25n
25N
25N

Soler anuncia que s'han aprovat ja 352 préstecs bonificats per import de 23,3 milions de la línia Horeca

Soler anuncia que s'han aprovat ja 352 préstecs bonificats per import de 23,3 milions de la línia Horeca
10/03/2021 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha anunciat aquest dimecres, que s’han aprovat ja un total de 352 préstecs bonificats per import de 23,3 milions d’euros de la línia Horeca, orientada especialment a autònoms, pimes i micropimes dels sectors de l’hostaleria, la restauració, el turisme i l’oci dins del pla de xoc “Resistir”.

Soler s’ha mostrat “satisfet” amb l’acolliment que està tenint la iniciativa, destinada a les empreses més afectades per les restriccions sanitàries per a frenar l’avanç de la pandèmia, “per a la qual s’han rebut ja més de 3.000 sol·licituds en tot just un mes”.

Segons el conseller, l’objectiu d’aquest primer tram d’ajudes, dotat amb 50 milions d’euros, era “garantir que totes les empreses viables en 2019 i els comptes de les quals s’han vist directament afectades per la COVID-19, pogueren resistir durant els mesos més durs de la pandèmia i mantenir la seua activitat fins que comence la recuperació, previsiblement en el segon semestre de 2021”.

Per al Consell és prioritari mantenir el teixit productiu valencià i per això els nostres esforços han anat dirigits a impulsar diferents línies d’ajudes amb característiques i objectius diferents” ha apuntat sobre aquest tema el responsable d’Hisenda, qui ha detallat que a través de l’IVF i la SGR s’està garantint “tant la liquiditat en el curt termini i el manteniment dels llocs de treball, com el reforç de la solvència de les empreses, perquè després de la pandèmia es troben en les condicions òptimes per a continuar finançant-se a través de la banca comercial”.

Soler ha realitzat aquestes declaracions durant el consell de direcció de la Societat de Garantia Recíproca (SGR) en el qual, al costat del director de l’Institut Valencià de Finances (IVF), Manuel Illueca, ha presentat el balanç d’aquesta línia de préstecs bonificats amb ajudes directes de fins al 30% que requereixen l’aval d’Afin SGR.

De fet, tal com apuntat Soler els 23,3 milions de finançament bonificat aprovat fins al moment de la línia Horeca, 4,2 milions constitueixen ajudes directes (el 18,1% de mitjana del finançament), i la resta del capital es concedeix a un tipus d’interés del 0,5%, amb un termini de devolució de 6 anys, incloent-hi un de manca.

Distribució sectorial i territorial

Ateses els diferents tipus de beneficiaris, cal destacar que 205 de les operacions aprovades són per a autònoms, 106 per a microempreses i 41 per a pimes. Sent destacable l’increment del percentatge d’ajudes directes que reben els autònoms en els préstecs rebuts, ja que en sol·licitar generalment finançament per quanties inferiors als 50.000 euros han rebut de mitjana un 27,3% d’ajudes directes.

Per províncies, València concentra quasi el 69% de les peticions (246 d’un total de 352) que ascendeixen a un total de 13,5 milions de finançament, dels quals 2,6 milions no són reembossables, representant el 19,4%.

A Alacant, per part seua, s’han registrat 75 operacions per un import de 8,1 milions, dels quals 1,26 milions, el 15,6% del total, constitueixen ajudes directes.

Així mateix, a Castelló s’han aprovat 31 operacions per valor d’1,62 milions dels quals 325.539 euros són a fons perdut, registrant aquesta província el percentatge més alt de volum no reembossable, el 20,1%.

Trams d’ajudes

El balanç de les primeres operacions aprovades de la línia Horeca també revela que el 74% de les operacions, 252, han sigut sol·licitades per un import inferior a 50.000 euros, mentre que 47 operacions van dels 50.000 als 100.000 euros.

Entre les operacions aprovades s’han registrat també 27 l’import de finançament de les quals oscil·la en la forqueta entre els 100.000 i els 250.000 euros, 14 operacions que contemplen un finançament entre els 250.000 i 500.000 i dues operacions que superen el mig milió d’euros en préstecs. Aquestes dues últimes operacions s’han beneficiat d’un tram no reembossable de 121.500 euros.

Segons Manuel Illueca, “amb aquesta línia, el Consell proporciona en un sol tràmit administratiu la liquiditat urgent que precisen les empreses i, alhora, una ajuda directa per a compensar-los per les restriccions sanitàries aprovades”.

El director de l’IVF ha explicat que els préstecs han sigut dissenyats perquè en els primers 30.000 euros de crèdit les empreses beneficiàries puguen obtenir una ajuda directa de fins a 9.000 euros (el 30% de l’import sol·licitat), un percentatge d’ajuda que disminueix de manera gradual per trams a mesura que augmenta l’import del crèdit.

“Les operacions aprovades fins al moment demostren l’agilitat dels tècnics de l’Institut Valencià de Finances per a garantir que tots aquells que han recorregut a aquesta línia d’ajuda puguen tindre-la a la seua disposició en el menor temps possible”, ha assenyalat Illueca.

Sol·licituds per sectors

Si s’atén la classificació per sectors segons l’import de les operacions, la restauració concentra el major volum de crèdits bonificats amb pràcticament el 40% del total (9,1 milions), seguit dels allotjaments que representen el segon major muntant, 22,1% amb 5,1 milions.

A continuació, se situen els taxis amb 3,03 milions en préstecs bonificats, el 13% del total i els establiments de begudes amb 2,09 milions (el 9% del total).

Respecte al nombre d’operacions aprovades, els professionals del taxi han copat el 31,5%, és a dir, 111 operacions d’un total de 352. A continuació, amb una xifra similar se situa el sector de la restauració que ha concentrat 94 de les sol·licituds aprovades, la qual cosa suposa el 26,8% del total.

Els establiments de begudes concentren el 14,7% dels préstecs bonificats, amb 52 operacions, i els allotjaments el 9,5% (33 operacions aprovades).

Agilitat en els tràmits per a la signatura dels préstecs

Finalment, des de l’Institut Valencià de Finances també ha comunicat durant la reunió del Consell de direcció de la SGR que la justificació de les ajudes a circulant podrà justificar-se davant Europa “sense la necessitat d’aportar factures i comprovants de pagament pel valor total del préstec concedit, sinó únicament aportant els comptes anuals de l’empresa a tancament de l’exercici previ i posterior a la concessió de l’ajuda”.

“L’exemple més evident de l’agilitat que suposarà per a portar els préstecs a signatura davant notari és que, només per al préstec a l’Hotel Cap Negret, s’han requerit revisar de manera individualitzada més de 300 factures i 300 justificants de pagament, amb els recursos de temps i personal que això comporta tant per a l’administració, com per a la mateixa empresa”.

Per això, després d’acceptar la intervenció delegada de Fons Europeus el nou procediment de justificació, el director de l’IVF ha confirmat que una vegada concedits els préstecs, es considerarà justificada l’ajuda concedida si l’import total és menor a l’increment del fons de maniobra registrat en els exercicis 2020 i 2021, incrementat per l’ebitda distribuït durant la pandèmia i el deute financer a llarg termini. D’aquesta manera, les operacions podran emportar-se davant notari en un termini de temps molt més reduït.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × tres =

museo prehistoria
museo prehistoria