25n
25N
25N

“Apostem perquè les entrades, tant de teatres com de cinemes, siguen un justificant davant el toc de queda”

Parlem amb la presidenta d’AVETID, Ángeles Fayos, sobre la situació de les arts escèniques a la Comunitat Valenciana

“Apostem perquè les entrades, tant de teatres com de cinemes, siguen un justificant davant el toc de queda”
03/11/2020 -

El sector de la cultura ha sigut un dels grans perjudicats d’aquesta pandèmia. El confinament, la reducció d’aforaments, el toc de queda i la por són els factors que els han anat afectant des que el passat mes de març hagueren d’abaixar temporalment el teló. Però, s’ha aconseguit recuperar el sector? Com estan vivint les últimes restriccions? De tot això parlem amb Ángeles Fayos, presidenta de l’Associació Valenciana d’Empreses de Teatre i Circ (AVETID).

“Si estem oberts és perquè els espais són segurs”

“Estem sotmesos a la incertesa actual. En el dia a dia, les companyies i les sales hem de bregar amb cancel·lacions, amb canvis d’horari per a adaptar-nos, ara, al toc de queda i, sobretot, amb recuperar la confiança de l’espectador. Totes les arts escèniques treballem amb persones i per a les persones. Llavors, en l’actualitat, encara que el confinament perimetral ha afectat, sens dubte, el toc de queda l’hem viscut amb preocupació perquè automàticament el ciutadà entén que s’ha de quedar a casa”.

Per aquest motiu, avança Fayos, “juntament amb l’Ajuntament de València llançarem una campanya per a despertar la complicitat del públic. Volem conscienciar a la ciutadania que si estem oberts és perquè els espais són segurs i, sobretot, volem traslladar als espectadors que, ara més que mai, necessitem aplaudiments i la calor del públic perquè prenem totes les mesures i protocols sanitaris – i més – perquè la gent gaudisca d’espectacles segurs”.

En aquest sentit, explica la presidenta d’AVETID, “hem estat intentant que les entrades, tant de teatres com de cinemes, es consideren com un salconduit perquè si una persona arriba una mica més tard de l’horari establit en el toc de queda que tinga un justificant. Cal tindre en compte que molts espectadors venen de pobles de voltant i això ha dificultat molt l’assistència”.

Les pèrdues econòmiques per al sector són significatives. “El 14 de març deixàrem de treballar, i hem représ l’activitat al setembre. Malgrat que l’aforament és del 75%, estem en un 60%. A més, el toc de queda ha arribat en un moment en el qual estàvem recuperant el 50% del públic que teníem en la temporada anterior, i això ha suposat una parada en sec amb la por i la incertesa”. Així, el futur a mitjà termini, Fayos el veu “amb por”.

“Si la cultura ha sigut un salvavides durant el confinament, no l’abandonen ara”

“Un nou confinament suposaria tornar a gastar energia física i econòmica i, després, reprendre de nou el treball per a guanyar-nos la confiança del públic. Crec que és un moment de gran responsabilitat individual, de ser solidaris i complir amb les mesures per a véncer al virus. I, a més, és també moment de dir-li a l’espectador o espectadora que no tinga por de gaudir d’un espectacle d’arts escèniques, ni en sala ni al carrer, sinó que tornen a il·lusionar-se perquè la cultura és segura”.

Respecte a les ajudes aprovades per l’Ajuntament de València, Ángeles Fayos les valora molt positivament: “Estem contents perquè no només s’han recuperat les ajudes a associacions, sinó que han llançat noves ajudes per a la despesa extra que suposa la posada en marxa dels protocols sanitaris; s’han augmentat les ajudes a companyies i sales; fins i tot s’han aprovat ajudes per a les persones, artistes i tècnics del sector que no estaven coberts. I, a més, el que més ha valorat el sector és que les estem cobrant ràpidament, i això és alguna cosa que tant de bo el poguera fer també la Generalitat perquè les ajudes són ajudes quan arriben en el termini adequat, perquè són l’impuls que fa falta en eixe moment. En canvi, si arriben tard, igual és massa tard”.

“La cultura cal secundar-la en tots els seus vessants perquè no sols és un refugi, sinó que és esperança i t’obri un món de llibertat”, i afig Fayos, “si la cultura ha sigut un salvavides durant el confinament, no l’abandonen ara perquè la cultura és necessària”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 + sis =