25n
25N
25N

Arcadi España destaca l'augment del 130% en les licitacions de Foment

El Conseller creu que Ábalos és “el millor ministre que ha tingut” la Comunitat Valenciana

Arcadi España destaca l'augment del 130% en les licitacions de Foment
03/12/2019 -

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha destacat aquest dimarts l’increment del 130% en les licitacions realitzades pel Ministeri de Foment en la Comunitat amb el Govern del PSOE, que van ascendir a 661 milions de juliol de 2018 a juny de 2019, enfront dels 288 del mateix període anterior. Així, considera que José Luis Ábalos és “el millor ministre de Foment que ha tingut la Comunitat i no per ser valencià”.

Així s’ha pronunciat Espanya durant la seua compareixença en la Comissió d’Obres Públiques, Infraestructures i Transports de les Corts, on ha informat sobre la licitació i adjudicació d’obra pública realitzada per Foment i també per la seua conselleria, a petició del PP.

El conseller ha explicat respecte a l’activitat de Foment que ha licitat en la Comunitat Valenciana inversions de juliol de 2018 a juny de 2019 per valor de 661 milions d’euros, quan en el mateix període de 2017 a 2018 es van licitar 288. Així, la inversió per càpita licitada s’ha situat en 134 euros, enfront dels 58,3 del període anterior.

També ha subratllat el “destacable” esforç realitzat en infraestructures ferroviàries, ja que en aqueix mateix període entre 2018 i 2019 el volum de licitacions d’Adif ha suposat més de 500 milions d’euros.

Quant a les adjudicacions, de juny de 2018 a maig de 2019 s’han realitzat en la Comunitat per import de 245 milions, enfront dels 162 milions de l’anterior govern central.

“Les xifres continuen sent insuficients”, ha admés, però ha recordat que el rebuig als pressupostos que va presentar l’Executiu de Pedro Sánchez per a enguany “ha costat molt a aquesta comunitat”. En tot cas, ha assegurat que el Consell serà “actiu i reivindicatiu” davant el pròxim Govern perquè la regió reba “les inversions justes”.

Respecte a la seua conselleria, ha oferit les xifres d’inversió en carreteres, ports i Ferrocarrils de la Generalitat (FGV), deixant fóra l’àrea d’Habitatge després de ser esqueixada a una altra conselleria. Segons ha indicat, fins a novembre la licitació d’obra pública del seu departament és de 25 milions i de 87 en FGV, amb el que supera els 112 milions en aquests onze mesos de l’any.

A més, ha destacat algunes actuacions entre aqueixes licitacions com la nova via de ciclovianants que connecta l’Horta Sud amb València per 5,9 milions, les obres de conservació i adequació d’infraestructures portuàries per quasi 4 milions, el nou pont sobre el barranc de Chiva per 3,59 milions o la millora de la seguretat viària en la CV-865 a Santa Pola per 2,4 milions.

En FGV, ha subratllat la licitació d’obres per a la construcció de l’L10 de Metrovalencia per 33 milions o quasi 30 milions en el Tram d’Alacant.

Quant a les adjudicacions, ha assenyalat que se situen en 26 milions al novembre, i s’ha referit a alguns exemples com els 8,14 milions per al soterrament de vies a Burjassot o els 7,8 milions per a la ronda sud-oest de Vila-real.

Es tracta, ha dit el conseller, de “xifres moderadament satisfactòries” que esperen millorar en aquest mes que queda per a tancar l’exercici.

“REALITATS NUL·LES”

En el torn de preguntes, el diputat del PP Miguel Barrachina ha assenyalat que veu en el Consell “anuncis, bones paraules i afirmacions, però realitats, entre escasses i nul·les”, i ha assenyalat que les dades als quals ha accedit reflecteixen que fins a octubre la Conselleria d’Obres Públiques ha pagat el 25% de les inversions previstes i hi ha subprogrames que “estan per estrenar-se” com el d’Ordenació del Territori i Paisatge.

