Arcadi España advoca per un model de ciutats democràtiques, inclusives i sostenibles

Guardar

arcadi-españa
arcadi-españa

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España ha advocat per un model de ciutats "democràtiques, inclusives i sostenibles per a la Comunitat", segons ha manifestat en la reunió global de persones expertes sobre polítiques urbanes subnacionals i la nova agenda urbana, en la qual també ha participat la cap de l'Oficina d'ONU a Espanya, Carmen Sánchez-Miranda.

El conseller, en la reunió de caràcter telemàtic, ha incidit en què la Generalitat està impulsant l'Agenda Urbana Valenciana com a "eina que permetrà construir ciutats que unisquen i que oferisquen les mateixes oportunitats a tots els seus habitants i que es convertisquen en espais de convivència que garantisquen la igualtat en l'accés a béns i serveis".

Uns objectius que, en entendre del conseller, es poden aconseguir "millorant la mobilitat i redistribuint els equipaments de les ciutats". "És el que persegueix un concepte de ciutat cada vegada més estés: ciutats de 15 o 30 minuts", ha sigut.

En aquest punt, Arcadi España ha destacat que "hem de convertir les nostres ciutats en espais de convivència, en espais del comú i no del privat". Es tracta d'aconseguir una ciutat "pluricéntrica en la qual el trànsit es repartisca per la ciutat i, per descomptat, incorporant en cadascuna de les accions urbanístiques de les nostres ciutats la perspectiva de gènere".

El conseller ha agregat que "una planificació urbana i de la mobilitat que considere les necessitats i els problemes de les dones, contribuirà a fer les nostres ciutats més habitables, més eficients i més democràtiques".

Per això, "hem d'aprofitar les oportunitats per a redissenyar les ciutats fomentant la mobilitat sostenible per a tots i de fàcil accessibilitat, on moure's a peu, amb bicicleta o en transport públic siga l'alternativa més eficient i assequible per a la majoria de la gent", ha dit Arcadi España.

Urbanisme tàctic

A més, el conseller ha recalcat que el futur de la mobilitat sostenible a les ciutats passa per "utilitzar l'urbanisme tàctic per a guanyar espai a les nostres ciutats a curt termini, la qual cosa implica impulsar aparcaments dissuasius a la perifèria de les ciutats, afavorir la intermodalitat dels mitjans de transport, i per descomptat, reforçar l'oferta de transport públic".

En definitiva, el que es pretén és aconseguir unes ciutats "més democràtiques, més habitables, més humanes. Unes ciutats que es convertisquen en autèntics espais de cohesió territorial, on tothom tinga les mateixes oportunitats per a desenvolupar el seu projecte de vida".

Així, el conseller ha parlat d'un procés de construcció consensuada, en el qual la Unió Europea té el paper fonamental de marcar les prioritats estratègiques d'actuació en l'àmbit urbà i adaptar-ho a les particularitats de cada territori.

Agenda urbana

En aquest sentit, l'Agenda Urbana Espanyola té el caràcter d'un document estratègic, que es posa a la disposició de les comunitats autònomes i les entitats locals perquè desenvolupen els seus plans d'acció.

Complir amb els objectius globals és essencial per a abordar les particularitats de cada territori i, segons el conseller, per això a la Comunitat Valenciana "estem impulsant l'Agenda Urbana Valenciana, emmarcada en les directrius de l'Agenda Urbana Espanyola i l'Agenda Urbana Europea, a fi d'aconseguir que les nostres ciutats siguen democràtiques, inclusives i sostenibles", ha conclòs.

Destacats