25n
25N
25N

Arcadi España: 'La modernització i agilitació de l'urbanisme és fonamental per a garantir la sostenibilitat, la cohesió social i la creació d'ocupació'

El conseller destaca que “l’objectiu és aconseguir un model més racional d’ocupació del sòl, que potencie les ciutats com a motor d’innovació i d’atracció de talent”

Arcadi España: 'La modernització i agilitació de l'urbanisme és fonamental per a garantir la sostenibilitat, la cohesió social i la creació d'ocupació'
15/07/2020 -

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España ha manifestat que la modernització i agilitació de l’urbanisme és “fonamental per a garantir la sostenibilitat, augmentar la cohesió social i generar ocupació”.

A més, ha destacat que l’objectiu de la Generalitat és aconseguir un model “més racional d’ocupació del sòl que potencie les ciutats com a motor d’innovació i d’atracció de talent”.

Arcadi España s’ha expressat així en la inauguració del seminari web ‘La nova ciutat en la nova normalitat. L’agenda urbana versus urbanisme del segle XX’, argumentant que des del seu departament s’està treballant en la modernització de l’urbanisme des de l’inici de la legislatura amb un triple objectiu: aconseguir la sostenibilitat, “descarbonitzant la nostra economia i lluitant contra el canvi climàtic”; créixer i generar ocupació de qualitat, i contribuir a augmentar la cohesió social “perquè tothom puga desenvolupar amb plenitud el seu projecte de vida”, ha descrit el conseller.

D’aquesta manera, Espanya ha informat que la Conselleria està treballant en una Agenda Urbana Valenciana, “que ens permeta definir un full de ruta a les nostres ciutats, perquè siguen espais democràtics, de cohesió social, sostenibles, resilients i innovadors”. Per a això, és necessari guanyar en agilitat administrativa i aconseguir una gestió urbanística més senzilla tant per als ajuntaments com per als ciutadans, que siga compatible amb la seguretat jurídica.

Aquesta iniciativa urbanística s’engloba en el Pla ‘Agilita’ de la Generalitat i té com a objectiu reduir entorn d’un terç els temps actuals de tramitació. També s’està treballant en un projecte de decret del Consell per a regular la plataforma urbana digital (PUD) que té com a objectiu la tramitació electrònica integral dels procediments urbanístics, la difusió d’informació urbanística de la Generalitat, així com facilitar l’accés de la ciutadania a aquesta informació, promovent la seua participació.

Transport públic sostenible

D’altra banda, el conseller ha ressaltat la política del Consell d’apostar per un transport públic “eficient, segur i sostenible, afavorint també maneres de transport individuals i sostenibles com la bicicleta, el patinet o desplaçar-se a peu” i ha recordat que durant l’etapa de confinament, desescalada i ara en la nova etapa de normalitat “hem adoptat les mesures precises per a compaginar l’acompliment del servei públic amb la seguretat de les persones”.

Urbanisme productiu i policèntric

En paral·lel, i en col·laboració amb els ajuntaments, la Conselleria està promovent l”urbanisme tàctic’, ampliant els espais en les calçades i en les voreres per a bicicletes, patinets i vianants. Finalment, el conseller ha destacat l’impuls de l”urbanisme productiu’ per a ajudar a “revitalitzar l’activitat econòmica després de la frenada imposada per la pandèmia”. A més, el Consell va aprovar fa unes setmanes un decret que regula les entitats col·laboradores de l’Administració municipal en la verificació de les actuacions urbanístiques.

Es tracta d’aconseguir transformar les nostres ciutats de manera que siguen “ciutats policèntriques”, enfront dels tradicionals models radials que originen desigualtats per als qui viuen en els barris perifèrics. Ciutats que incloguen la perspectiva de gènere en les accions urbanístiques “perquè la incorporació d’aquesta nova visió, fins ara injustament relegada, fa que les nostres ciutats siguen millors”. En definitiva, el que es busca és redissenyar les ciutats perquè siguen “autèntics espais de cohesió social, on les persones tinguen oportunitats similars per a desenvolupar els seus projectes vitals”, ha conclòs el conseller.

Anàlisi de les ciutats

El seminari web ‘La nova ciutat en la nova normalitat. L’agenda urbana versus urbanisme del segle XX’, organitzat per la Conselleria, dins del cicle de trobades ‘Un nou urbanisme per a una nova normalitat’, ha estat moderada per Vicente J. García Nebot i han participat Alfonso Vergara, arquitecte, urbanista economista i sociòleg i president de la Fundació Metròpoli; Ángela de la Creu, subdirectora general de Polítiques Urbanes de la direcció general d’Arquitectura, Habitatge i Sòl del Ministeri de Foment; i Iñaki Alday, degà de la Tulane School of Architecture, a Nova Orleans (els EUA) i fundador d’Aldayjover Arquitectura.

Amb aquest cicle de trobades ‘en línia’, la Conselleria ofereix un marc de participació per a estudiar les transformacions que patiran les ciutats i tots nuclis urbans en un futur pròxim. Les conclusions que s’obtinguen d’aquest format col·laboratiu serviran com a participació en l’Agenda Urbana Valenciana.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

onze − 10 =