secretària autonòmica, Inmaculada Orozco i la directora general de Política Territorial, Rosa Marró, ha presidit a Requena la presentació dels objectius i directrius dels Paisatges de Rellevància Regional de la Comunitat Valenciana al qual han sigut convidats els ajuntaments de la comarca, tals com Torre Baixa, Ademús, Llaures dels Olmos, Casa Altes, Zarra, Benageber, Andilla, Xulella, Villargordo del Cabriel, Xera i Aiora així com diferents associacions involucrades en aquests temes.

En la seua intervenció, ha qualificat aquests paisatges com a “fruit de la interacció històrica de l’home amb la naturalesa que aconsegueixen un grau d’excel·lència per la seua singularitat, identitat, representativitat, valors, estat de conservació i estima social”.

Catalogats 40 paisatges de Rellevància

En explicacions del conseller, aquests paisatges ocupen més de la meitat de la superfície de la Comunitat i més del 85% dels ciutadans es troben a menys de 15 minuts d’un paisatge de rellevància regional. En la Comunitat s’han catalogat un total de 40 Paisatges de Rellevància Regional, agrupats en 14 grans conjunts paisatgístics, “amb una àmplia representació de les tres províncies”.

Entre ells, ha destacat els paisatges relacionats amb la cultura i identitat de la Comunitat Valenciana com els paisatges dels olivars mil·lenaris; els paisatges de pedra seca; els associats als cursos fluvials del Xúquer, Cabriel, Túria i Serpis; els arrossars de l’Albufera i la marjal de Pego-Oliva; el Mondúver i el Benicadell; les hortes històriques de València i el Segura, les vinyes d’Utiel-Requena, les Alcusses i els Alforins; Columbretes i Tabarca, etc.

En el cas concret de les comarques de l’interior de la província de València destaquen, al costat de les vinyes d’Utiel-Requena, l’entorn d’Ademús i sabinares de la Pobla de Sant Miquel, els plans d’Alpont, Titagües i Sierra d’Andilla, les goles del Túria i l’entorn de Xera, les Falçs del Cabriel, Queixal de Corts i Massís del Caroig, i els secans de l’entorn de Carcelén i Alpera.

Ordenació dels paisatges

En aquest sentit, el document presentat alberga la matèria relacionada amb l’ordenació i gestió dels grans conjunts paisatgístics, així com les directrius específiques per a cadascun dels paisatges de rellevància regional, agrupats en tres punts: els elements que defineixen les grans estructures i patrons del paisatge, els elements significatius en l’articulació del territori que han d’integrar-se en la infraestructura verda i les directrius específiques per a la conservació activa d’aquests paisatges i el seu coneixement i divulgació.

El procés d’informació pública estarà obert en període de tres mesos, durant el qual la ciutadania i les institucions interessades a aportar propostes i suggeriments les podran remetre a la Subdirecció General de Política Territorial i Paisatge o al correu electrònic planificació_territorial@gva.es.

Els paisatges de rellevància regional de la Comunitat seran reconeguts en la pròxima modificació de la Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge.
L’ordenació i gestió d’aquests paisatges segueix les determinacions, entre altres, del Conveni Europeu del Paisatge, l’Agenda Territorial Europea, el Llibre Verd de la Cohesió Territorial a Europa o l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze + catorze =

Informacion coronavirus
Informacion coronavirus