També ha aconsellat a Espanya que “no es fie” dels qui li han donat les dades de Foment perquè els contractistes diuen “el contrari”. Segons ha apuntat, en l’últim any de Mariano Rajoy en la Comunitat es van invertir 578 milions d’euros “publicats en el BOE” i en el mateix període de Pedro Sánchez 163 milions, “una caiguda del 72% en l’obra pública” que, no obstant això, ha augmentat en l’àmbit nacional.

El diputat de Ciutadans Carlos Gracía ha incidit en què les dades de Seopan, l’associació de constructores i concessionàries d’infraestructures, reflecteixen que la licitació pública va caure 70 milions en 2018, fins a 44 milions, i ha recordat que “la licitació d’ahir és l’adjudicació de demà”. En 2019, ha continuat, ha sigut de 112 milions, però “segueix lluny dels 181 milions de 2017”.

Des de Vox, el seu portaveu, Ana Vega, ha indicat que els alegra que augmente la inversió en obra pública encara que “encara queda molt per fer” i la Comunitat segueix “a la cua” de les inversions estatals. Ha demanat al conseller que s’entenga amb “els seus companys de partit” i ha incidit en què Ábalos “és valencià i coneix de primera mà les necessitats” de la regió.

Des del Botànic, la socialista Sandra Martín ha assenyalat que “la realitat és molt clara” malgrat a l'”afany del PP per la baixa licitació” i ha subratllat que des de l’arribada de Ábalos a Foment s’han licitat en la Comunitat inversions per 950 milions d’euros, s’ha impulsat el Corredor Mediterrani, el pla de Rodalia o la gratuïtat de l’AP-7. A més, ha retret al PP que el Consell està encara “acabant obres que van deixar sense pagar”.

Belén Bachero (Compromís) ha reiterat que els fallits pressupostos eren “clau” per a revertir la falta d’inversió en la Comunitat i ha criticat que els qui no els van votar ara critiquen al conseller, mentre que Estefanía Blanes (Unides Podem) ha ressaltat que malgrat les “circumstàncies tan adverses” es manté “un bon nivell d’execució, licitació i adjudicació”, encara que ha demanat “no caure en l’autocomplaença” i reivindicar “sempre”.

“S’ESTÀ CORREGINT”

Arcadi España ha assenyalat que en el capítol d’inversions reals de la conselleria, que compta amb la major part de la inversió (124 milions) a 3 de desembre estan en fase ad i ok el 86% d’aquestes, xifres “bastant raonables”.

Ha assenyalat que la cambra de contractistes “fa molt bé el seu treball i marca una tendència de fons” que comparteixen quant a la “discriminació històrica” de la Comunitat quant a les inversions, que “s’està corregint a una velocitat elevada”, encara que “encara li queda trajecte”.

Ha admés que “queda molt per fer”, ja que a més de complir amb l’Estatut en matèria d’inversions cal reclamar “certes compensacions” però ha enlletgit les crítiques del PP quan van rebutjar els pressupostos que destinaven el 10% d’inversions a la regió.

També ha realitzat una comparació sobre les licitacions realitzades pel Consell entre 2012-2014, amb el PPCV, de 175 milions, enfront dels 300 entre 2016-18 del Botànic. Les adjudicacions van ser de 172 milions entre 2012-14 i de 267 en el període 2016-18.

Espanya ha incidit en què “cal fer un esforç de reorientar moltíssimes inversions que durant molts anys han estat orientades a serveis públics essencials” però ha demanat als diputats que “donen suport, quan tinguen l’oportunitat”, a Madrid, els interessos valencians.

El PP li ha retret al conseller que usara per a la seua comparativa els anys 2012 a 2014, quan ells estaven “tancant el forat socialista”, i Arcadi España ha replicat que podria també triar “els anys de vi i roses, en què gastaven encara més” i la “ressaca dels quals” es pateix ara amb sentències i interessos de demora.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 − 7 =