Aprovada la llei de Mancomunitats de la Comunitat amb el rebuig del PP i Cs

Guardar

corts_flickr
corts_flickr

El ple de les Corts ha aprovat --amb els vots a favor de PSPV, Compromís, Podem i No Adscrits i el rebuig de PP i Cs-- la Llei de Mancomunitats de la Comunitat, que pretén fomentar i regular el desenvolupament de les mateixes i introdueix com a nova figura les mancomunitats d'àmbit comarcal.

D'aquesta forma, els municipis limítrofs vinculats per característiques i interessos comuns, podran constituir-se en mancomunitats d'àmbit comarcal, que gaudiran de la condició d'entitats locals i tindran a càrrec seu la prestació de serveis i la gestió d'activitats d'àmbit supramunicipal, representant els interessos de la població i territori comarcals en defensa d'una major solidaritat i equilibri dins de la Comunitat Valenciana.

També s'estableixen noves fórmules de coordinació de funcions municipals per les mancomunitats com són la prestació conjunta de serveis, licitació de contractes i personal conjunt.

Durant el debat parlamentari, el parlamentari de Cs, Toni Subiela, ha assenyalat que la seua formació no està en contra de les mancomunitats que "vertebren i garanteixen la prestació de serveis en municipis xicotets", però sí contra aquesta norma en entendre que no té com a objectiu "normalitzar-les, sinó crear quiosquets comarcals amb finalitats partidistes". Al seu judici, la qual cosa es pretén és "imposar un model territorial".

PP: "ÉS PÈSSIM"

D'igual manera, des del PP, el diputat Manuel Pérez Fenoll l'ha considerat de "pèssima per als valencians" perquè "obeeix a les pressions que Compromís" i establirà "valencians de primera i de segona". A més, al seu judici, en la norma subjau un "règim dictatorial" per a "instrumentalitzar als valencians" i, a més, pretén "carregar-se les diputacions".

Ha remarcat que no està en contra de les mancomunitats, però sí d'aquesta llei que "crea un nou nivell administratiu perquè el Botànic puga intervenir i grapejar". "És un míssil contra les diputacions i posa vímets a la catalanització de la Comunitat perquè dóna entrada per la porta de darrere a la llei comarcalització que tanta ànsia Compromís i al PSPV li dóna tembleque", ha subratllat.

Des de Podem, Antonio Montiel ha destacat que la seua formació ha perseguit aconseguir mancomunitats "robustes i al servei de la ciutadania" per a garantir i assegurar recursos i creu que s'ha complit aqueixa missió, encara que ha puntualitzat que ha trobat a faltar "un debat social i polític sobre el model territorial i institucional".

Al seu judici, cal "definir col·lectivament un model de país del segle XXI" que depèn de abordar qüestions com a àrees metropolitanes, comarques i diputacions."És necessari un debat sobre com exercir les competències en matèria d'autoorganització i règim local i debatre sobre les diputacions, aqueixa estructura administrativa vuitcentista. El PSPV no pot seguir eludint el debat sobre unes diputacions que s'han convertit en el refugi de segundons de les famílies polítiques i que són àmbits propicis per al nepotisme i el clientelisme", ha puntualitzat per a insistir que hi ha "molt a debatre sobre el model territorial".

COMPROMÍS: "AVANÇ EN EL MUNICIPALISME"

Des de Compromís, el diputat Paco García ha destacat que la norma suposa "un gran avanç en el municipalisme valencià" i "una superació" de Llei De Règim Local Valencià, en passar d'una norma "presidencialista a una altra que té un caràcter plural i representatiu". Per açò, ha negat que supose "cap atac a l'organització territorial de l'estat", sinó que "aprofundeix en la descentralització".

D'aquesta manera, ha considerat que votar en contra de la seua aprovació suposa "anar en contra de l'avanç del municipalisme valencià, del pluralisme polític en les mancomunitats, de la participació i de la defensa dels pobles valencians", .

Per la seua banda, Alfred Boix del PSPV ha subratllat que amb la norma és "bona" i amb ella es dóna "el primer pas per a reforçar l'arquitectura institucional valenciana dotant-la major eficàcia i eficiència. En aquest sentit, ha defensat que garanteix la pervivència dels municipis amb menys recursos, contribueix a vertebrar i genera espais que "fa que municipis xicotets siguen més grans i els més grans arriben més lluny".

Així mateix, ha emfatitzat que és una llei "útil" perquè "consolida el paper motor dels ajuntaments, iguala i aconsegueix major suficiència financera per als municipis, així com garanties jurídiques".

Arxivat a:

Destacats