25n
25N
25N

Arcadi España: 'Treballem en una estratègia d'impuls a la mobilitat sostenible que ens permetrà construir la mobilitat del futur a la Comunitat'

Arcadi España: 'Treballem en una estratègia d'impuls a la mobilitat sostenible que ens permetrà construir la mobilitat del futur a la Comunitat'
20/05/2020 -

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha anunciat en Les Corts que “la Generalitat està treballant en l’elaboració d’una estratègia d’impuls a la mobilitat sostenible que permetrà construir la mobilitat del futur en la Comunitat Valenciana i contemplarà les particularitats de les diferents ciutats i municipis, tant metropolitans com rurals”.

Aquest és un dels eixos d’actuació que el conseller ha presentat en la Comissió d’Obres Públiques, Infraestructures i Transports de Les Corts, on ha comparegut per a informar sobre les línies generals a desenvolupar per la Conselleria durant el període de desescalada, sol·licitada a petició pròpia, així com per a informar sobre les actuacions dutes a terme pel seu departament a conseqüència de l’alarma sanitària de la COVID-19.

En opinió del conseller, “és un moment perfecte per a adoptar mesures per a una planificació de la mobilitat amb perspectiva de gènere, sostenible i eficient i, per això, hem encarregat un estudi sobre a la Càtedra de Transport i Societat de la Universitat Politècnica de València, per a avaluar com han canviat les pautes de mobilitat en les setmanes de pandèmia, i tindre un diagnòstic sobre el qual construir la mobilitat del futur en la nostra Comunitat”.

Per a Arcadi España, “hem de pensar aquesta nova mobilitat en temps de pandèmia apostant per un transport públic, eficient, segur i sostenible; ajudant el transport motoritzats a transitar cap a formes més sostenibles, i potenciant altres mitjans com la bicicleta, el patinet o anar a peu”.

Pla d’Impuls a la bicicleta i el patinet

En aquest sentit el conseller ha destacat el Pla d’Impuls a la bicicleta i el patinet, que “contemplarà un paquet de mesures que incentivarà el seu ús i servirà per a reactivar en certa manera el comerç minorista”.

Entre aquestes mesures ha ressaltat una línia d’ajudes directes a la compra de bicicletes i patinets de fins a 250 euros, i ajudes per a kits d’electrificació, per al que s’ha destinat 500.000 euros.

Un altre repte que ha plantejat “és connectar els nostres municipis, recuperar l’espai per a vianants i ciclistes i fer els trajectes amb bicicleta i patinet més segurs”.

Així, en col·laboració amb els ajuntaments, “avançarem en l’urbanisme tàctic, que implica reassignar l’espai de carrers per a afavorir a vianants i ciclistes, condicionarem itineraris d’horta aprofitant molts camins per a connectar municipis i impulsarem la construcció d’itineraris ciclopeatonales”, ha indicat, i ha insistit en la necessitat de treballar per a establir mesures de flexibilitat horària per a diluir les aglomeracions en el transport en hora punta.

Mesures de seguretat en FGV

Així, en FGV s’ha establit un reforç en els dispositius de seguretat per a garantir l’obligació d’utilitzar la mascareta que comptarà amb la col·laboració de les forces de Seguretat.

També s’han disposat dispensadors de gel hidroalcohòlic en les estacions de Metrovalencia i TRAM d’Alacant, així com a l’interior dels combois, i en els vehicles del TRAM de Castelló i s’han senyalitzat els seients de manera alterna per a facilitar que els viatgers i viatgeres es distribuïsquen a l’interior de trens i tramvies mantenint la distància de seguretat.

A partir d’aquest dimecres, ha avançat el conseller, “es col·locaran vinils en les andanes per a recordar la distància de seguretat mentre s’espera el tren, així com l’obligatorietat de l’ús de mascaretes, i estem senyalitzant corredors i andanes, per a marcar el sentit de la marxa i la distància de seguretat”.

Finalment, FGV està treballant en el desenvolupament d’un projecte que permetrà establir la limitació d’accés a trens que puguen superar l’aforament previst, i informar les persones usuàries a través de megafonia i de la instal·lació de pantalles en les principals estacions.

D’altra banda, el conseller s’ha referit les mesures per a “cuidar als que ens cuiden”, com els 10.000 bons perquè el personal sanitari, farmacèutic i d’atenció social puga viatjar de manera gratuïta en Metrovalencia, TRAM d’Alacant i Metrobús; els 229 taxis gratuïts per al personal sanitari i amb la col·laboració de diferents empreses hoteleres, i de la mà de les conselleries de Sanitat i Justícia, poder disposar de més de 4.000 places hoteleres.

Petició d’un fons d’ajuda al transport públic

També ha ressaltat la petició al Govern d’Espanya de la creació d’un fons específic per a ajudar al transport públic davant la caiguda de la demanda, i la creació d’un Fons d’Infraestructures de Mobilitat per a impulsar la creació d’ocupació després de la crisi de la COVID-19. “Un fons -ha explicat- amb recursos europeus, estatals i autonòmics, per a millorar les infraestructures i afavorir l’ocupació amb criteris de sostenibilitat”.

En la seua intervenció, Arcadi España ha manifestat que és un moment per a canviar l’enfocament i tindre en compte la importància de disposar de reserves per a garantir el proveïment en situacions de crisis i ha indicat que “estudiarem la possibilitat de comptar amb magatzems propis per a les reserves estratègiques de material sanitari i de primera necessitat en cada província de la Comunitat”.

El conseller ha afirmat que es continuaran impulsant mesures que reforcen la seguretat i la higiene, per a garantir el control de la malaltia en la desescalada.

Referent a això, ha recordat les diferents resolucions que s’han dictat orientades a la reestructuració dels serveis de transport ferroviari i per carretera de competència de la Generalitat, amb el triple objectiu d’adaptar-lo a la caiguda de la demanda, protegir als treballadors i treballadores i establir mesures de seguretat i neteja addicionals.

A més, ha plantejat que “hem d’orientar el model urbanístic cap a un urbanisme productiu” i s’ha referit al decret aprovat pel Consell que regula les entitats col·laboradores en matèria de verificació i control (ECUV), “atenent una reivindicació fonamental del sector de la construcció i del municipalisme”, i que suposa una eina per a reduir terminis per a concedir llicències i autoritzacions municipals”.

Sobre aquest tema, Arcadi España, ha destacat que “l’obra pública, també serà un sector fonamental en la recuperació econòmica per l’efecte d’arrossegament que té sobre altres sectors econòmics”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

14 − deu =