25n
25N
25N

Espanya: 'La lluita contra el canvi climàtic és un compromís essencial del govern valencià"

Espanya: 'La lluita contra el canvi climàtic és un compromís essencial del govern valencià"
23/10/2019 -

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha reiterat a Alacant que la lluita contra el canvi climàtic és “un compromís essencial de l’agenda política del Govern valencià” i passa per “aprofundir en la governança del territori, de cara a aconseguir un model racional, complementari i equilibrat en la Comunitat Valenciana”.

En l’obertura del fòrum ‘El Mediterrani davant els desafiaments del canvi climàtic’, organitzat el Diari Informació i Premsa Ibèrica, el conseller ha afirmat que per a “enfrontar-nos a un context tan complex, requereix un enfocament global, integrador i alineat amb l’Agenda 2030 i els objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, així com amb el marc de polítiques de la Unió Europea”.

Per a Arcadi España, “la Comunitat Valenciana és un territori magnífic amb un gran potencial de creixement però és també un territori fràgil i molt sensible al canvi climàtic, per la qual cosa hem de ser conscients d’aquesta realitat i actuar en conseqüència amb un millor creixement econòmic i urbanístic per a poder preparar-nos per a aquesta mena de fenòmens que tots els científics ens diuen que es repetiran”.

Així mateix, ha afegit que “treballem per a avançar cap a un territori més sostenible, a través de la mitigació, l’adaptació, la investigació i la sensibilització. Això implica la necessitat de polítiques transversals i la cooperació interadministrativa i amb el sector privat a totes les escales. I liderar en el territori valencià la responsabilitat d’un canvi necessari des de les nostres competències en polítiques públiques”.

En aquest sentit ha fet referència a la Declaració Institucional d’Emergència Climàtica que ha aprovat el Consell i “que cal tindre en compte en el disseny i aplicació de les diferents polítiques públiques sectorials, així com garantir un model de mobilitat urbà i interurbà sostenible i coordinar-se amb la resta d’administracions per a crear un entorn resilient”.

Patricova

Com ha recordat Arcadi España, “comptem amb un primer instrument com és el Patricova (Pla d’Acció Territorial contra en Risc d’Inundació), que ha permés impedir la implantació d’usos i activitats en unes 15.000 hectàrees afectades d’inundabilitat. Des de la passada legislatura s’han realitzat més de 1.400 informes d’avaluació de riscos d’inundabilitat en la Comunitat Valenciana, dels quals més de 110 casos han requerit estudis d’inundabilitat.”.

A més, s’ha elaborat una guia d’aplicació del PATRICOVA per a aclarir conceptes i dubtes entorn d’aquesta normativa; i està en licitació la redacció d’un Pla d’Acció Territorial per a la Vega Baixa per a promoure millores consensuades en ordenació del territori, infraestructura verda, sistema d’assentaments, transport i mobilitat, “de cara a previndre els efectes del canvi climàtic i els riscos existents o emergents en matèria d’inundacions”, ha assenyalat.

Finalment, el conseller també ha destacat la ràpida actuació de Consell per a tractar de recuperar la normalitat en els territoris afectats per la passada DANA de mitjan setembre, “una tràgica mostra de la realitat del canvi climàtic” i valorat el Pla de Xoc del Consell per a pal·liar els efectes produïts per la DANA, que ha mobilitzat 61,3 milions d’euros per part de la Generalitat.

Així, ha al·ludit a la posada en marxa d’ajudes per a les corporacions locals (10 milions d’euros); a persones físiques per a pal·liar la pèrdua de béns de primera necessitat (13,5 milions d’euros); per al lloguer d’habitatges (0,5 milions d’euros); a propietaris d’habitatges en els municipis afectats (30 milions d’euros), per a substitució d’automòbils i motocicletes (1,5 milions d’euros), i un Pla d’Ocupació Extraordinària per a realitzar obres o serveis d’interés general o social en els municipis afectats pel temporal (5,8 M€), etc.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze + 4 =

museo prehistoria