25n
25N
25N

Any 2020: la Comunitat Valenciana queda orfe de festes populars

Ni Falles a València, ni Fogueres de Sant Joan a Alacant, ni la Magdalena a Castelló: la Comunitat Valenciana suspén les festes patronals per la conjuntura de crisi actual

Any 2020: la Comunitat Valenciana queda orfe de festes populars

Este dimecres es va confirmar definitivament la suspensió de les Falles 2020 que deixa a València desproveïda de la seua principal festivitat. La notícia era previsible, ja que les circumstàncies sanitàries així ho pronosticaven, però no deixa de ser llastimosa. L’efecte papallona es va iniciar aquest dimarts amb l’anunci de la suspensió de les Fogueres de Sant Joan d’Alacant i ha finalitzat amb la cancel·lació confirmada de la Magdalena de Castelló i les Falles de València. Així doncs, l’any 2020 quedarà orfe de festes populars a la Comunitat Valenciana, en una situació atípica i desoladora de la qual no hi ha precedents.

Les causes de les suspensions apunten al perill de possibles aglomeracions que suposarien un augment de les probabilitats de rebrot de la COVID-19. Avui dia ens trobem en un procés de desescalada que s’estima que durarà fins a finals de juny, de manera que era difícil pensar en una celebració massiva com poden ser les Falles de València. A més, la incertesa sobre un possible repunt amb l’arribada de la tardor ha sigut un dels motius pels quals no s’ha volgut emplaçar aquestes festes a unes dates alternatives. Els organitzadors han acordat amb els diferents municipis que la millor opció era centrar-se en l’any vinent i poder tornar amb més força.

81 anys han passat des de l’última suspensió de les Falles a València. Era l’any 1939 i la causa va ser ni més ni menys que una Guerra Civil. Tampoc en els dos anys anteriors s’havia pogut celebrar pels mateixos motius. Serà la sisena vegada en la història que no hi haurà festa.

Des de les institucions polítiques i els col·lectius que hi participen activament en les festes s’ha volgut enviar un missatge de comprensió i d’ànims. Per exemple, Rafa Mengo, president de la Federació de Falles d’Especial, expressava que prepararan les Falles 2021 “amb tota la il·lusió; i la Fallera Major de València, Consuelo Llobell, esperava tornar amb més força l’any vinent. També a les xarxes socials s’han mostrat missatges d’ànims per part dels participants per tornar “amb més força” en 2021.

Alguns municipis de menys població, com Mislata o Foios, també han optat per la via de la suspensió de les festes patronals que estaven previstes durant els pròxims mesos. I tampoc es podrà gaudir de la tradicional festa de Moros i Cristians d’Alcoi.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × tres =