25n
25N
25N

Aprovada la nova llei del Turisme amb valors 100% mediterranis

Colomer: “La nova Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat consagra el nostre relat turístic i els valors mediterranis”

Aprovada la nova llei del Turisme amb valors 100% mediterranis
23/05/2018 -

Les Corts Valencianes han aprovat hui la nova llei del Turisme de la Comunitat Valenciana amb senyals i valors 100% mediterranis. La nova llei ha comptat amb el suport del PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans i l’abstenció del Partit Popular.

Entre les principals novetats, s’estableixen sancions molt greus des de 100.000 fins a 600.000 euros. A més, la norma transfereix el poder als ajuntaments a permetre habitatges per a ús turístic. Amb aquesta, seran els mateixos consistoris els qui establisquen les normatives específiques en apartaments turístics.

El secretari autonòmic de l’Agència Valenciana del Turisme, Francesc Colomer, ha ressaltat que “avui és un dia molt important per a tot el sector turístic, perquè la nova Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat de la Comunitat Valenciana ajuda a construir el nostre relat en un sector que és fonamental per a entendre l’economia, la societat, el territori, el prestigi i els valors del que som els valencians i valencianes”.

Així s’ha pronunciat Francesc Colomer en Les Corts, després del debat parlamentari on s’ha aprovat la nova Llei, de la Generalitat, de Turisme, Oci i Hospitalitat de la Comunitat Valenciana amb 62 vots a favor i sense vots en contra.

Colomer ha destacat que “és una Llei que s’ha treballat molt amb la col·laboració de tot el sector turístic i de la ciutadania, que consagra l’hospitalitat i els nostres valors des del mateix títol”, al mateix temps que ha assenyalat que a través d’aquesta nova Llei “cerca i atrapa els conceptes de la mediterraneïtat com a estil de vida i un relat que presentem al món com a credencials”.

En aquesta línia, ha recalcat que la nova Llei “no solament té una mirada administrativista, no solament és una llei de preceptes, multes i sancions, sinó que construeix un relat del qual volem ser, del nostre model singular i autèntic la Comunitat Valenciana”.

El responsable de Turisme ha posat l’accent que la nova Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat aprovada per les Corts “està inspirada en el Codi Ètic Mundial del Turisme” i ha ressaltat que “som la primera regió que adapta el codi mundial del Turisme de l’ONU a una legislació autonòmica”.

Francesc Colomer també ha incidit que el nou text legal “arreplega els principis d’innovació, recerca, de formació, de destinacions intel·ligents, de drets, de deures i és una llei integral, transversal, que pretén interpretar els temps que vivim”.

A més, el secretari autonòmic ha explicat que “la Llei també aporta els instruments per a una nova governança plural” i ha recordat que “el turisme a la Comunitat Valenciana és una obra coral de tot l’ecosistema públic i privat que ha fet possible el tenor d’aquesta Llei”.

Principals Novetats

– Introdueix nous elements de coordinació i col·laboració, provocant que el públic i privat tinguen espais de cogestió i codecisió.

– Construeix un relat sòlid del qual som i el que aspirem a ser com a destinació turística mediterrània de referència internacional.

– Amb la nova normativa abordem la diversitat, donem una interpretació positiva de la riquesa turística i donem a totes les marques i ecosistemes públic-privats entrada en la sala de màquines del turisme.

– Aquest nou marc normatiu concep el turisme i la seua vinculació amb l’oci de forma transversal, des de la relació directa entre persones que viatgen i la comunitat receptora que les acull i li mostra el millor de si mateixa, dotant així a la Comunitat Valenciana d’un marc legislatiu innovador que, prenent en consideració les disposicions del Codi Ètic Mundial per al turisme que promou l’OMT

– Amb el propòsit d’afavorir la competitivitat del sector i la satisfacció dels turistes que ens vestisquen, facilita la participació en l’acció pública de la ciutadania, l’empresariat i altres agents que contribueixen a aportar valor a l’experiència turística.

– Contempla per primera vegada conceptes com a ètica de turisme, intel·ligència de mercats, hospitalitat, gestió de l’oci, treballadors o treballadores del sector turístic, o turisme accessible, inclusiu i sostenible.

– Introdueix compromisos d’actuació que sustentaran la política turística de la Generalitat com són: sostenibilitat, hospitalitat, seguretat i garantia, vertebració territorial, competitivitat del sector turístic, excel·lència en la prestació de serveis, agilitat administrativa, transparència, coparticipació i corresponsabilitat compartida.

– Crea òrgans per a la coordinació de l’acció pública en àmbits clau, com el Comité d’Ètica del Turisme. A més, reformula uns altres, com el Consell Valencià del Turisme, i engloba l’acció conjunta del Consell en pro del turisme valencià mitjançant la incorporació en el seu si de la Comissió Interdepartamental de Turisme.

– Contempla el territori com a actiu turístic de la Comunitat Valenciana, considerant tot ell com a turístic, definint la sostenibilitat i jerarquitzant recursos turístics de primer ordre entre els quals incorpora, al costat de les platges, els festivals de música de projecció internacional, la gastronomia autòctona o els nostres paisatges més valuosos i valorats.

– A més, la nova llei incorpora l’obligatorietat de comptar amb un Pla Estratègic del Turisme de la Comunitat Valenciana com a instrument bàsic d’ordenació dels recursos turístics valencians juntament amb un Estatut del Municipi Turístic regulador del seu règim jurídic.

– Reforça a l’organisme públic per a la gestió de la política turística de la Generalitat que passa a denominar-se ‘Turisme Comunitat Valenciana’, organisme que explicarà, entre altres òrgans, amb un Comité Estratègic de Gestió amb representació paritària el sector públic i privat.

– Dedica tot un Títol a l’impuls de la competitivitat turística, definint els instruments per al seu impuls i gestió; la professionalització del sector, així com el foment de la Recerca, el desenvolupament i la innovació aplicada al turisme.

– Des de l’àmbit de les condicions de l’exercici de l’activitat turística, la nova llei consagra la seua liberalització, eliminant obstacles normatius a la llibertat d’establiment i a l’exercici d’activitats econòmiques alhora que impulsa la protecció dels consumidors i usuaris turístics i vetlant per la garantia del servei que reben elevant la quantia de les sancions econòmiques per infraccions comeses fins als 600.000 euros.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 − tres =

torrent