25n
25N
25N

Anticorrupció demana 8 anys de presó per al 'yonki dels diners' per les adjudicacions a Thematica

Anticorrupció demana 8 anys de presó per al 'yonki dels diners' per les adjudicacions a Thematica
12/02/2021 -

La Fiscalia Anticorrupció sol·licita 8 anys i tres mesos de presó per al qual fora gerent de l’empresa pública Imelsa Marcos Benavent –l’autodenominat ‘yonki dels diners’– per les suposades irregularitats en adjudicacions a l’empresa Thematica Events.

Fa un mes, la jutgessa substituta del Jutjat d’Instrucció 18 va dictar la primera ordre de processament dins del cas Imelsa i el seu derivat Taula, la investigació del qual es remunta a l’any 2015, i va obrir el termini perquè les parts sol·licitaren l’obertura de judici oral formulant escrit d’acusació o el sobreseïment de la causa. La jutgessa va apreciar indicis que hagueren pogut produir-se els delictes de prevaricació, malversació de cabals públics, falsedat en document mercantil i en oficial realitzat per funcionaris, frau en la contractació i blanqueig de capitals.

Ara ha comunicat l’obertura de judici oral i l’escrit de qualificacions provisionals de la fiscalia, on es demanen huit anys i tres mesos de presó per a Benavent i quatre per al seu presumpte testaferro, José Estarlich. Segons ha pogut saber Europa Press, en tramitar-se en el jutjat s’han traspaperat algunes parts de l’escrit amb la resta de sol·licituds de pena, la qual cosa serà esmenat com més prompte millor.

En aquesta peça estan investigats, a més de Benavent i entre altres, l’exvicepresident de la Diputació de València i exalcalde de Moncada amb el PP, Juan José Medina, i Rafael García Barat, administrador de Thematica Events, mercantil en la qual participava el ‘yonki dels diners’ i sobre la que giren totes l’adjudicacions qüestionades en aquesta causa.

Anticorrupció emmarca els fets dins de l'”operativa criminal” dissenyada per al presumpte desviament de fons públics utilitzant l’empresa pública Imelsa –actual Divalterra–, per part dels seus dirigents, entre ells Marcos Benavent, gerent d’aquesta empresa per decisió de l’expresident ‘popular’ de la Diputació de València, Alfonso Rus. El mateix Benavent va reconéixer que, per als seus fins personals i del partit polític al qual pertanyia, va utilitzar, entre altres vies, a la societat Thematica Events, l’administrador únic de la qual des de la seua constitució és Rafael García Barat.

Després de diferents compravendes de participacions socials, García Barat i Benavent van acordar la compra per part d’aquest ultime de participacions socials, una operació que mai va arribar a inscriure’s en el registre mercantil de tal forma que “de forma vetlada” Marcos Benavent ostentava quasi el 40% d’aquesta societat, la qual cosa li permetia realitzar i canalitzar a través d’ella contractes amb diferents administracions públiques i, entre elles, el desviament de fons públics des d’Imelsa, considera Anticorrupció.

Sobre el suposat desviament de fons públics des d’Imelsa per a l’abonament de les campanyes electorals del Partit Popular en les eleccions municipals de 2007 i en les generals de l’any 2008, el ministeri públic creu que per als comicis municipals de maig de 2007, Thematica Events va realitzar actes de campanya electoral del PP de Juan José Medina per import d’11.782,77 euros (IVA no inclòs) que haurien sigut abonats per Imelsa a través d’elevar costos ficticis en facturació real amb l’empresa, tenint “ple coneixement” d’això tant Marcos Benavent com Juan José Medina, que ostentava el càrrec de coordinador de campanya del Partit Popular i vicepresident de la Diputació Provincial de València”.

Dins de les mateixes eleccions municipals, Thematica Events va fer treballs de campanya electoral per al candidat popular a l’alcaldia de Vilamarxant, Vicente Betoret, –contra el qual no es dirigeix acusació en estar els fets prescrits per a ell, apunta el fiscal– que haurien sigut abonats per Imelsa i ocultats al Tribunal de Comptes en els comptes que han de presentar els partits com a despeses electorals.

BIBLIOBÚS

La causa també es refereix a l’adjudicació “falsejada” del contracte de Bibliobús dels anys 2008 i 2009 amb la Regidoria de Cultura –en aquell moment dirigida per la ja morta María José Alcón– del concert “fraudulent” de l’any 2010 per a aquest servei. En aquesta contractació predeterminada participaria també la societat Liberty Iceberg l’administrador i el soci del qual únic era Rafael García Barat.

Aquesta empresa hauria sigut utilitzada en aquesta contractació pública per a “simular competència i facilitar un fraccionament de contracte que eludira la legislació vigent, atés que la mateixa manca de treballadors i de mitjans per a desenvolupar les actuacions contractades”. En aquest cas, la fórmula descrita va consistir en, encara que l’import real de la contractació era de més de 89.000 euros, “trossejar cadascuna de les adjudicacions d’un únic objecte contractual per a evitar la lliure concurrència i publicitat”.

Thematica va participar també en ‘Metamorphosis’, un espectacle audiovisual enquadrat entre les accions que, per part d’Imelsa en col·laboració amb el MuVIM, es van dur a terme com a promoció d’arbres monumentals. El cost assumit finalment per Imelsa a conseqüència de l’espectacle contractat va ascendir a 234.645 euros, encara que l’enriquiment, segons Anticorrupció, va anar per a l’empresa triada per Marcos Benavent per a fer-se amb els beneficis d’aquesta contractació.

D’aquesta manera, Thematica no hauria fet més que subcontractar els serveis “obtenint importants beneficis en perjudici de l’empresa pública en realitzar un sobrecost en part de les facturacions assumides finalment per Imelsa”.

Per a això, d’acord amb el relat del fiscal, Benavent i el seu soci García Barat s’haurien concertat amb l’objectiu d’adjudicar aquesta contractació de manera directa, triant a les empreses subcontractistes i servir-se després de part de les triades per a incloure serveis “inexistents” incorporant al seu patrimoni l’import obtingut amb aquesta facturació falsejada.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quinze + 14 =