25n
25N
25N

La reforma de l'Estatut valencià s'aprovarà després de set anys estancat

El Congrés dels Diputats aprovarà la reforma de l’Estatut en el ple del 20 de desembre

E.P

La reforma de l'Estatut valencià s'aprovarà després de set anys estancat
13/12/2018 -

Després de set anys d’aturada, i de tres intents fallits, tot apunta al fet que en l’últim ple de l’any del Congrés dels Diputats, que se celebrarà la setmana que ve, s’aprovarà la reforma de l’Estatut valencià, després d’aconseguir un acord dels grups polítics del qual, finalment, s’ha eixit Ciutadans, malgrat haver signat l’esmena transaccional amb la resta de formacions. Un pas arrere que ha sigut criticat per la resta de partits.

La reforma de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana està pendent d’aprovació en el Congrés des de l’any 2011, quan va ser aprovat per les Corts Valencianes. No obstant això, el mecanisme ja s’ha engegat. Així, el dimarts es reunia la ponència mixta que haurà d’informar de la proposta, mentre que hui ho fa la Comissió Constitucional. L’objectiu? Elevar-ho al ple del pròxim 20 de desembre per a la seua aprovació. D’ací, passarà al Senat amb la pretensió d’aprovar-ho definitivament abans de les eleccions autonòmiques de maig.

Finalment, el text consensuat inclourà l’article 52 en el qual s’especifica que les inversions de l’Estat a la Comunitat Valenciana hauran de ser concordes al volum de la població en l’autonomia, encara que amb rebaixes. I és que el Tribunal Constitucional ja ha dictat diverses sentències en les quals deixa clar que no es pot condicionar al Govern amb aquest tipus de clàusules en l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat.

Per aquest motiu, s’ha modificat el contingut inicial de l’article 52, deixant-ho en què la Generalitat Valenciana podrà participar “en les decisions sobre la inversió de l’Estat a la Comunitat Valenciana”. Així mateix, també es mantindrà la idea de crear una comissió integrada per la Generalitat, el Govern i representants de l’Administració local per a abordar el tema de les inversions.

Les reaccions davant la imminent aprovació de l’Estatut valencià no s’han fet esperar. I encara que tots els partits polítics s’han mostrat satisfets i esperançadors davant la reforma estatuària, que contribuirà a dotar de més pes les reivindicacions valencianes per unes inversions i un finançament just, també han lamentat l’espantada de Ciutadans.

Així, el síndic del PSPV en Les Corts, Manolo Mata, ha criticat que “Ciutadans s’haja abstingut trencant la unanimitat per la qual es treballava des de les Corts”. Una postura que també comparteixen la resta de formacions polítiques. Per la seua banda, des de Ciutadans han expressat que sempre han defensat la necessitat de millorar el finançament de la Comunitat Valenciana. No obstant això, han afegit que “cal fer-ho d’una manera efectiva i legal, i no prenent el pèl als valencians amb una proposta que no resol res”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

setze − dos =