25n
25N
25N

Antifrau detecta un possible fraccionament de 18 contractes en la OAM de Parcs i Jardins

Antifrau detecta un possible fraccionament de 18 contractes en la OAM de Parcs i Jardins
17/02/2021 -

L’Agència Valenciana Antifrau ha detectat un possible fraccionament de fins a 18 contractes en l’Organisme Municipal de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de València, segons han informat en sengles comunicats PP i Cs, que han criticat el “mal ús” i “indiscriminat” que fa l’equip de govern municipal d’aquesta manera de contractació.

La portaveu del PP, María José Catalá, ha assenyalat que el seu grup ja va denunciar que l’Informe de l’Auditoria del Sector Públic de l’Ajuntament de València de l’any 2017 “advertia sobre el fraccionament de contractes per valor de més de 220.000 euros en el OAM de Parcs i Jardins” i ara Antifrau en la seua resolució provisional ha assenyalat aquests fraccionaments en les contractacions en la Regidoria que dirigeix el vicealcalde, Sergi Campillo.

Catalá explica que, segons han posat en evidència els auditors municipals, el OAM “hauria incorregut en fraccionament en haver dividit en 18 contractes l’execució d’obres, la compra de subministraments i dos tractors, a més de la renovació de pòlisses d’assegurances vinculades amb el manteniment de parcs i jardins”.

“L’ús indiscriminat que estan fent el govern de Ribó dels contractes menors resulta molt dubtós, i més quan per conceptes molt similars, apareixen massa factures convenientment limitades en el seu import per a no superar els límits establits per la Llei”, ha criticat.

Catalá ha manifestat que els contractes “a dit” s’han convertit en “pràctica habitual” en la gestió de l’equip de govern, “la qual cosa els està portant a cometre possibles infraccions de la Llei de Contractes del Sector Públic per fraccionaments com ha succeït en la OAM de Parcs i Jardins” A més, ha recordat que el govern municipal va eliminar la fiscalització prèvia dels contractes menors.

“Desconeixem la intencionalitat última d’aquesta decisió de llevar la fiscalització prèvia, però molt ens temem que darrere estiga el reduir la transparència en aquests procediments i limitar les ofertes que es presenten”, ha indicat.

Davant aquesta situació, Catalá ha sostingut que l’alcalde, Joan Ribó, “no pot amagar-se ni un minut més, ha de donar explicacions del succeït com més prompte millor i posar fi a aquesta pràctica irregular”.

Per part seua, Ciutadans ha anunciat que exigirà en la Comissió d’Ecologia Urbana complir la Llei de Transparència en el OAM de Parcs i Jardins. El portaveu de la formació taronja, Fernando Giner, ha explicat que el seu grup ha presentat una moció perquè aquest organisme incloga en la plataforma municipal PIAE i en el seu web de transparència els expedients de tots els contractes menors de l’any 2017.

“Ribó fa mal ús dels contractes menors i, fins al moment, ha sigut incapaç d’aportar a Antifrau la documentació requerida sobre Parcs i Jardins”, ha criticat el portaveu de Cs, qui ha indicat que el seu grup ha tingut accés “a l’expedient i a les notificacions d’Antifrau a Parcs i Jardins i, com mínim, crida l’atenció la negativa de l’organisme autònom municipal a justificar si en la contractació de 16 dels 18 contractes que està investigant l’Agència, es va promoure la deguda concurrència”.

Segons Giner, “Ribó s’excusa en què la llei en 2017 era menys exigent a l’hora de contractar dit subministraments i obres, però oblida que en el Reial decret legislatiu 3/2011, de 14 de novembre, Llei de Contractes del Sector Públic, que estava vigent en eixe any, en concret en el seu article 139, s’exigia el principi d’igualtat i transparència en la contractació pública i això és el que li està demanant l’Agència”.

De fet, segons el portaveu de Cs, “en cadascun dels contractes s’indicava que s’havien contemplat altres ofertes, alguna cosa que Ribó està sent incapaç de demostrar”.

“Haurem de veure què decideix l’Agència Antifrau i si accepta les explicacions de Ribó, però el que sembla és que Compromís va convertir l’ús de la contractació menor en el seu millor aliat per a saltar-se l’obligatorietat d’assegurar una igualtat de tracte i concurrència per a totes les pimes i autònoms de la ciutat que estarien encantats de poder contractar amb l’ajuntament”, ha conclòs.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

sis + catorze =