Alumnes de valencià denuncien que encara no hi haja una data per a les proves de la JQCV

Aquesta setmana han començat les proves de certificació de nivell de valencià en l'EOI mentre que les de la JQCV encara no tenen data estipulada

Guardar

biblioteca estudiantes
biblioteca estudiantes

El termini d'inscripció per als nivells A2, B1, C1 havia d'haver-se obert des del 25 de març fins al 8 d'abril, així com per als nivells B2 i C2 de l'1 de setembre al 10 de setembre; no obstant això, la irrupció de la pandèmia provocada per la Covid-19 en la societat va fer que no pogueren celebrar-se. En un primer moment es va anunciar que s'ajornarien per a estiu, però, al maig, la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (JQCV) va anunciar en un comunicat que: "es publicarà una nova resolució de convocatòria de les proves per a l'obtenció dels certificats de coneixements de valencià". No obstant això, l'estiu ha passat, i cap comunicació oficial ha arribat sobre aquest tema. Alguns estudiants de diferents escoles han mostrat el seu descontentament a causa de la incertesa i els centres preparadors, també.

La certificació de coneixements de valencià es pot aconseguir a través de tres organismes oficials amb diferents dates de convocatòries. D'una banda, l'Escola Oficial d'Idiomes (EOI) ofereix l'oportunitat de presentar-se al setembre (proves que han començat aquesta setmana sota estrictes mesures de seguretat anti Covid-19). La CIEACOVA és la Comissió Interuniversitària d'Estandardització d'Acreditacions de Coneixements de Valencià en la qual es pot presentar al gener i després fer una recuperació al maig. Per tant, les úniques que no s'han arribat a celebrar, sense tindre en compte recuperacions, han sigut les de la JQCV, que hui dia, continuen sense data.

Carlos Requena és estudiant del centre preparador de valencià del Castell d'Alaquàs per a adults. Porta preparant-se dos anys, i quan anava a realitzar la inscripció, li van avisar que havien quedat ajornades les proves: "en el moment vaig entendre que era la millor solució a causa de la situació sanitària del moment, però ara, que no estem confinats i que els alumnes tornaran a l'escola al setembre, no entenc per què no es poden realitzar". I és que aquest és el pensament de molts dels alumnes que enguany pensaven presentar-se, i més tenint en compte que es va armar un gran renou quan en tan sols unes hores es van esgotar les inscripcions de l'EOI i de la CIEACOVA: "molts vam estar intentant-ho durant hores i va ser impossible. Les proves de la JQCV eren la meua última opció, a més que són proves més barates", explica Requena. Per exemple, en el cas de no ser estudiant de la universitat en qüestió on se celebren les proves de la CIEACOVA l'examen costa al voltant dels 100 euros, mentre que les de la JQCV costen 25 euros.

La indignació és tal que fins i tot s'han creat grups de Facebook per a expressar el malestar dels estudiants: "no és just per als alumnes que hem estat estudiant, hem pagat professors i quadrat plans que no se celebren les proves. Cal prendre mesures de seguretat i punt, aquesta situació es prolongarà en el temps i ja es preveia. Som molts els professionals que ens hem exposat en aquesta pandèmia" publica una usuària del grup Mitjà (C1) JQCV que compta amb quasi 5.000 subscriptors.

I és que molts dels quals s'han estat preparant les proves ho fan perquè el títol de valencià és imprescindible per a optar a llocs de treball, com les oposicions de periodisme o de magisteri. "La faena està baixant cada dia més a causa de la pandèmia pel Coronavirus. Pensava buscar treball en l'ensenyament de Formació Professional però sense el certificat de valencià no és possible", relata Requena.

Un problema també per a les escoles preparadores

La incertesa sobre si se celebraran o no les proves de la JQCV està fent que molts alumnes s'esperen que hi haja una resolució per a apuntar-se o no: "els de la JQCV haurien d'estar preparats higiènicament per a realitzar les proves igual que ho està fent l'EOI. Ambdues són organitzacions oficials, per la qual cosa ambdues haurien de poder comptar amb unes mesures mínimes de seguretat", compten des de l'Acadèmia ADOS de València, un dels centres que preparen a l'alumnat per a certificar el nivell de valencià.

"Afortunadament la demanda continua existint, perquè la gent té interés a aprovar els exàmens i obtindre el seu títol encara que els preocupe la manera de rebre les classes. Ací realitzarem les lliçons de manera presencial llevat que ens tornen a confinar de nou", diu l'Acadèmia.

Destacats