25n
25N
25N

VADEO 2.0, una app que senyala els punts negres en accessibilitat

VADEO 2.0, una app que senyala els punts negres en accessibilitat
26/06/2018 -

Las Naves presenta aquest divendres VADEO 2.0, una aplicació que posa el focus sobre els punts negres en accessibilitat en la ciutat, i que va ser una de les tres propostes guanyadores del concurs d’idees del Laboratori d’Accessibilitat Tecnològica de Las Naves. L’aplicació ha sigut desenvolupada pel grup SABIEN, de la Universitat Politècnica de València.

Entre els elements que impedeixen l’accessibilitat i la fluïdesa en la mobilitat als quals està atenta aquesta eina s’assenyalen exemples com ara passejar per la ciutat i trobar unes escales que impedeixen el pas a una cadira de rodes, intentar entrar en un mercat amb un carret de bebé però que la seua una entrada té 10 graons, o altres casos habituals en el dia a dia de la ciutadania.

Tal com ha explicat el regidor d’Innovació, Berto Jaramillo, «des de Las Naves es treballa perquè cap persona tinga limitacions diàries. El Laboratori d’Accessibilitat ja ha identificat els reptes de la millora del transport públic per facilitar l’accés de les persones amb diversitat funcional, especialment de les persones amb discapacitat visual i auditiva, i d’aquelles amb mobilitat reduïda; la facilitació de l’accés tant a les activitats culturals com als edificis públics que les acullen; i la millora dels sistemes d’informació i comunicació públics per a fer-los comprensibles i accessibles als col·lectius de persones funcionalment diverses».

Per la seua banda, la responsable del projecte en SABIEN-UPV, Zoe Valero, ha explicat que, si bé l’objectiu de l’aplicació VADEO és proporcionar informació sobre l’accessibilitat en l’entorn urbà, en aquest cas de la ciutat de València, «podria fer-ho de qualsevol ciutat, ja que es basa en el servidor de mapes de Google Maps. L’aplicació VADEO permet, d’una banda, accedir a la informació de problemes d’accessibilitat que denuncie la ciutadania en alguna zona concreta i, per una altra, denunciar la mala accessibilitat en diferents espais, aportant informació com imatges i geolocalització».

Valero ha destacat la participació de l’Ajuntament de València en aquest projecte, que ha qualificat de «fonamental». VADEO va nàixer de dos treballs de final de carrera, que van ser convertits posteriorment en un projecte de recerca, «però que estava paralitzat en mancar de suport institucional». «Ara, gràcies a Las Naves i a l’Ajuntament de València, un organisme públic dóna resposta a la informació que està generant la ciutadania. L’objectiu és crear una xarxa social, i si no hi ha darrere un ajuntament solucionant els problemes, els ciutadans que aporten les dades tenen la sensació que ningú els escolta», ha assegurat.

NOU CONCURS D’IDEES DEL LABORATORI D’ACCESSIBILITAT

Després de la presentació de l’aplicació VADEO 2.0 tindrà lloc el llançament d’una nova convocatòria del concurs d’idees del Laboratori d’Accessibilitat Tecnològica, que enguany comptarà amb un total de 45.000 euros en premis.

L’objectiu del Laboratori d’Accessibilitat creat en Las Naves és treballar perquè el nostre entorn siga plenament accessible, de manera que qualsevol persona no veja interrompuda o dificultada la realització de les seues activitats quotidianes, com ara accedir a un servei, objecte o espai. Segons dades publicades per l’Oficina d’Estadística de l’Ajuntament de València, a la fi de 2016 el 15,3% de les persones residents en la nostra ciutat tenia reconegut algun tipus de discapacitat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 − dos =

CCCC
torrent